Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες κατά τη συνέλευση τους στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα την Παρασκευή και μαζί τους έρχονται δεκάδες λεωφορεία με αγρότες από όλη την χώρα, με σκοπό να κατασκηνώσουν στο Σύνταγμα.

Ads

Κομμένη στα τρία είναι η Ελλάδα. Έως τις 3 μετά το μεσημέρι θα παραμείνουν κλειστά τα Τέμπη, έπειτα από συνεννόηση των αγροτών του μπλόκου με την Αστυνομία προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία. Η Κοιλάδα θα ανοίξει στις 3 το μεσημέρι και θα ξανακλείσει και πάλι στις 9 το βράδυ για ένα 24ωρο. Στο μεταξύ, αγρότες από τη Φθιώτιδα έχουν κλείσει δύο κομβικά σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο 210ο χλμ στην Ανθήλη και στο 200ό χλμ στον κόμβο του Μπράλου.

Διαβάστε ακόμη:
Τα μπλόκα των αγροτών σήμερα

Κατά τη μεγάλη σύσκεψη 68 μπλόκων από όλη την χώρα στη Νίκαια, οι αγρότες αποφάσισαν τον επ’ αόριστον αποκλεισμό των εθνικών οδών, των τελωνείων και των λιμανιών από σήμερα. Επιπλέον αποφάσισαν να απορρίψουν την διακομματική συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής που πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ κατέληξαν σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων.

Ads

Διαφοροποιούνται τα Τέμπη και το μπλόκο των Μικροθηβών

Στη σύσκεψη της Νίκαιας πάντως δεν μετείχε το μπλόκο των Τεμπών που ακολουθεί διαφορετική στρατηγική. Οι αγρότες των Τεμπών αναμένεται εντός της ημέρας να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις, τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όσο και για το κόστος παραγωγής. Δηλώνουν επίσης αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Δεν μετείχε επίσης το μπλόκο των Μικροθηβών που κατέθεσαν δικό τους πλαίσιο αιτημάτων.

Κοινός άξονας αιτημάτων από τη συνέλευση της Νίκαιας

Οι αγρότες στη Νίκαια αποφάσισαν επίσης κοινό πλαίσιο αιτημάτων:

  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ κατ’ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30.000 αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.
  • Ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια
  • Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.
  • Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Οι προτάσεις από το μπλόκο των Μικροθηβών

Το δικό τους πλαίσιο προτάσεων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής έδωσαν στη δημοσιότητα οι αγρότες του μπλόκου Μικροθηβών, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη στη Νίκαια.

Ασφαλιστικό:

  • Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 51% τουλάχιστον.
  • Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.
  • Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε δύο ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.
  • Διατήρηση των 7 κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες αγρότες» με τις τιμές ασφαλιστικής εισφοράς που ισχύουν σήμερα.
  • Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο ΤΑΑ εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα, είτε απευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές ΤΑΑ είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο ΤΑΑ.
  • Εφαρμογή για μία τριετία 2016-2019 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τριετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου ΤΑΑ καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.

Φορολογικό

  • Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 51% τουλάχιστον.
  • Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο μετά την τροποποίησή του, για τη φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ.1. Δηλαδή, φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων-στοιχείων και 27,5% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων.
  • Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.
  • Η επιβεβαίωση εκπλήρωσης του οικονομικού κριτηρίου γίνεται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ή με την προσκόμιση βεβαίωσης του ΚΕΠΠΥΕΛ κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ή με τα υποβαλλόμενα στοιχεία του τρέχοντος έτους απευθείας από το ΚΕΠΠΥΟ του υπουργείου Οικονομικών.

Κόστος Παραγωγής

  • Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια για όλους.
  • Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες», με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.
  • Για την ίδια κατηγορία «επαγγελματιών αγροτών» μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική χρήση.
  • Αυστηρός έλεγχος εκ μέρους του κράτους στις εναρμονισμένες πρακτικές που αναπτύσσονται σε βάρος των αγροτών στον τομέα των εφοδίων και στον τομέα εμπορίας- διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.
  • Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων-αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ)
  • Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
  • Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.

Κόντρες για την κάθοδο στην Αθήνα

Μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση της Νίκαιας, σε επικοινωνία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασαν την ανησυχία ότι με την κάθοδο στην Αθήνα «θα ξεφουσκώσει» ο αγώνας των αγροτών, ενώ, μεταξύ άλλων, επισήμαναν ότι «καταθέτουν ως αντιπρόταση, αυτή η κίνηση να γίνει αρχές της επόμενης εβδομάδας». Έσπευσαν ωστόσο να διευκρινίσουν ότι εντός της ημέρας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που θα έχουν στα μπλόκα.

Όπως υποστήριξαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μέλη των συντονιστικών σε Προμαχώνα και Τέμπη, Στέργιος Λίτος και Παναγιώτης Καλογιάννης, «η απόφαση της Νίκαιας για κάθοδο στην Αθήνα είναι ξεπούλημα του αγώνα που κάνουμε σχεδόν τρεις εβδομάδες τώρα. Έχουμε έτοιμες τις αντιπροτάσεις μας. Ας μαζέψει ο πρωθυπουργός τις προσβολές που δεχτήκαμε από τους υπουργούς του (φοροφυγάδες-ακροδεξιά στοιχεία) και τότε θα συζητήσουμε από μηδενική βάση».