Στα μπλόκα παραμένουν και σήμερα οι αγρότες οι οποίοι αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αλλά και κάθοδο τους στην Αθήνα με τα τρακτέρ, προκειμένου να κατασκηνώσουν έξω από τη Βουλή.

Ads

Κομμένη στα τρία είναι η Ελλάδα με τα Τέμπη να είναι να ανοίγουν σήμερα στις 15:00 ως τις 21:00 και μετά να κλείνουν για 24 ώρες, ενώ αγρότες από τη Φθιώτιδα έχουν κλείσει δύο κομβικά σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο 210ο χλμ στην Ανθήλη και στο 200ό χλμ στον κόμβο του Μπράλου.

Αμετακίνητοι οι αγρότες της Μακεδονίας

Στο μεταξύ, κλειστό παραμένει για όγδοη ημέρα σήμερα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά «υπερβαίνουν» τα 30 χλμ».

Ads

Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έδωσε «ελευθέρας» από αργά χθες το βράδυ μέχρι και τις 11 σήμερα το πρωί, οπότε και θα κλείσει εκ νέου για ένα 24ωρο.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1, η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από τις 12.00 το μεσημέρι θα κλείσει για ένα 24ωρο η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στον νομό του Κιλκίς, που έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός 12:00-15:00 και 19:00-22:00, ενώ στο δεύτερο οι «πύλες» θα κλείσουν 18:00-22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε χθες στις 12 μετά το μεσημέρι και θα συνεχιστεί «μέχρι και την Παρασκευή».

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έκτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16:00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00 και 19:00-21:00, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα ‘Αρνισσας θα κλείσουν 17:30-20:30.

Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-18:00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (19:00-21:00 κλειστά). Τα άλλα δύο μπλόκα, θα κλείνουν σε συνεννόηση και εναλλάξ, έτσι ώστε να «μην δημιουργείται ταλαιπωρία στον αστικό πληθυσμό».

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από χθες το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Σήμερα θα γίνει αποκλεισμός της εφορίας στα Μουδανιά με τρακτέρ, από την έναρξη του ωραρίου των εργαζομένων στην υπηρεσία και μέχρι τη λήξη του.

Αποκλεισμένη και η δυτική Ελλάδα

Ανοιχτή μέχρι τις 14.00 θα μείνει σήμερα η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία, μετά την απόφαση που πήραν οι αγρότες του μπλόκου.

Στη συνέχεια, η εθνική οδός θα κλείσει, έως τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Επίσης, οι αγρότες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στην Αθήνα.

Παράλληλα, από τις 11:00 σήμερα έως τις 17:00, αγρότες από την περιοχή της Βόνιτσας και του Ακτίου, θα κλείσουν την εθνική Αμφιλοχίας – Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου.

Από τις 12:00 σήμερα έως τις 15:00, αγρότες από την περιοχή της Ναυπακτίας και της Δωρίδας, θα κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιτέας, στην έξοδο της περιμετρικής της Ναυπάκτου, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου.

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα κλείσουν επίσης την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων από 15:00-20:00, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Ευήνου.

Στην Αχαΐα, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου από 16:00-22:00, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, ενώ για αύριο το πρωί προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Γ’ ΔΟΥ, στην Πάτρα.

Αγρότες της Αιγιάλειας αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνέλευση στις 18:30, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις, ενώ αναμένεται να κλείσουν από 19:00-22:00 τη νέα εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου. Στην Αιγιάλεια υπάρχει και δεύτερο μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Αθηνών στη γέφυρα του Μεγανίτη. Εκεί οι αγρότες θα κλείσουν σήμερα για δύο ώρες το δρόμο, από 19:00-21:00.

Στην Ηλεία, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από 12:00-18:00, στον κόμβο του Κουρτεσίου, ενώ έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στην Αθήνα.

Πολύωροι αποκλεισμοί δρόμων από αγρότες στην Ήπειρο

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες της Ηπείρου οι οποίοι προγραμματίζουν και σήμερα αποκλεισμούς δρόμων. 

Οι αγρότες της Άρτας θα κλείσουν τον δρόμο στο παλιό γεφύρι σήμερα, αύριο και μεθαύριο για 12 ώρες, από τις 15:00 και μετά. Στο Κομπότι θα αποκλείσουν τον δρόμο από τις 19:00 έως τα μεσάνυχτα. 

Οι αγρότες της Πρέβεζας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν τον δρόμο στον κόμβο του Λούρου από 12:00 έως 15:00 και από 19:00 έως 22:00.

Στην Ηγουμενίτσα οι αγρότες συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πύλης του λιμανιού για αναχωρήσεις εξωτερικού από 19:00 έως 23:00.

Στα Ιωάννινα, οι κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει αποκλεισμού της Ιωαννίνων – Κακαβιάς στο 12ο χιλιόμετρο, καθώς και τους παράδρομους από 19:00 έως 23:00.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου

Σκληραίνουν τη στάση τους και οι αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με κλείσιμο των δρόμων, ενώ προετοιμάζονται να μεταβούν στην Αθήνα, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, οργανώνονται και για άλλου είδους κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις.

Στην Κορινθία, οι αγρότες θα κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο Καλαμάκι, από τις 15:00 έως τις 10:00. Υπενθυμίζεται ότι για πολλοστή μέρα κρατούν κλειστή τη νέα εθνική οδό στα διόδια του Ισθμού.

Στην Αρκαδία, αργά το βράδυ της Κυριακής, οι αγρότες άνοιξαν τον αυτοκινητόδρομο λόγω της ατελείωτης ουράς που είχε δημιουργηθεί και σήμερα θα τον κλείσουν στα διόδια Νεστάνης από τις 12:00 έως τις 24:00.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες προετοιμάζονται για αποκλεισμό υπηρεσιών, εντός της εβδομάδας, στις μεγάλες πόλεις του νομού, ενώ στη Λακωνία ετοιμάζονται να ναυλώσουν πλοίο για να μεταφέρουν τα τρακτέρ από το λιμάνι του Γυθείου στον Πειραιά, την προσεχή Παρασκευή. Σήμερα θα κλείσουν τη γέφυρα του Ευρώτα, στην εθνική οδό Σπάρτης-Τρίπολης, από τις 17:00 έως τις 20:00.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην περιοχή, αύριο Τρίτη το απόγευμα, οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου θα συναντηθούν στον Ισθμό, προκειμένου να οργανώσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα και να προετοιμάσουν και άλλου είδους κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ