Μπορεί στην Χαριλάου Τρικούπη να επιχειρούν να «κόψουν» -τουλάχιστον επί του παρόντος- την κουβέντα περί σύγκλισης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ βάλλοντας κατά της Κουμουνδούρου για την διακίνηση των σεναρίων μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όμως δείχνουν να προσπερνούν το γεγονός ότι από τους πρώτους που άνοιξαν το ζήτημα ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ads

Ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος φτάνοντας στο εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα την Κυριακή το βράδυ λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της επικράτησης του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ επί του Κώστα Μπακογιάννη, έσπευσε να κάνει λόγο για «μια νέα αρχή, ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας». Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητο το γεγονός πως ο ίδιος έγινε δεκτός με ιδιαίτερα μεγάλο ενθουσιασμό από το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Κοραή, ενώ είχε θερμό εναγκαλισμό με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων.

Είναι αλήθεια πως στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επικράτησε ενόχληση -στην καλύτερη περίπτωση- ιδιαίτερα με δεδομένο πως οι δηλώσεις Παπανδρέου έγιναν πριν καν τοποθετηθεί ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το κλίμα αποτυπώθηκε στην διαρροή της Χαριλάου Τρικούπη το απόγευμα της Δευτέρας, με την οποία πηγές του κόμματος σημειώναν -μεταξύ άλλων- ότι «οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία νοθεύει τη μεγάλη νίκη που επετεύχθη χθες».

Άνθρωποι πάντως που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα υπενθυμίζουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ανέκαθεν σταθερός στις θέσεις του περί συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην τις επαναλάβει σε μια τέτοια συγκυρία όπως εκείνη της Κυριακής.

Ads

Παραδέχονται πάντως ότι το χρονικό σημείο, στο οποίο ήρθε η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μάλλον ατυχές».

Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη του κόμματος διαβλέπουν μεθοδική προσπάθεια εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου να κάνει αισθητή την παρουσία του ενώπιον των ευρύτερων εξελίξεων  στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Κανείς δεν αποκλείει άλλωστε να αναζητηθεί εν ευθέτω χρόνω πολιτική προσωπικότητα για να «βγει μπροστά» για τις προοδευτικές δυνάμεις. Ίδωμεν…

ΝΔ: «Στη σέντρα» ο Μπακογιάννης

Είναι δεδομένο πως δεν διάγει τις καλύτερες μέρες στην πολιτική σταδιοδρομία του ο Κώστας Μπακογιάννης. Όχι μόνο γιατί έχασε την μάχη για τη δημαρχία της Αθήνας, αλλά και γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο της διαχείρισης της ήττας από τη ΝΔ. Δεν ήταν τυχαία η δήλωση του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων το βράδυ της Κυριακής, με την οποία αναλάμβανε προσωπικά την ευθύνη της αποτυχίας.

Λίγη ώρα αργότερα, κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Κώστας Σκρέκας, υπενθύμιζαν στα τηλεοπτικά πάνελ την εν λόγω δήλωση, βγάζοντας επί της ουσίας «στη σέντρα» τον Κώστα Μπακογιάννη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθαν οι αιχμές εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη –στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο- κατά των «γαλάζιων» υποψηφίων που υπέστησαν ήττες στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά πάντως είναι σαφές πως «κονταίνει» ο Κώστας Μπακογιάννης στο εσωκομματικό πεδίο, σε μια περίοδο πως κάποιοι τον έβλεπαν ως την «επόμενη μέρα» στο κυβερνών κόμμα…

Πώς Λαφαζάνης και Βαρουφάκης δυσκολεύουν την «έξοδο» των διαφωνούντων στον ΣΥΡΙΖΑ

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι κάτι παραπάνω από «πολεμικό», όπως διαφάνηκε και από την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και ιδιαίτερα από τα σφοδρά «πυρά» της Ομπρέλας κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Το «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου» είναι πλέον αν η εσωκομματική αντιπολίτευση θα φτάσει μέχρι το συνέδριο (πηγαίνει για τον Φεβρουάριο μετά από σχετική εισήγηση Κασσελάκη) ή αν θα υπάρξει η «έξοδος» ενός σημαντικού τμήματός της.

Εδώ φαίνεται πως υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις, οι οποίες εκτός όλων των άλλων εδράζονται και στην προηγούμενη εμπειρία αναφορικά με τις -σχετικά πρόσφατες- περιπτώσεις διασπάσεων του κόμματος, με κάποιους να αναφέρονται φωναχτά σε εκείνες του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Τα πράγματα ίσως ήταν διαφορετικά και για τους σημερινούς διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ αν είχαμε καταφέρει εμείς να έχουμε έστω κοινοβουλευτική παρουσία» παραδέχεται έμπειρο πρώην στέλεχος του κόμματος, το οποίο έχει αποχωρήσει από το 2015.