Οι…μαθηματικοί της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχουν πιάσει δουλειά ενόψει της ψηφοφορίας – όποτε έρθει αυτή η στιγμή – του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ο αριθμός των βουλευτών που μπορεί να υπερψηφίσει τη ρύθμιση μπορεί να κυμανθεί από 80 έως 90, ενώ από τους υπολοίπους – που είναι αρνητικοί – είναι αδιευκρίνιστο ακόμη πόσοι θα επιλέξουν να το καταψηφίσουν και πόσοι θα απόσχουν. Το Μαξίμου … βολεύεται με τις απουσίες καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο περισσότερο πέφτει ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει το νομοσχέδιο. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής αναφορικά με το τι θεωρεί «αξιοπρεπή στάση» όσων κυβερνητικών βουλευτών διαφωνούν με το νομοσχέδιο.

Ads

Την ίδια ώρα πάντως, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιβολή πειθαρχίας στους υπουργούς με πολλούς να προεξοφλούν την καρατόμηση του Μάκη Βορίδη…

Γιατί ανησυχούν σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη

Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε (όπως είναι φυσικό) σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το εκτενές άρθρο στο πρόσφατο «Βήμα της Κυριακής» του συγκροτήματος Μαρινάκη, μέσω του οποίου προαναγγέλλεται η δημιουργία πολιτικού φορέα εκτός ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο άρθρο, το οποίο υπογράφεται από τον πρώην διευθυντή και νυν σύμβουλο έκδοσης της εφημερίδας, Αντώνη Καρακούση, μπαίνει ως ορόσημο το αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωεκλογών. «Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να ετοιμάζει νέο σχήμα εφόσον οι ευρωεκλογές δείξουν ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε αδιέξοδο» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Ads

Προσθέτει δε πως «όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πειστεί πια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ηγηθεί ξανά, ούτε να ενώσει την κοινωνία».

Σε κάθε περίπτωση, είναι τέτοια η σιγουριά που βγάζει ο Αντώνης Καρακούσης για όσα ετοιμάζει ο πρώην πρωθυπουργός, που έχει κάνει αρκετούς στην Κουμουνδούρου αλλά και στην Χαριλάου Τρικούπη να «ψάχνονται» με έκδηλη ανησυχία. Μάλιστα, στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνουν να φοβούνται πως οι μέρες «αγάπης» με τον όμιλο Μαρινάκη ανήκουν στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, αλήθεια είναι ότι όλο και αυξάνονται όσοι υποστηρίζουν πως οι σχέσεις Κασσελάκη με Τσίπρα δεν είναι και στα καλύτερα τους. Θα φανεί…

Σε ποιους απευθύνεται το κάλεσμα Τεμπονέρα;

Την ίδια στιγμή, κάποιοι δεν χάνουν την ευκαιρία να συνδέσουν την «κινητικότητα» του Αλέξη Τσίπρα με την πολιτική πλατφόρμα που κατέθεσε ο Διονύσης Τεμπονέρας για ένα «Μέτωπο Δημοκρατίας».

Από την άλλη, άνθρωποι που γνωρίζουν σε βάθος το πολιτικό σκεπτικό της εν λόγω πρωτοβουλίας, σημειώνουν πως στο μέτωπο μπορεί να περιλαμβάνονται πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς όλου του προοδευτικού φάσματος. Δεν κρύβουν μάλιστα πως το κάλεσμα απευθύνεται και σε πολιτικούς φορείς, όπως το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, εφόσον συμφωνεί με τα βασικά σημεία των προτάσεων της πλατφόρμας.

Ποιοι αποκλείονται από το κάλεσμα; «Αν κάποιος είναι υπέρ την αναθεώρησης του άρθρου 16, προφανώς βρίσκεται εκτός πλαισίου» σημειώνουν με νόημα.

 

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ανεβαίνει το θερμόμετρο

Την ίδια στιγμή, μπορεί έξω η θερμοκρασία να πέφτει και να θυμίζει έστω και λίγο χειμώνα, ωστόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό θερμόμετρο είναι και πάλι στο κόκκινο. Οι γκρίνιες έρχονται από πολλά και διαφορετικά μέτωπα, καθώς όλο και πληθαίνουν αυτοί που λένε ότι ο χρόνος περνάει και ο νέος πρόεδρος δεν ξεκαθαρίζει το ιδεολογικό του στίγμα. Αντίθετα, όπως λένε, καλούνται κάθε λίγο να υπερασπιστούν αμφιλεγόμενες επικοινωνιακές επιλογές του προέδρου τους. Μια η διαρροή ότι ο κ. Κασσελάκης δάνεισε το κόμμα για να πληρωθούν δώρα και μισθοί, μια οι Σπέτσες, μια το άλογο και το κάρο, μια ότι ο Μητσοτάκης τον ήθελε για υπουργό του, η συζήτηση κινείται διαρκώς στη σφαίρα του παραπολιτικού.

Ακριβώς και για αυτό πολλοί βλέπουν ως μάννα εξ ουρανού τις προτάσεις για σύγκλιση με τους ευρωσοσιαλιστές ή την πλατφόρμα Τεμπονέρα. Όχι υποχρεωτικά γιατί συμφωνούν με το περιεχόμενο των προτάσεων, αλλά κυρίως γιατί επιστρέφουν την κουβέντα και το ενδιαφέρον στην πολιτική και όχι στο πολιτικό κουτσομπολιό. Το κλίμα πάντως που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό θα φανεί στις συνεδριάσεις των οργάνων που έχουν οριστεί για τις επόμενες ημέρες.

Ποιός φταίει;

Η κόντρα βέβαια έχει περάσει και στο βάθος του χρόνου που θα φτάνει η κριτική των κειμένων του συνεδρίου, αναφορικά με τα λάθη του παρελθόντος που έκανε το κόμμα. Σύμφωνα με τις εντολές του προέδρου Κασσελάκη η αυτοκριτική θα πρέπει να φτάνει έως και τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο οι συνεργάτες του προέδρου εκτιμούν ότι θα αναδειχθούν οι ευθύνες των κορυφαίων στελεχών του παρελθόντος, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν αποχωρήσει από το κόμμα. Με αυτό τον τρόπο η «ομάδα Κασσελάκη» συνεχίζει την πρακτική της να βάζει στο στόχαστρο την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και στην ουσία τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τη διακυβέρνησή του.

Η… όρεξη του Άδωνι

Τη χαρά της για τη συνεργασία της με τον Άδωνι Γεωργιάδη αποκάλυψε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Είπε μάλιστα πως είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν. «Οταν ήμουν στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ως ερευνητική συνεργάτρια είχα συνεργαστεί σε επίπεδο συμβουλευτικό και μου είχε κάνει εντύπωση το πόσο γρήγορα υλοποιούσε τις προτάσεις μας. Για μένα είναι μεγάλη χαρά που συνεργαζόμαστε. Βλέπω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ενημέρωση. Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της υγείας και έχει έρθει με όρεξη να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα στον τομέα αυτό», κατέληξε. Προφανώς η … υπουργική όρεξη να αφορά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομειακών δομών.

 

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Δύσκολες» υπουργικές σχέσεις

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου, όσο ήταν υφυπουργός Παιδείας, με τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη και την υφυπουργό Ζ. Μακρή ήταν από ψυχρές έως κακές. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι η «χημεία» της είναι κακή και με την υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη. Αυτό έχει σημασία γιατί το συγκεκριμένο υπουργείο ακόμη υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, με επικεφαλής τη Δ. Μιχαηλίδου πλέον, επειδή δεν έχει οργανόγραμμα και επομένως αυτονομία στη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όλο δυσκολίες τα δίδυμα στα υπουργεία.

Ο Βορίδης και η περιφέρειά του

Και μια που αναφερθήκαμε στην κ. Ζαχαράκη, η οποία και θριάμβευσε στην περιφέρειά της και υπουργείο χωρίς οργανόγραμμα δέχτηκε να αναλάβει και δεν γκρινιάζει δημόσια, φαίνεται πως αρκετοί είναι αυτοί που «ανησυχούν» με την καλή εικόνα της. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, επειδή δεν έχει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, έχει άπλετο ελεύθερο χρόνο. Σημαντικό μέρος του το αφιερώνει στην εκλογική του περιφέρεια, την ανατολική Αττική, γιατί δεν έχει χωνέψει ότι έχασε την πρωτιά από τη Σ. Ζαχαράκη. Δεν έχει αφήσει εκκλησία που να μην την έχει επισκεφτεί πάνω από μία φορές. Σκεφτείτε τι θα γίνει δηλαδή αν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο τον οδηγήσει εκτός κυβέρνησης.

Γκρινιάζουν οι «μεταγραφές»

Θυμάστε τον Σπύρο Καρανικόλα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που προσχώρησε μετά βαΐων και κλάδων στη ΝΔ προεκλογικά; Αν δεν τον θυμάστε είναι επειδή έχει εξαφανιστεί. Ο ίδιος βγήκε προεκλογικά μπροστά και στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός οτι δεχόταν επιθέσεις τόσο από τους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ, όσο και από τους νυν συναγωνιστές του στη Ν.Δ. Παρόλα αυτά δεν του έδωσαν κανένα αξίωμα και έτσι έχει αποσυρθεί απογοητευμένος. Ο ίδιος αναζητά τον επόμενο σταθμό. Μήπως θα επιστρέψει και πάλι στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου όταν ο πρώην υπουργός ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος που θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές;

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εβδομαδιαίο ραντεβού

Πέμπτη σήμερα και από την πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο, έχει προγραμματιστεί πανελλαδικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως και οι αλλαγές μπλοκαριστούν από τις αντιδράσεις των Πανεπιστημιακών και των φοιτητών. Οι παλιοί άλλωστε στη Ν.Δ δεν ξεχνούν πως στη αντίστοιχη προσπάθεια που είχε κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή, το εγχείρημα «βρήκε τοίχο» στις κινητοποιήσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Και τότε το ραντεβού τω διαδηλωτών ήταν κάθε Πέμπτη.

Τα δικά σου δικά μου στην ΕΡΤ

Κοίτα να δεις που η ΕΡΤ παράγει περισσότερα παρασκήνια από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Μόλις κόπασε λίγο η θύελλα από τις αντιπαραθέσεις που είχαν προκαλέσει οι αποφάσεις της διοίκησης να εκπαραθυρώσει από τις εκπομπές όλους τους ΕΡΤικούς για να φέρει εξωτερικούς συνεργάτες, νέες καταγγελίες έρχονται στο φώς.

Ο λόγος για την εκπομπή Backstage της ΕΡΤ, η οποία τις τελευταίες ημέρες απασχόλησε τη δημοσιότητα μετά την ξαφνική απόφαση του καναλιού να αλλάξει μέσα σε μια μέρα τους παρουσιαστές. Τα θέματα όμως με την εκπομπή δεν εξαντλούνται εκεί αφού η ιδέα της εκπομπής είναι αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ της Δημόσιας Τηλεόρασης και της Λίλας Σταμπούλογλου.

Η ηθοποιός –αρθρογράφος, φαίνεται πως είχε καταθέσει το κόνσεπτ της εκπομπής (με τον τίτλο Backstage Stories), σε προγενέστερο χρόνο απ’ αυτόν της εταιρίας που τελικά ανέλαβε την παραγωγή της και έχοντας κατοχυρώσει εκ των προτέρων την ιδέα, με συμβολαιογραφική πράξη. Η διαμάχη αυτή έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και φαίνεται πως θα επιλυθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 24 Ιανουαρίου.

Αργομισθίες για διπλοθεσίτες

Και αφού μιλάμε για τα ΜΜΕ, να κάνουμε μια ερώτηση: Αληθεύει ότι δύο δημοσιογράφοι που εργάζονται στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με έντονη τηλεοπτική και ραδιοφωνική παρουσία, μισθοδοτούνται χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα; Τι λέτε κύριε γενικέ, Δ. Γαλαμάτη;