Η παλιά φρουρά, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο, υπενθυμίζει τις ρωγμές που είχαν προκαλέσει στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2007) οι συγκρούσεις με τους φοιτητές, λόγω της πρόθεσης -από τότε – να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Ads

Τελικώς, οι τότε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκάλεσαν την υπαναχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ (επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου) και η αναθεώρηση του Άρθρου 16 ακυρώθηκε.

Τώρα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Επιχειρείται η παραβίαση του άρθρου 16 και η αναθεώρηση του σε δεύτερο χρόνο. Μαθαίνουμε ότι μέσα από την κοινοβουλευτική συζήτηση – που ήδη ξεκίνησε – η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει και λίγες δόσεις από την ατζέντα του νόμου και της τάξης, στοχοποιώντας τους φοιτητές που κινητοποιούνται.

«Η απόβαση των ένστολων»

Πυκνώνουν οι διεργασίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τα πρόσωπα, που θα ριχθούν στη μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Στόχος είναι το ευρωψηφοδέλτιο να κλειδώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα, προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για το κυνήγι του σταυρού.

Ads

Κλειδωμένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες των Δημήτρη Τσιόδρα, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Εύης Χριστοφιλοπούλου. Επίσης αναμένεται να είναι υποψήφιος ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας ενώ, μόλις προχθές, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ο Γιώργος Αυτιάς. Εντός των κεντρικών γραφείων, στο Μοσχάτο, αναζητούνται και πρόσωπα που θα αποτελέσουν ανάχωμα στην ψήφο διαμαρτυρίας, προς τα δεξιά της Ν.Δ.

Υπό αυτό το πρίσμα, διεξάγεται μία συζήτηση περί «απόβασης των ένστολων στη λίστα», σύμφωνα με τη διατύπωση κορυφαίου στελέχους. Τα ονόματα που, μεταξύ άλλων, έχουν πέσει στο γαλάζιο τραπέζι είναι του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, του αντιπτέραρχου ε.α. Κωνσταντίνου Ιατρίδη αλλά και του Γιώργου Καλλιακμάνη, προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής.

Οι υποκινούμενοι βρήκαν το δίκιο τους

«Η φωνή των αγροτών μας ήταν και φωνή της Ελλάδας και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, αλλά και στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ομάδας των EUMED-9»», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνώρισε, μάλιστα, στα Παραπολιτικά, ότι «έχουν δίκιο οι αγρότες» στο θέμα αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αλήθεια, αυτοί δεν ήταν υποκινούμενοι, όπως υποστήριζε ο υπουργός – μόλις πριν λίγες εβδομάδες – ενόσω οι αγρότες ζέσταιναν τα τρακτέρ για τα μπλόκα;

Ξέχασε το ψαλίδι στη λίστα μαρτύρων

Τη μήνι βουλευτών της αντιπολίτευσης προκάλεσε το χθεσινό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός, δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους.

Τα συγκεκριμένα κοινοβουλευτικά στελέχη, που συνομίλησαν με τη στήλη, θυμίζουν ότι, η γαλάζια πλειοψηφία στην Εξεταστικής Επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες- κλειδιά, όπως τον πρώην πρόεδρο του Σωματείου Μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια και τον και πρώην αρμόδιο, για την Πολιτική Προστασίας υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.

Μπακογιάννη: Ο Καραμανλής ψηφίστηκε από τον λαό των Σερρών

Αίσθηση προκάλεσε η αντίληψη της Ντόρας Μπακογιάννη ότι ο Κώστας Καραμανλής «ψηφίστηκε από τον λαό των Σερρών», δίνοντας στην κάλπη μία…εξαγνιστική ιδιότητα στον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ήταν βάσανος η κάθοδος Καραμανλή στις εκλογές κάνοντας λόγο για έναν «άνθρωπο που παραιτήθηκε, έναν άνθρωπο συντετριμμένο».

Με την φράση, μάλιστα, «για μπέστε στα παπούτσια ενός υπουργού που καλείται να απαντήσει για τον μηχανοδηγό» ολοκλήρωσε το αφήγημα της ευαισθησίας προς τον κ. Καραμανλή. Οι σχετικές δηλώσεις, δεν έμειναν ασχολίαστες στα γαλάζια πηγαδάκια που καθώς έγινε λόγος για «έλλειμμα ενσυναίσθησης».