Μετά από 13 ημέρες στις ΗΠΑ ο Στέφανος Κασσελάκης επέστρεψε στην Ελλάδα. Η πολυήμερη απουσία του στην Αμερική για δουλειές προκάλεσε πολλά σχόλια.

Ads

Από την μία ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η απουσία του την ώρα που το σύστημα Μητσοτάκη κατέγραφε το πρώτο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και από την άλλη την στιγμή που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «πέφτουν κορμιά» και οι «διαγραφές» πάνε και έρχονται. Ο πρόεδρος τελικά επέστρεψε και πρώτη δημόσια εμφάνιση του θα είναι σήμερα στο συνέδριο του Economist, όπου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του, ειδικά μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ομιλία του στο ΣΕΒ. Λίγο νωρίτερα θα έχει δει και τους συντρόφους του ξανά από κοντά, στη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου. 

Δημοσκοπική κατάρρευση

Καθόλου ευχάριστα δεν είναι πάντως τα νέα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνουν αυτές τις ημέρες οι δημοσκοπικές εταιρείες. Οι μετρήσεις βρίσκουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση λίγο πάνω από το 12%, να διαγκωνίζεται για τη δεύτερη θέση με το ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς τα νέα δεν είναι καλά ούτε για το ΠΑΣΟΚ, καθώς μπορεί να διεκδικεί από το ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη θέση, όχι όμως αυξάνοντας σημαντικά τις δυνάμεις του, αλλά κυρίως εξαιτίας της κατρακύλας των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Αντίθετα, έντονη δυναμική εμφανίζει το ΚΚΕ, που συνεχίζει και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να καταγράφει κέρδη.  Φαίνεται πως ο «τυφώνας Κασσελάκης» (τουλάχιστον δημοσκοπικά) εκτονώνεται μόλις βγει από τον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου. 

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

 

Τα «ανοίγματα» του Περισσού

Στο ΚΚΕ πάντως δείχνουν να έχουν αντιληφθεί την ευκαρία που τους παρουσιάζεται, κάτι που αποτυπώνεται και στην διάθεση για «ανοίγματα» που επιδεικνύεται. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα ήρθε εκ μέρους του μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Αθηναίων, Νίκου Σοφιανού.

Ο ίδιος αναφερόμενος σε μέλη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «το ΚΚΕ απευθύνεται σε αυτό τον κόσμο πλατιά και ενωτικά για αγωνιστική συνάντηση μαζί τους, παρά τις όποιες διαφορές, γιατί δεν πρέπει να χαθεί και να παραιτηθεί αυτός ο κόσμος». Το ερώτημα είναι κατά πόσο το κάλεσμα απευθύνεται και σε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση είναι πως με ηγετικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει περιθώριο συμπόρευσης, δεν αποκλείεται να δούμε όμως κάποια στιγμή στο -όχι απώτερο- μεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθούν την διαδρομή Κουμουνδούρου-Περισσός.

 

Το «εσύ τι λες;» Βαρουφάκη-ΜέΡΑ25

Ενδιαφέρον έχει πάντως και η προσέγγιση του ΜέΡΑ25 και ιδιαίτερα του Γιάνη Βαρουφάκη στο ζήτημα. Συνομιλητές του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 επισημαίνουν πως «προφανώς και θα μπαίναμε σε διάλογο με στελέχη που ενδεχομένως να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ», όμως μόνο στη βάση προγραμματικών θέσεων.

Δεν είναι τυχαίο πως το κόμμα έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου aristera.eu, στον δεύτερο κύκλο του οποίου επικεντρώνεται σε 8 συγκεκριμένους τομείς άσκησης πολιτικής, θέτοντας το ερώτημα «Εσύ τι λες;». Οι οκτώ θεματικές είναι οι εξής: Κοινά Αγαθά (Παιδεία, Υγεία, Νερό, Περιβάλλον), Οικονομική Κατάσταση, Ταξική πάλη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πόλεμος – Εξωτερική Πολιτική, Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, Πράσινη Επανάσταση, Ποιότητα Δημοκρατίας – Διαφάνεια – Ενημέρωση.

«Θα είχε ενδιαφέρον να μας απαντούσαν συγκεκριμένα απ’ αυτών των ζητημάτων τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμείνει για παράδειγμα ο κ. Σκουρλέτης στην ανάγκη επανακρατικοποίησης όλων των στρατηγικών δομών» διερωτώνται με νόημα οι πηγές του ΜέΡΑ25.

 

(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Επιστροφή στην κανονικότητα

 

Όσο στον ΣΥΡΙΖΑ στροβιλίζονται από τη μέθη των εσωκομματικών αναταράξεων, στην κυβέρνηση συνεχίζουν ανενόχλητοι να κάνουν business. Όσοι είδαν τον πρωθυπουργό προχθές στα εγκαίνια υπερπολυτελούς beach resort της Γλυφάδας, μίλησαν για έναν ευτυχισμένο και ανέμελο Μητσοτάκη. Τα σύννεφα των πρώτων μηνών της νέας θητείας πέρασαν… ή για την ακρίβεια τα έχουν καλύψει οι καπνοί από τις φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον ο πρωθυπουργός βγήκε από τα γραφεία του Μαξίμου που σχεδίαζε πώς θα ξεπεραστούν οι πρώτες αρρυθμίες και πήρε σβάρνα τα εγκαίνια παρέα με τους μεγαλοεργολάβους φίλους του. 

Μεγαλεία στην ΤτΕ

Η μεγάλη μέρα έφτασε. Ο Γιάννης Στουρνάρας χθες και σήμερα υποδέχεται στα ανακαινισμένα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδας του Ευρωπαίους Κεντρικούς Τραπεζίτες για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Το γεγονός οτι ήταν φέτος η σειρά μας να φιλοξενήσουμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, μας στοίχισε κάτι παραπάνω, αφού έγινε πλήρης ανακαίνιση στα γραφεία της ΤτΕ προκειμένου να υποδεχθούμε τους τραπεζίτες, όπως τους αρμόζει…

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

 

Δεξιά της δεξιάς


Δεν επεξεργάζονται μόνο στην αριστερά σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος. Κινητικότητα υπάρχει και στη δεξιά πολυκατοικία. Διάφοροι «ενοχλημένοι» από την κεντροδεξιά στροφή της Ν.Δ εξετάζουν τα περιθώρια δημιουργίας νέου φορέα που θα καλύψει τις ανάγκες των ψηφοφόρων, οι οποίοι όχι μόνο δεν είναι ικανοποιημένοι, αλλά έστειλαν και μήνυμα στις εκλογές. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικά από την στιγμή που κανείς δεν δείχνει προς ώρας διατεθειμένος να βγει απέναντι στην παντοκρατορία του Μητσοτάκη. Η δυσκολία είναι τόσο μεγάλη που κάποιοι προσέγγισαν ακόμα και τον Γιώργο Πατούλη για να δουν τις προθέσεις του.

Πάει πίσω ο ανασχηματισμός

 

Κερί στο μπόι του Κασσελάκη πρέπει να ανάψουν ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης. Η απόδειξη στην πράξη ότι ουδέποτε υπήρξε επιτελικό κράτος και η καταστροφικές συνέπειες της κυβερνητικής ανικανότητας, οδήγησαν πολλούς υπουργούς να μετρούν μέρες στην καρέκλα τους. Όμως, τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ τους έσωσαν. Κάπως έτσι έκλεισαν (προς ώρας) και τα σενάρια για τον ανασχηματισμό. Ο πολύτιμος χρόνος για να ξεπεραστούν οι αρρυθμίες βρέθηκε, έστω και αν η λίστα με τους προς απομάκρυνση παραμένει στο συρτάρι του Μητσοτάκη. Όπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει πριν τα Χριστούγεννα, χωρίς βέβαια κανείς να ξέρει αν και πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός.

 

Με βήμα Γρήγορο

Σε εθνικό μας καφετζή μετατρέπεται σιγά σιγά γνωστή αλυσίδα καφέ, που καταφέρνει το ένα μετά το άλλο να παίρνει τα καφέ των μουσείων και σε άλλους εμβληματικούς χώρους, κήπους, μνημεία και χώρους πολιτισμού. Όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο λένε ότι ο εκλεκτός επιχειρηματίας του υπουργείου πολιτισμού και του Μεγάρου Μαξίμου εκμεταλλεύεται την συγκυρία καθώς η υπουργός έχει βαλθεί να μετατρέψει όλους τους χώρους από εστίες τέχνης σε φαστφουντάδικα. Μάλιστα η επιθυμία της είναι τόσο έντονη που το ίδιο γίνεται σε κυλικεία και καφέ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και δεν μιλάμε για ένα και δύο αναψυκτήρια, αλλά για 60!