Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν χωρά αμφισβήτηση. Οι περισσότεροι από αυτούς που επέλεξαν να πάνε χθες στις κάλπες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση: «Η αλαζονεία έχει τα όρια της».

Ads

Βασικός αποδέκτης του μηνύματος προφανώς είναι η κυβέρνηση. Οι ψηφοφόροι είπαν όχι στις ωμές απειλές κυβερνητικών στελεχών προς τους ψηφοφόρους. Ακόμα και στην Ελλάδα που υπουργοί της κυβέρνησης  απειλούν ανοιχτά ψηφοφόρους και υποψήφιους και κανείς δεν τους ασκεί κριτική, ακόμα και στην Ελλάδα της θέσης 107 και της «λίστας Πέτσα», που κάποιοι  δημοσιογράφοι έκαναν πως δεν έβλεπαν, οι ψηφοφόροι αντέδρασαν. Ακόμα και εκεί που η υποστήριξη της Παλαιστίνης, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη καθιστά ανίκανο έναν Δήμαρχο, οι ψηφοφόροι απάντησαν.

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου ήταν η αντίδραση στην αμετροεπή και αλαζονική στάση αρκετών κυβερνητικών στελεχών που μετά το 41% των εθνικών εκλογών νιώθουν ότι διοικούν τη χώρα επειδή τους έχει επιλέξει κάποια ανώτερη δύναμη. Και αυτό, νιώθουν, ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Νιώθουν ότι οι ίδιοι και η κυβέρνηση τους είναι ευλογία για τον τόπο. Και αυτό, νιώθουν, πως δεν μπορεί κάποιος να μην το αντιλαμβάνεται. Ο ωρυόμενος χθες στα τηλεοπτικά κανάλια υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, έδειχνε πως δεν του περνούσε από το μυαλό ότι μπορεί ο λαός να αποφασίσει κάτι διαφορετικό από αυτό που του έχει υποδείξει ( ή επιβάλλει) η κυβέρνηση.

Ο υπουργός που απειλούσε ότι ο δημότες Χαλανδρίου θα χάσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και προειδοποιούσε πως αριστερός Δήμαρχος, υποστηρικτής της Παλαιστίνης θα είναι καταστροφή για τον τόπο, κατηγορούσε χθες τους πολιτικούς του αντιπάλους για αλαζονεία. Σχήμα οξύμωρο αν μιλάει κανείς για τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ads

Διαβάστε επίσης: Στέλιος Κούλογλου / Η μίνι εξέγερση των ψηφοφόρων εναντίον της κυβέρνησης

Όπως και να έχει, η χώρα που ο πρωθυπουργός χρειάζεται να βγει το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών και να διαβεβαιώσει Δημάρχους και Περιφερειάρχες, που δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, ότι θα συνεργαστεί μαζί τους και να περιμένουν μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία, νοσεί και μάλιστα βαριά!

Η επόμενη ημέρα

Το μήνυμα σαφές. Αλλά δεν είχε μόνο έναν αποδέκτη. Οι ανατροπές στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, η επικράτηση Ρούσσου στο Χαλάνδρι, η επικράτηση σε έξι δήμους Δημάρχων του ΚΚΕ, αλλά και η ήττα Αγοραστού στην Θεσσαλία, στέλνουν μήνυμα και προς την άλλη πλευρά. Οι ψηφοφόροι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη λογική του ενάμιση κόμματος. Ένα κόμμα οι ΝΔ και μισό όλοι οι υπόλοιποι.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τις δηλώσεις νικητών και ηττημένων και αναλύσεις

Ο προοδευτικός κόσμος, ο κόσμος της κεντροαριστεράς αναζητά πολιτικό χώρο για να εκφραστεί. Θέλει κάποιος να αναλάβει το ρόλο της ενεργής-ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Κάποιος να ελέγχει την κυβέρνηση και να μην επιτρέπει αλαζονικές συμπεριφορές στα κυβερνητικά στελέχη. Αυτός ο κόσμος έως τώρα δίνει ευκαιρίες αλλά δεν παίρνει απαντήσεις. Είναι αλήθεια ότι η φύση απεχθάνεται το κενό, αλλά όπως αποδεικνύεται η φύση δεν το καλύπτεται πάντα με τον καλύτερο τρόπο.

Οι πολίτες θέλουν εναλλακτικές λύσεις και όσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται ανίκανα να τις προσφέρουν, αυτοί αναζητούν ή ακόμα και δημιουργούν τις λύσεις από μόνοι τους. Αναζητούν έξω από τα γνωστά και τετριμμένα. Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με την εκλογή Κασσελάκη και Δούκα το αποδεικνύουν. Όμως οι δύο περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων δεν είναι αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του Στέφανου Κασσελάκη και η σύγκριση τους αδικεί και τους δύο.

Έλλειμμα ηγεσίας;

Το αποτέλεσμα προκάλεσε μια ξεκάθαρη ρωγμή στην παντοκρατορία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν την ευκαιρία θα την αξιοποιήσουν οι ηγεσίες στα κόμματα της κεντροαριστεράς είναι μια άλλη συζήτηση. Αν θα κρίνουν ότι υπάρχει χώρος και πλαίσιο, ώστε να συναντηθούν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς θα φανεί στο μέλλον. Αν η ευκαιρία που δημιουργείται θα κινητοποιήσει κάποιες δυνάμεις, θα αποδειχθεί.

Διαβάστε επίσης: Αυτοδιοικητικές εκλογές / Οι νέες προκλήσεις στην Κεντροαριστερά μετά τις νίκες σε Θεσσαλία – Αθήνα

Το αποτέλεσμα σίγουρα δίνει «αέρα στα πανιά» του Νίκου Ανδρουλάκη. Είναι μια σημαντική νίκη για τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι ούτε θρίαμβος και βέβαια ούτε ανατροπή των συσχετισμών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον ένας νέος αρχηγός. Αν θα την εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνεται θα το δείξει το μέλλον. Η ιστορία θα δείξει επίσης, αν θα παραδειγματιστεί από τις χαμένες ευκαιρίες που πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2017.

Από την άλλη, η καμπή στο πολιτικό σκηνικό βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, μεταβατική για τα εσωκομματικά και τον νέο αρχηγό για ολιγοήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ για δουλειές. Το ΤΙΚ ΤΟΚ είναι καλό για επικοινωνιακή καμπάνια, αλλά όταν τα σπαθιά βγαίνουν από τα θηκάρια τους, εσύ δεν μπορείς να πολεμάς από το Playstation.

Νικητής η αποχή

Αν κάτι θα πρέπει να ανησυχήσει συνολικά το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι ότι έχει πάψει να εμπνέει τους πολίτες. Σταθερά επιλέγουν να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες, καθώς νιώθουν ότι χάνουν την επαφή τους με την πολιτική και κυρίως με τους πολιτικούς. Όσο και αν οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν εκκαθαριστεί, η αποχή είναι ο μεγάλος νικητής. Και η αποχή βέβαια δεν μετριέται μόνο την Κυριακή των εκλογών. Η αποχή μετριέται καθημερινά, στο πόσο οι πολίτες ενδιαφέρονται για όσα αποφασίζουν οι πολιτικοί. Και το δείγμα δεν είναι θετικό.