Πεδίο τριβών – στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. – αναμένεται να αποτελέσει η διαδικασία της εσωκομματικής ψηφοφορίας για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο.

Ads

Πρόσφατα, ο Στέφανος Κασσελάκης υπέστη το ηχηρό άδειασμα της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που απέρριψε την πρόταση του να εκλεγούν τα μέλη οργανώσεων και οι πέντε χιλιάδες σύνεδροι μέσω του isyriza.

Μένει να φανεί αν η πλευρά του προέδρου – που θα απουσιάζει από τη συνεδρίαση λόγω των στρατιωτικών του υποχρεώσεων – θα θέσει ανάλογο ζήτημα και για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Μέλη του οργάνου ήδη, πάντως, μεταφέρουν τις επιφυλάξεις τους. Θεωρούν ότι μία τέτοια μέθοδος θα ευνοήσει τα πιο γνωστά πρόσωπα – τις “life style” επιλογές – ανεξαρτήτως του πολιτικού τους αποτυπώματος. Οπότε συνιστούν μόνο τη δια ζώσης ψηφοφορία.

Ο μισθός των φαντάρων

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάνει παρέες, εντός του στρατοπέδου της Θήβας, σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο ίδιος στους συνεργάτες του. Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης έχει τεθεί το ζήτημα της μηνιαίας αποζημίωσης των φαντάρων που έχει καθηλωθεί στο ευτελές ποσό των 8 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., μόλις απολυθεί, αναμένεται να καταθέσει ειδική πρόταση για το θέμα, ζητώντας τη διαμόρφωση του μισθού των φαντάρων στα 200 ευρώ. Θα ισχυριστεί ότι το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 96 εκατομμύρια ευρώ και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς υπάρξει σχετική πρόνοια για αυτό στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ads

H «φόρα» του Βελόπουλου

Η φόρα που έχει πάρει ο Κυριάκος Βελόπουλος στην βόρεια Ελλάδα δεν είναι μόνον θεαματική, αλλά όπως λέει έγκυρος και σοβαρός δημοσκόπος, δείχνει να έχει ακόμη δρόμο μπροστά της. Η εταιρία του συγκεκριμένου δημοσκόπου βρίσκει την Ελληνική Λύση με «ισχυρά διψήφια ποσοστά» σε Μακεδονία και πέριξ και δεν αποκλείει αυτή η δυναμική να αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακόμη πιο εντυπωσιακές ήταν κάποιες από τις «κρυφές», κυλιόμενες μετρήσεις που πήραν στα χέρια τους την περασμένη εβδομάδα στο κυβερνητικό επιτελείο και προκάλεσαν ίλιγγο στο Μαξίμου. Εκεί, υπήρξε νομός στη βόρειο Ελλάδα όπου τα ποσοστά του Βελόπουλου μετρήθηκαν στο 22% και της ΝΙΚΗΣ στο 6%.

Οι προβολές του Γκρίνμπεργκ

Οι διαρροές προς τα δεξιά και οι ρωγμές στο κυβερνητικό και πρωθυπουργικό προφίλ από τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών και την υπόθεση Ασημακοπούλου είναι τα βασικά δημοσκοπικά προβλήματα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση. Παρά ταύτα, στο Μαξίμου πήραν βαθιά ανάσα μετά την τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον «γκουρού» Σταν Γκρίνμπεργκ. Ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος επέμεινε ότι τα μοντέλα του για τις ευρωεκλογές δείχνουν πως το ποσοστό της ΝΔ δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 33% με 35%. Εξ ου και ο πήχης που βάζουν από το γαλάζιο στρατόπεδο για τις κάλπες του Ιουνίου παραμένει σταθερά στο 33,12% των ευρωεκλογών του 2019.

Θηλειά στον Ανδρουλάκη

H υποχώρηση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ – και η απώλεια της δεύτερης θέσης σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις – έχει πυροδοτήσει γκρίνιες στη Χαριλάου Τρικούπη. Έχουν αναθαρρήσει, μάλιστα, και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Νίκου Ανδρουλάκη. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, υποστηρίκτρια του Ανδρέα Λοβέρδου στην εσωκομματική μάχη του 2021, έβαλε ψηλά τον πήχη των ευρωεκλογών για τον πρόεδρο. Δήλωσε ότι το κόμμα της πρέπει να καταγράψει ένα ποσοστό της τάξης του 18%-20% για να μπορέσει να αμφισβητήσει με αξιώσεις στις εθνικές εκλογές τη Νέα Δημοκρατίας και ότι δεν αρκεί η κατάληψη της δεύτερης θέσης, για το άλλοτε Κίνημα.

Αριστεία στη σπίλωση των φοιτητών

Τις εποχές που υπουργός Παιδείας – στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – ήταν ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος θύμισε στην (πολύ) παλιά φρουρά η τιμωρητική λογική του υιού Μητσοτάκη για τους φοιτητές που διαδηλώνουν.

«Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι να προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις κατ’ επανάληψη και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή κίνηση, που δεν είναι άλλη από τη διαγραφή τους από το Πανεπιστήμιο» είπε, πρόσφατα ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ουσία, αφού παραλλήλισε τους φοιτητές με τους ληστές του διπλανού μπακάλικου, ζητά την εκδίωξή τους από τα Πανεπιστήμια επειδή αγωνίζονται κατά της ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ. Στα βάθη της Ν.Δ. λέγεται, πάντως, ότι η στοχοποίηση είναι αδύνατο να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις για την αποτυχία της κυβέρνησης στο πεδίο της ασφάλειας.