Με κομμένη την ανάσα περιμένουν στην κυβέρνηση να δουν τι θα γίνει την Κυριακή (και κάθε Κυριακή;) στις εκκλησίες. Η απόφαση της ιεραρχίας να διαβαστεί η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου στους ναούς την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, έστειλε μήνυμα σε όλους τους ιερείς να ξεκινήσουν το «κήρυγμα» στους πιστούς.

Ads

Αν και όπως λένε από την κυβέρνηση υπάρχει βεβαιότητα ότι δεν θα κλιμακωθεί η κόντρα και η εκκλησία δεν θα ωθήσει στα άκρα τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα πάει όλο αυτό. Προς ώρας στην κυβέρνηση κάνουν τον σταυρό τους και περιμένουν να μην αρχίσουν από άμβωνος να φωνάζουν οι παπάδες «Ἆρον ἆρον , σταύρωσον αὐτόν».

Αντάρτες υφυπουργοί

Στον αστερισμό της Μαρίας Κεφάλα κινείται το Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την συμφωνία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μάκη Βορίδη, όπου ο ένας θα κάνει πως δεν διαφωνεί και ο άλλος θα κάνει πως δεν τρέχει τίποτα, το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει να αποφασίσει τι θα κάνει η υφυπουργός Κεφάλα. Το θέμα εδώ είναι πιο δύσκολο καθώς το υπουργείο της καταθέτει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και εφόσον καταψηφίσει, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Προς ώρας περιμένουν να καταλήξει, καθώς η ίδια λέει ότι δεν θα υπερψηφίσει, αλλά δεν διευκρινίζει αν θα καταψηφίσει, έστω και αν φαίνεται πως πηγαίνει προς την αποχή. Πάντως ο λογαριασμός για τους «αντάρτες» υφυπουργούς θα γίνει σε επόμενη φάση και όπως όλα δείχνουν, εκεί δεν θα υπάρξει κατανόηση όπως με τον υπουργό Μάκη.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Χαράσουν γραμμή

Σήμερα κληρώνει αναφορικά με θέση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η γραμμή δεν θα συνοδευτεί και με κομματική πειθαρχία, αφού είναι βέβαιο οτι υπάρχουν τουλάχιστον 10 βουλευτές οι οποίοι προσανατολίζονται είτε στην αποχή, είτε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου. Ώρα να αποφασίσουν στη Χαριλάου Τρικούπη, γιατί μετά πρέπει να βγάλουν γραμμή και για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που ούτε αυτή θα είναι εύκολη πίστα.

Ads

Πολλές αρνήσεις

Σκούρα τα έχουν βρει τα κομματικά επιτελεία σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καθώς προς ώρας οι αρνήσεις είναι περισσότερες από τις θετικές απαντήσεις, σε ότι έχει να κάνει με την αποδοχή των προτάσεων που έχουν γίνει για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Η στήλη έχει ενημερωθεί οτι πράγματα είναι αρκετά δύσκολα καθώς δεν υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον, αφού η εκλογική μάχη θα είναι δύσκολη και οι εκλόγιμες θέσεις λίγες. Μπορεί να υπάρχει ικανοποιητική προσφορά σχετικά με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια, αλλά αυτό αφορά ανθρώπους οι οποίοι αυτοπροτείνονται. Αντίθετα, οι προτάσεις που έχουν γίνει από τα δυο κόμματα δεν πάνε και πολύ καλά. Κάπως έτσι φαίνεται να ναυαγεί τελικά και η υποψηφιότητα της Μαρίας Αναστασοπούλου. Η δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 φαίνεται να το σκέφτηκε καλύτερα και όπως όλα δείχνουν (προς ώρας;) δεν θα κατέβει στην εκλογική μάχη.

«Προσέγγιση» ΣΥΡΙΖΑ-Κύρτσου;

Στην Κουμουνδούρου πάντως φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για τις υποψηφιότητες ακόμη και το όνομα του Γιώργου Κύρτσου. Οι υποστηρικτές μιας τέτοιας προσέγγισης παραθέτουν μια σειρά από επιχειρήματα: Σφοδρός επικριτής του Μητσοτάκη είναι, υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη έχει ταχθεί δημοσίως, ταιριάζει στο προφίλ της «διεύρυνσης» που προωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαθέτει και εμπειρία στην Ευρωβουλή.

Στον αντίποδα, εκφράζονται ενστάσεις από διάφορες πλευρές, όχι όμως και πολύ … φανατικά.

Περιμένει στο ακουστικό του

Αν ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Γιώργος Αυτιάς δεν είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις επόμενες ευρωεκλογές, θα είναι η δεύτερη φορά που ο Κ. Μητσοτάκης θα τον έχει “αδειάσει”.

Ο ίδιος φέρεται από συνομιλητές του να θεωρεί ότι υπάρχει “κλειδωμένη” συμφωνία αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα γιατί ο αγαπημένος των συνταξιούχων δημοσιογράφος δεν πρόκειται να ανεχτεί σιωπηλός δεύτερο “άδειασμα”.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/EUROKINISSI)

Σιωπηλές αποχωρήσεις

Όλο και μακραίνει η λίστα των στελεχών που αρχικά βρέθηκαν στο πλευρό του προέδρου Κασσελάκη, αλλά τώρα σιγά σιγά αποχωρούν.

Οι πληροφορίες για δυσαρεστημένους συνεργάτες πάνε και έρχονται, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν ότι οι σχέσεις τους με το περιβάλλον του προέδρου είναι από προβληματικές έως και αδύνατες. Οι πληροφορίες αφορούν κυρίως συνεργάτες που ο Κασσελάκης τους βρήκε στην Κουμουνδούρου και ανήκαν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, φαίνεται πως η προσπάθεια για συνεργασία δεν ευδοκίμησε.

Για τις προβληματικές σχέσεις, οι περισσότεροι δείχνουν τον διευθυντή του γραφείου του κ. Κασσελάκη, τον δικηγόρο Μανώλη Καπνισάκη, ο οποίος λύνει και δένει. Για την ακρίβεια προς ώρας μόνο λύνει, τους δεσμούς που είχαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Με το «κλειδί στο χέρι» η Νέα Αριστερά

Είναι πολύ πιθανό η πανελλαδική συνδιάσκεψη να βρεί τη Νέα Αριστερά στον χώρο της, καθως τρέχουν οι εργασίες στον χώρο που θα στεγάσει τα γραφεία της Νέας Αριστεράς στην Πατησίων. Αυτή τη στιγμή, το προσωρινό “στρατηγείο” είναι στην βουλή όπου στεγάζεται το γραφείο τύπου, με υπεύθυνους τους Κώστα Καρπόζηλο και Σπύρο Ραπανάκη.

Το «φλερτ» με τη Χαριλάου Τρικούπη

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη φέρεται να βρίσκονται οι επαφές της Νέας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ. Το «φλερτ» βρίσκεται επί του παρόντος σε παρασκηνιακό επίπεδο, υπάρχουν όμως και ορατές πρωτοβουλίες που δείχνουν πως υπάρχει κινητικότητα στην κεντροαριστερά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη παρουσία του Γιώργου Σταθάκη σε εκδήλωση του ινστιτούτου του ΠΑΣΟΚ, του Insocial, στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλάκη και του Κώστα Μποτόπουλου.

Τέτοιου είδους πληροφορίες αναμένεται να ενταθούν προϊόντος του χρόνου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται από αρκετές πλευρές και οι πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει πως θα αναλάβει μετά τις ευρωεκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης.

(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

Ριζοσπαστική Αριστερά εναντίον Νέας Αριστεράς

Δεν έλειψαν πάντως οι σπόντες κατά του υπο διαμόρφωση φορέα στην εκδήλωση για την Ριζοσπαστική Αριστερά, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Cinema Studio New Star Art.
Οι περισσότεροι ομιλητές στάθηκαν στην υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Τσίπρα εκ μέρους των στελεχών της Νέας Αριστεράς.

Πιο αιχμηρή ήταν πάντως η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, η οποία στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι «μου δίνεται η εντύπωση πως μεγάλο μέρος των βουλευτών της Νέας Αριστεράς διακατέχονται από την ιδέα ότι γεννήθηκαν για να είναι υπουργοί και ότι οι πρακτικές και η στρατηγική της Αριστεράς πρέπει να υποταχθούν σε αυτή την “μεγάλη ανάγκη”».

Ξεκούρδιστη ορχήστρα

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Παπανδρέου είναι μέλη της ίδιας μουσικής μπάντας (“Δεύτερη ευκαιρία”). Ο ντράμερ πρώην υπουργός ετοιμάζεται να κατέβει με δικό του κόμμα στις ευρωεκλογές και ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι υποψήφιος μαζί του αν τον απέκλειε ο Ν. Ανδρουλάκης. Αλλά ο Ν. Ανδρουλάκης ακριβώς γι αυτόν τον λόγο δεν θα τον αποκλείσει και κάπως έτσι θα κάνει δύσκολη την προσπάθειά του. Και μια και αναφερθήκαμε στον Ανδρέα Λοβέρδο, φαίνεται πως ο πρώην υπουργός «ξέχασε» να σχολιάσει τη δικαίωση των οροθετικών γυναικών που ο ίδιος διαπόμπευσε το 2012.