Δεν θα ανέβουν στο βήμα του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας – ξεκινά την Παρασκευή – οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής.

Ads

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου Γιάννης Πλακιωτάκης πραγματοποίησε συναντήσεις μαζί τους, το προηγούμενο διήμερο, και ενημερώθηκε για την τελική τους απόφαση να παραστούν στο συνέδριο αλλά να μην λάβουν το λόγο. Κομματικοί παράγοντες σιγοψιθυρίζουν ότι επήλθε συμφωνία Μαξίμου – Σαμαρά ώστε ο Μεσσήνιος πολιτικός να μην επαναλάβει τις γνωστές ενστάσεις του για στρατηγικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο μίας συγκυρίας που η κυβέρνηση υφίσταται ισχυρή πολιτική πίεση. Η σιωπή Καραμανλή, κρίνεται ως η «ασφαλέστερη επιλογή» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, λόγω των επικρίσεων που δέχεται ο εξάδελφος του Κώστας Αχ. Καραμανλής για τις παραλείψεις που προκάλεσαν το έγκλημα των Τεμπών.

Κυριάκος α λα Ανδρέας

«Όποιος θέλει να αντιπαρατεθεί μαζί μου πολιτικά, είναι ελεύθερος να το κάνει. Όμως ας αφήσουν επιτέλους εκτός πολιτικής σύγκρουσης την οικογένειά μου» έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή το «πέσιμο» που δέχεται η Μαρέβα. Στη Ν.Δ. λένε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι ο πρωθυπουργός ακολουθεί τη συνταγή του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε συμπυκνωθεί στην ιστορική φράση «χτυπήστε εμένα, λιγότερη ανανδρία κύριοι» όταν δεχόταν επιθέσεις η Δήμητρα Λιάνη. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν, από τη Ν.Δ., ότι αυτή η ιστορία θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της παράταξης στην πιο δύσκολη περίοδο της πενταετούς γαλάζιας διακυβέρνησης.

Δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις στην ασφάλεια

Η (νέα) γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους έχει προκαλέσει συλλογικό θυμό αλλά και τη δυσαρέσκεια βουλευτών της Ν.Δ. για τις γενικότερες επιδόσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της ασφάλειας. «Δεν γίνεται να καταφεύγει πολίτης στο Αστυνομικό Τμήμα και να ζητάει ασφάλεια και στο τέλος να βρίσκεται σφαγμένος» διαμήνυσε, σε συνομιλία με τη στήλη, βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών.

Ads

Πρωινάδικα και μεταδημοκρατία

Για στήσιμο «πρωινάδικου» στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάδειξη των ονομάτων που θα συμπεριληφθούν στο Ευρωψηφοδέλτιο, γίνεται λόγος από στελέχη του κόμματος που δεν βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη. Οι αιτιάσεις αφορούν, τους δημοσιογράφους Δημήτρη Παπανώτα και Δημήτρη Πανόπουλο, που έχουν μακρά διαδρομή στις ψυχαγωγικές εκπομπές, αλλά και τον πρώην παίκτη του Survivor, Νάσο Παπαργυρόπουλο. Παλαιό στέλεχος μάλιστα, που παραμένει στις γραμμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμά το περίπλοκο σύστημα συγκρότησης της εωρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να εξελιχθεί στον «θρίαμβο της μεταδημοκρατίας».

«Καβαλοκαλάμηδες»

Ο στόχος να κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ένα ποσοστό που θα υπερβαίνει το 17% είναι απολύτως εφικτός αρκεί να μην «είμαστε καβαλοκαλάμηδες» ανέφερε, σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο πρώην αναπληρωτής Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Φυσικά απέφυγε να μιλήσει με ονόματα, ωστόσο έκανε ειδική μνεία στα λάθη που οδήγησαν στον καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές κάλπες του 2023. Τότε, μάλλον, που κάποιοι φωστήρες από το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα ανέμεναν τιμητική ήττα 4 – 5 μονάδων…

Ποίηση

Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8.00 μ.μ. στο «Ρομάντσο» (Αναξαγόρα 3-5) θα παρουσιαστεί η ποιητική πτυχή, Αλέκου Αλαβάνου. Οι ηθοποιοί Κάτια Γέρου, Μάνια Παπαδημητρίου και Στέλιος Μάινας θα διαβάσουν αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή του πρώην προέδρου του Συνασπισμού («Πύλαι αρρήτων επών» – εκδόσεις Καστανιώτη) που στηρίζεται σε σημειώσεις με μολύβι, που κρατούσε ο δημιουργός, τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας των μνημονίων και τα πρώτα χρόνια της απομόνωσης λόγω πανδημίας. «Μια βραδιά του Ιούνη του 2021 μαζευτήκαμε μια παρέα αγαπημένων φίλων. Ήταν σε μια αυλή πλημμυρισμένη από τον κισσό, πού και πού ψιχάλιζε, ήταν όμορφα. Ήμασταν ο ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης, η ηθοποιός Κάτια Γέρου, η (και) ποιήτρια Νάντια Βαλαβάνη, η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, η ψυχίατρος Κάτια Χαραλαμπάκη, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης κι εγώ. Το τόλμησα. Τους διάβασα μερικά αποσπάσματα. Με ενθάρρυναν επίμονα να το δημοσιεύσω» έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Αλέκος Αλαβάνος».