Αυστηρούς όρους περικοπών δαπανών αν ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», πλαφόν 0,2% του ΑΕΠ στην εξαίρεση προσφυγικών δαπανών από το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και των εσόδων και των δαπανών του ΕΣΠΑ συνολικά, αλλά και ειδικούς όρους στην αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες, περιλαμβάνει το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU).

Ads

Πρόκειται για το υποστηρικτικό κείμενο που συνοδεύει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπογράφηκε με τους δανειστές. Το εν λόγω κείμενο περιλαμβάνει όλους τους δείκτες, τους ποιοτικούς στόχους, τα κριτήρια απόδοσης και τους όρους που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές. 

Σύμφωνα με το capital.gr, περιέχει αναλυτική λίστα με την ΔΕΗ, την  ΕΥΔΑΠ και όλες τις άλλες ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο άμεσα καθώς και ρήτρα για την απόφαση μεταφοράς άλλων ΔΕΚΟ. Επίσης με αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται για όλα τα μέτρα που έχει λάβει, για αναλυτικό πλέγμα φορολογικών – ασφαλιστικών ελέγχων αλλά και στόχων.

Για τον κόφτη 

Αναγράφεται ρητά το πλαίσιο που θα ισχύει για τον κόφτη δαπανών σε περίπτωση που υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα το 2017.

Ads

Ορίζεται ότι η περικοπή (που μπορεί να φτάσει 2017- 2019 στα 3,5 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ) πρέπει να είναι «καθαρή». Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προκύπτει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. 

Ορίζονται επίσης οι επιπτώσεις  στα κρατικά έσοδα από κάθε πεδίο περικοπών δαπανών:

  • από συντάξεις χάνεται το 15%

  • από μισθούς και αποδοχές χάνεται το  45% και

  • από καταναλωτικές δαπάνες  για αγαθά υπηρεσίες το 19,3%  (λόγω έμμεσων φόρων)

Για το προσφυγικό 

Για το προσφυγικό και την εξαίρεση δαπανών που δεν καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων ορίζεται ότι η συνολική εξαίρεση δεν πρόκειται να υπερβαίνει το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου τα 350 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2015 οι δαπάνες για το προσφυγικό άγγιξαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ. 

Δεν θα εξαιρούνται δαπάνες για μισθούς και αποδοχές μονίμων δημοσίων υπαλλήλων. Για να εξαιρεθεί μια δαπάνη θα πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένη με εκ των υστέρων μελέτη, ενώ θα εξαιρείται και όποια καθυστέρηση στην καταβολή επιδοτήσεων της ΕΕ που συνδέονται με το προσφυγικό.

Για τις οφειλές

Ορίζεται επίσης ο νέος πολύ πιο αυστηρός μηχανισμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Το ποσό αυτό, σήμερα, είναι 5,5 δισ. ευρώ. 

Υπάρχει ρήτρα που προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει νέα καταβολή δόσης για την αποπληρωμή οφειλών αν δεν έχει εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς.