Η ύφεση ρεκόρ στην σύγχρονη ιστορία της χώρας που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με την κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δεν αποτελεί έκπληξη για τους οικονομολόγους.

Ads

Έχοντας καταγράψει αντίστροφη πορεία από την ανάκαμψη που είχε παρουσιάσει κατά την πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο, η ελληνική οικονομία, μετά την καταστροφή των 10 μνημονιακών χρόνων, έπεσε στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία, η οποία, όπως συμφωνούν οι διεθνείς αναλυτές, θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες από αυτές της κρίσης του 2008.

Στο φόντο αυτού του αρνητικού ρεκόρ, το Tvxs.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστα Μελά, για μια πρώτη εκτίμηση του τι θα σημάνει για την οικονομία και την κοινωνία.

Η Ελλάδα οδεύει προς διψήφο νούμερο ύφεσης

«Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Αν και δεν λεγόταν, περιμέναμε ένα ποσοστό γύρω στο 16%. Και είναι η πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη» μας λέει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Το θέμα είναι ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται πάρα πολύ από τον τουρισμό και το 75% των εσόδων του είναι από τον Ιιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Επομένως, από τα στοιχεία που έχουμε από τον τουρισμό, νομίζω ότι το σενάριο για την ύφεση στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το -8% και θα πάει προς το διψήφιο ποσοστό, όπως είχαν προβλέπει οι διεθνείς οργανισμοί».

Ads

«Το δεύτερο είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κοροναϊός» τονίζει ο Κώστας Μελάς. «Και επειδή δεν υπάρχουν ακόμη φάρμακα και εμβόλιο, όλοι οι οικονομικοί αναλυτές της Ευρώπης θεωρούν ότι η ανάκαμψη, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι τόσο γρήγορα και τόσο μεγάλη. Εγώ πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία θα αργήσει να ανακάμψει, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες οι οποίες λόγω του ότι έχουν ένα οργανωμένο παραγωγικό σύστημα θα μπορέσουν, εάν μειωθεί η ένταση του κοροναϊού, να ανακάμψουν γρηγορότερα από την ελληνική. Επομένως δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη σχήματος V, αλλά πιθανότατα θα είναι μια ανάκαμψη που θα πάρει χρόνο.».

Αυτό θα συμβεί, σημειώνει ο καθηγητής, λόγω της διαφορετικής δομής των οικονομιών. «Οι χώρες που παρουσίασαν μεγαλύτερη ύφεση (σσ: Από την Ελλάδα για το δεύτερο τρίμηνο του 2020) είναι χώρες ανεπτυγμένες βιομηχανικά, και λόγω ότι έσπασε κατά την περίοδο του lockdown η προσφορά και η ζήτηση, το εξωτερικό εμπόριο κλπ, πληγώθηκαν παραπάνω. Αυτές οι χώρες έχουν αρχίσει σιγά – σιγά να λειτουργούν. Αυτό σηματοδοτεί ότι αυτές οι οικονομίες, πιθανότατα, όταν ελεγχθεί ο κοροναϊός, θα προχωρήσουν πιο γρήγορα στη μεγέθυνση από το 2021, από ό,τι η Ελλάδα, η οποία, έχω την εντύπωση, ότι θα καθυστερήσει να ανακάμψει.».

Έρχονται 200.000 νέοι άνεργοι

Αυτή η απότομη πτώση και η εξαιρετικά αργή ανάπτυξη θα έχει συμπαρασύρει αρνητικά όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες, με πρώτον αυτόν της ανεργίας.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα έχουμε 200.000 νέους ανέργους» τονίζει ο συνομιλητή μας. «Επίσης, σήμερα, επειδή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα αυτά τα μέτρα που έχει υιοθετήσει στον εργασιακό τομέα με την αναστολή εργασίας κλπ. δεν φαίνεται το ύψος της ανεργίας. Επομένως νομίζω ότι το Φθινόπωρο πάρα πολλές επιχειρήσεις θα προβούν σε απολύσεις γιατί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολήσουν πλέον όλο αυτό το εργατικό δυναμικό. Κυρίως από τον τουριστικό και επισιτιστικό τομέα. Και είναι δύσκολο μετά να γίνει η απορρόφηση.».

Με την σειρά της, η ανεργία και η μισή δουλειά θα έχει επιπτώσεις ντόμινο. «Η μείωση των μισθών θα έχει επίπτωση στην επιβίωση των εργαζομένων, στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους προς το δημόσιο και τις τράπεζες κλπ, θα αυξηθούν έτσι τα λουκέτα στον εμπορικό τομέα, καθώς και τα κόκκινα δάνεια» σημειώνει ο καθηγητής.

Μια περιγραφή που δεν ταιριάζει με το αφήγημα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα που λαμβάνει θα προστατεύσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία από την κρίση. Για τον Κώστα Μελά, η όποια ανάκαμψη δεν θα αρχίσει να φαίνεται πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2021 και αυτό μόνο αν πραγματοποιηθεί το ιδανικό σενάριο: «Να περιοριστεί η πανδημία, να έρθουν οι ευρωπαϊκοί πόροι και να χρησιμοποιηθούν. Η ανάκαμψη δεν είναι αυτόματη.».