Πολλά έχουν γραφτεί πριν, μετά αλλά και στην πορεία προς την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μεταξύ αυτών και πολλά fake news, τα οποία επιστρατεύτηκαν από μερίδα των ΜΜΕ, πολιτικούς και λοιπούς «Μακεδονομάχους».

Ads

Το πλέον πρόσφατο (ίσως κι ένα από τα πιο εμβληματικά) παράδειγμα υπήρξε η ανακάλυψη ενός «Αφρικανού προβοκάτορα», τυλιγμένου με ελληνική σημαία, σε ρόλο πρωταγωνιστή στα επεισόδια του συλλαλητηρίου της Κυριακής. Το πρόβλημα όμως για τους παραληρούντες ακροδεξιούς ήταν ότι ο Αφρικανός προέκυψε Ναουσαίος, ονομάζεται Δημήτρης Ανθρακέας και σε ανάρτησή του στο facebook δήλωσε «γνήσιος ορθόδοξος, χριστιανός, Μακεδόνας και γνήσιος απόγονος του μέγα Αλέξανδρου».

Παρ’ όλα αυτά, οι καταγγελτικές αναρτήσεις πολλών επιφανών «Μακεδονομάχων» είχαν ήδη καταγραφεί.

image

Ads

Τα επεισόδια από αναρχικούς στο Σύνταγμα και οι περσινές αναρτήσεις του Άδωνι

Δεν ήταν το μοναδικό η μοναδική απόπειρα λαθροχειρίας που αφορούσε το συλλαλητήριο. Κι αυτό γιατί απόπειρα αλλοίωσης της πραγματικότητας επιχειρήθηκε και από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος λίγη ώρα μετά το συλλαλητήριο ισχυριζόταν πως «τα επεισόδια στο Σύνταγμα τα έκαναν αναρχικοί από τα Εξάρχεια κι ακροδεξιοί». Ένα από τα βασικά του επιχειρήματα δε συνοψίστηκε ως εξής: «Ξέρετε κανένα Χρυσαυγίτη να πεταει κόκκινες μπογιές;».

Σε ανάλογη «γραμμή» κινούνται και κάποια ΜΜΕ, τα οποία «βλέπουν» κουκουλοφόρους να βγαίνουν από τη Βουλή λίγη ώρα μετά την έναρξη των επεισοδίων.

image

Δεν χρειάστηκε να περάσει πάντως πολύ ώρα για να διαψευστούν, καθώς όλα τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν πως πρωταγωνιστές των επεισοδίων ήταν τόσο μέλη της  Χρυσής Αυγής (με τον βουλευτή, Γιάννη Λαγό, σε κεντρικό ρόλο) όσο και μέλη ακροδεξιών ταγμάτων εφόδου από τη Σερβία.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως φάνηκε απτόητος, συνεχίζοντας την διασπορά fake news.

Συγκεκριμένα «συνελήφθη» να ποστάρει άρθρο του Guardian του Φεβρουαρίου 2018 ως καταγραφή για το συλλαλητήριο.

Όταν δε έγινε αντιληπτή η απόπειρα εξαπάτησης επιχείρησε να δικαιολογηθεί αναφέροντας ότι ότι έκανε την ανάρτηση για να μπορεί κάποιος να δει τις φωτό τις περσινές και τις φετινές και να συγκρίνει.

Η «νεκρή» στο Πισοδέρι και οι δυνάμεις καταστολής από Αλβανία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ

Τα fake news όσον αφορά το Μακεδονικό δεν περιορίστηκαν στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, αλλά είχαν και έντονο παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Ιουνίου του 2018, την ώρα Τσίπρας και Ζάεφ επισφράγιζαν την  συμφωνία στις Πρέσπες, κυκλοφόρησε η «πληροφορία» πως υπήρχε μια νεκρή διαδηλώτρια στο Πισοδέρι της Φλώρινας εξαιτίας της αστυνομικής καταστολής, σε συγκέντρωση που πραγματοποιούσαν διαφωνούντες στη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Η φήμη δεν άργησε να διαδοθεί από αρκετά site, ενώ την αναπαρήγαγαν αρκετοί -ακροδεξιάς κοπής- πολιτικοί στην προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα.

image

Σύντομα κυκλοφόρησε και  η «φωτογραφία- ντοκουμέντο» της γυναίκας που κείτονταν νεκρή στο πεζοδρόμιο. Λίγο αργότερα, κάποιοι πήραν πίσω τον θάνατο και τον έκαναν κώμα έπειτα από βαρύ τραυματισμό από τα γκλομπς των ΜΑΤ. Κάποιοι πιο ευφάνταστοι την μετέφεραν και στο νοσοκομείο Καστοριάς.

image

Η είδηση δεν άργησε να διαψευστεί. Μάλιστα «κόπηκε» για να μην καταλάβουν οι αναγνώστες ότι η φωτογραφία της «νεκρής» ήταν μια άσχετη εικόνα από το εξωτερικό.

image

Η δεύτερη φήμη που διαδόθηκε από διάφορες σελίδες και blogs ήταν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών. Και ο εν λόγω ισχυρισμός δεν άργησε να αποδειχθεί ανυπόστατος.

Όμως η φαντασία κάποιων Μακεδονομάχων δεν έμεινε εδώ. Λίγες μέρες αργότερα μια ακόμη θεωρία συνωμοσίας έκανε την εμφάνισής της.

Πιο συγκεκριμένα,  πολλά δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα έκαναν λόγο για παρουσία ξένων δυνάμεων καταστολής στην Ελλάδα με σκοπό να καταστείλουν τα συλλαλητήρια κατά τη Συμφωνίας των Πρεσπών. Για να κάνουν ακόμη πιο ευφάνταστο το σενάριο, αναφέρονταν στην πολυεθνική Ταξιαρχία SEEBRI, που εδρεύει στο Τύρναβο και αποτελείται από προσωπικό Ελλάδας, Τουρκίας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και Ρουμανίας.

image

image

«Επένδυαν» δε το σενάριο με την άσκηση «Καλλίμαχος», την οποία συνέδεαν με την προετοιμασία για την καταστολή των συλλαλητηρίων, ενώ είχαν επιπλέον επιχειρήματα, όπως ότι οι αστυνομικοί δεν μιλάνε ελληνικά ή ότι κρατούσαν την ασπίδα ανάποδα. Παρουσίαζαν μάλιστα ως υπεύθυνο για όσα συνέβησαν στο Πισοδέρι τον Ρουμάνο επικεφαλής της Ταξιαρχίας, εμφανίζοντας μάλιστα και «φωτογραφίες» του την ώρα που έδινε εντολές. Περιττό να πούμε πως ούτε σε αυτό «έπεσαν μέσα».

Η «εξαφάνιση» του Παύλου Μελά από τα σχολικά βιβλία και ο Σόρος

Πριν από λίγο καιρό ήρθε στην επιφάνεια και μια άλλη fake είδηση με ανάλογη σημειολογία. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν πρόθεση του υπουργείου Παιδείας ήταν να αφαιρεθούν από τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας οι αναφορές στον Παύλο Μελά και τον Μακεδονικό Αγώνα. Το υπουργείο Παιδείας ήρθε μετά από λίγο να διαψεύσει την εν λόγω είδηση, όμως οι εντυπώσεις είχαν ήδη δημιουργηθεί.

Τέλος, δεν μπορεί να παραλείψει την παραφιλολογία που διακινείται από διάφορα πολιτικά (κι όχι μόνο) κέντρα, που εμπλέκουν τον Τζορτζ Σορός στην όλη διαδικασία επίλυσης του Μακεδονικού.