Η εθνική γραμμή στα ελληνοτουρκικά, η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, αλλά και η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η προεδρική εκλογή έχουν μπει από σήμερα στο τραπέζι των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς – συναντήσεις, οι οποίες ντε φάκτο τελούν υπό το βάρος της… ατυχούς έκβασης της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του στη Βουλή. Έχει ήδη δει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα που αναμένεται να κάνει σε λίγο δηλώσεις από το δικό του γραφείο, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους Κυριάκο Βελόπουλο (Ελληνική Λύση) και Γιάνη Βαρουφάκη (ΜέΡΑ25), ενώ θα κλείσει τον κύκλο των συναντήσεων αύριο βλέποντας τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. 

Η απουσία οποιασδήποτε καταδίκης από τον Ντόναλντ Τραμπ της τουρκικής παραβατικότητας και, δη, με την ανοχή του έλληνα πρωθυπουργού, θα βαρύνει στην διαμόρφωση της τελικής στάσης του Αλέξη Τσίπρα, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να επαναβεβαιώνουν μεν ότι «όπου χρειαστεί συναίνεση στα εθνικά θέματα θα δοθεί», αλλά παράλληλα να επισημαίνουν ότι δεν γίνεται να μην επαναξιολογηθούν πλέον οι όροι της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, πηγές του Μαξίμου επεσήμαναν χθες το βράδυ ότι «ο πρωθυπουργός πήγε στην Αμερική και είπε ότι στην Αθήνα υπάρχει μια εθνική γραμμή, και τώρα γυρνά πίσω και βλέπει μια στροφή 180 μοιρών από τον Αλέξη Τσίπρα». Πρόκειται για μια ευθεία αναφορά στο μήνυμα που εκπέμπεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταψηφίσει την συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, δηλαδή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, υποστήριζαν ότι πρόκειται για τις «διευκολύνσεις που η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί στους Αμερικανούς». 

Ads

Εδώ ωστόσο η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη γνωστή και, εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή από την ενημέρωση Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα, θα δοθεί και σήμερα στον πρωθυπουργό: Η Κουμουνδούρου τονίζει πως όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ αλλά στο πλαίσιο της διασφάλισης αμοιβαίων συμφερόντων και «όχι με την αντίληψη προκεχωρημένου φυλακίου της Ουάσιγκτον στην Μεσόγειο».

Πέραν των εθνικών θεμάτων όμως, στο τραπέζι των συναντήσεων θα μπουν και τα θέματα του εκλογικού νόμου και – ντε φάκτο – και της προεδρικής εκλογής.

Στο μέτωπο του εκλογικού νόμου το τοπίο είναι και πάλι απολύτως καθαρό σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν συζητά τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την απλή αναλογική. Οι πληροφορίες πριν τη συνάντηση ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα έθετε το θέμα, αλλά ως μια κίνηση αποκλειστικά επικοινωνιακή χωρίς καμία ουσιαστική πολιτική προοπτική.

Το ενδιαφέρον εδώ επικεντρώνεται στο εάν τελικά θα υπάρξει σύγκλιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά. Όχι γιατί υπάρχει προοπτική άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου – οι 200 ψήφοι που απαιτούνται δεν συγκεντρώνονται σε καμία περίπτωση – αλλά για λόγους πολιτικού συμβολισμού και εντυπώσεων σε ό,τι αφορά το άνοιγμα που επιχειρεί ο πρωθυπουργός στον χώρο του κέντρου.

Διαβάστε επίσης: 

Το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει μια ενισχυμένη αναλογική με μέγιστο μπόνους 35 εδρών στο πρώτο κόμμα, οι πληροφορίες θέλουν τον νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση να δίνει μπόνους 50 εδρών και το ερώτημα είναι εάν οι 15 έδρες είναι πολλές για να καλύψουν ή μη την πολιτική απόσταση.

Κι εδώ μπαίνει και το θέμα της Προεδρικής εκλογής: Οι διαρροές από την ΝΔ εμφανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πάρει τις αποφάσεις του αλλά δεν θα τις ανακοινώσει σήμερα – θεωρείται όμως δεδομένο πως σήμερα θα γίνει ο τελικός γύρος συζήτησης με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Το ερώτημα είναι εάν το όνομα που θα μπει στο τραπέζι θα είναι κεντροαριστερής προέλευσης κι εάν, σε αυτή την εκδοχή, θα υπάρξει εν τέλει και πολιτικό «παζάρι» για «πακέτο» ψήφιση του Προέδρου και του εκλογικού νόμου από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.