Η συνειδητή επιλογή να εμφανιστεί τη δεδομένη στιγμή, η υποκλοπή συνομιλίας του Σάμπυ Μιωνή με τον πρώην Υπουργό Νίκο Παπά και η πολλοστή, νέα εκδοχή, που παρουσιάζει ο ελληνο-ισραηλινός επιχειρηματίας για την εμπλοκή του με την υπόθεση της Προανακριτικής, προδίδει μια σειρά από νέες αντιφάσεις. Παράλληλα εκτιμάται ότι δείχνει μια συνειδητή στρατηγική να “βγει από το κάδρο” ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που είχε ενεργό συμμετοχή στην αντιδικία του Μιωνη-Φιλιππάκη.

Ads

Το γεγονός ότι ο Θάνος Πλεύρης, το Μάρτιο του 2020  κατά την εξέταση του Νίκου Παππά στην Προανακριτική προδίδεται ότι γνωρίζει με ακρίβεια την υποκλαπείσα συνομιλία  και επιχειρεί να τον παγιδεύσει, δείχνει ότι υπάρχει προσυνεννόηση και σχεδιασμός. Άλλωστε, όπως αναφέρει και ο Δ. Παπαγγελόπουλος, είναι άλλος ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να έχει εξαιρεθεί από μέλος της Επιτροπής ο βουλευτής της ΝΔ, που άλλωστε είναι δικηγόρος του Αντώνη Σαμαρά, σε απολύτως σχετική υπόθεση. 

Αυγέρη: Ψευδώς λέει ότι δεν συνάντησε Σαμαρά

Παράλληλα όμως, η βουλευτής και μέλος της Προανακριτικής Δώρα Αυγέρη, στη διάρκεια εκπομπής στο Mega το πρωί της Τετάρτης, αποκάλυψε ότι ο Μιωνής αναφέρει ψευδώς στο υπόμνημα που κατέθεσε μαζί με το ηχητικό προς την Επιτροπή πως δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Αντώνη Σαμαρά Σύμφωνα με τα πρακτικά της προανακριτικής του 2013 για τη λίστα Λαγκάρντ, που διάβασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιωνης απαντώντας τότε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ανεφερε:

Ads

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τον κ. Σαμαρά τον γνωρίζετε
ΣΑΜΠΥ ΜΙΩΝΗΣ: Τον έχω συναντήσει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πού;
ΣΑΜΠΥ ΜΙΩΝΗΣ: Στο γραφείο του στη Συγγρού. Πρέπει να ήταν τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, στις αρχές του χρόνου, πριν από τις εκλογές. Δηλαδή ήταν τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (το 2012)

Στην ίδια κατάθεση παραδέχεται ότι ο συνδετικός κρίκος για τη συνάντηση με αντικείμενο την πολυσυζητημένη διαμάχη του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, ήταν ο δικηγόρος  Σταύρος Παπασταύρου. «Είχαμε μία συνάντηση, στην οποία παρευρίσκονταν ο Α. Σαμαράς, ο Στ. Παπασταύρου και ο Ν. Μηταράκης, ο επιχειρηματίας με τον δικηγόρο του κι εγώ.»

Μιλώντας  στην πρωινή εκπομπή του Mega η βουλευτής Δώρα Αυγέρη πρόσθεσε ότι  «και μόνο για αυτόν τον λόγο επειδή πιάστηκε τουλάχιστον σε αυτό να ψεύδεται, πρέπει να ξαναέρθει όπως πρέπει να έρθει και ο κ. Σαμαράς» . Παράλληλα αποκάλυψε ότι στις 26 Φεβρουαρίου, ήταν και πάλι καλεσμένη στο Mega μαζί με τον Θάνο Πλεύρη, τη μοναδική μέρα που ο εισηγητής της ΝΔ δεν παρέστη στις εργασίες της Προανακριτικής και κατέθετε ο … Σάμπυ Μιωνής, όπως της είπε ιδιωτικά. 

“Μου απάντησε για ποιο λόγο δεν ήταν παρών στην κατάθεση του κυρίου Μιωνή» είπε και πρόσθεσε πως “δεν θα σας πω τι μου απάντησε γιατί δεν συνηθίζω να μεταφέρω το περιεχόμενο ιδιωτικής συνομιλίας”  ζητώντας να ερωτηθεί δημόσια ο εισηγητής της πλειοψηφίας στην Προανακριτική.

Κατά την κατάθεσή του άλλωστε στην Προανακριτική ο Μιωνής είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί για άλλη μια φορά, σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση, ότι η πρόταση συμβιβασμού με το Φιλιππάκη, από τον Παπασταύρου, προερχόταν από τον Πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Κενά και αντιφάσεις έχουν εντοπιστεί, εξάλλου και σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Ισραήλ στις υποθέσεις του στην Ελλάδα καθώς ο ίδιος τη διαψεύδει αλλά η πρεσβεία του Ισραήλ, υποστηρίζει ότι είχε το χαρακτήρα διπλωματικής επικοινωνίας. 

Ασθενής ή επιλεκτική μνήμη;

Οι επιλεκτικές ανακρίβειες, όπως για τον μάρτυρα της Προανακριτικής στις καταθέσεις του οποίου στηρίζεται το κατηγορητήριο της Επιτροπής, είναι ακόμη περισσότερες. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ισχυρίζεται μετά τον υποτιθέμενα “εκβιασμό” του Παπαγγελόπουλου, και σε ελάχιστες μέρες, οι Εισαγγελείς Ντζούρας και Καλούδης υπό την εποπτεία της Τουλουπάκη συνάντησαν δια δεύτερη φορά το Φαλτσιανί για να συλλέξουν στοιχεία σε βάρος τους, ότι το ίδιο διάστημα οι ίδιοι εισαγγελείς παρήγγειλαν προκαταρκτική σε βάρος του και σε βάρος του Παπασταύρου καθώς και ότι λίγο αργότερα έγινε έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στο σπίτι των γονιών του και, τέλος, ότι αγνοήθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Κύπρο που αθώωνε τον ίδιο και τον Παπασταύρου.

Στην πραγματικότητα  η κατάθεση Φαλτσιανί ελήφθη με εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, δηλαδή του βασικού μάρτυρα κατηγορίας μαζί με τον ίδιο, στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου ενώ η Ελένη Τουλουπάκη ήταν αυτή που την έθεσε στο αρχείο το 2019. Ομοίως  η προκαταρκτική εξέταση σε βάρος των Μιωνή-Παπασταύρου και η έρευνα στο σπίτι των γονιών είχαν παραγγελθεί από τον Αθανασίου ενώ σε ότι αφορά στην Κύπρο, ήταν ο Μιωνή που κλήθηκε από τους εισαγγελείς να δώσει εξηγήσεις και δεν προσήλθε, ενώ η δικαστική συνδρομή βρίσκεται στο πόρισμα Καλούδη και δεν αγνοήθηκε.