Με τον πιο δυσοίωνο τρόπο δικαιώνεται ο αγώνας των παιδιών στις καταλήψεις και την εκπαιδευτική κοινότητα για πραγματικά μέτρα προστασίας από την πανδημία στα σχολεία.Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα παιδιά μέχρι 17 ετών, δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, είναι αποκαλυπτικά της κυβερνητικής αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας και στην εκπαίδευση.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Ειδικότερα, μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, είχαν νοσήσει από κορονοϊό 776 παιδιά μέχρι 17 ετών. Στο διάστημα μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 1.120. Τα κρούσματα σε ηλικίες μέχρι 17 ετών, δηλαδή, σημείωσαν αύξηση σχεδόν 50% σε δύο εβδομάδες σε σχέση με όσα είχαν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στη χώρα, πριν από 6,5 μήνες, στις 27 Φεβρουαρίου μέχρι την παραμονή του ανοίγματος των σχολείων.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αφορούν περίπου το 94% των κρουσμάτων των οποίων η ηλικία είναι γνωστή, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει και ένα μικρό μεν αλλά υπαρκτό ποσοστό, των οποίων δεν γνωρίζουν την ηλικία.

Ads

Η παραπάνω κατάσταση είναι ο πραγματικός «υποκινητής» του κινήματος των καταλήψεων. Υπολογίζεται οτι σε όλη την Ελλάδα περίπου 700 σχολεία τελούν υπό κατάληψη ενώ άλλες 118 σχολικές μονάδες ή τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων κοροναϊού, σύμφωνα και με τη σχετική λίστα του υπουργείου Παιδείας.