Στους δρόμους κατέβηκαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικώντας ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία όλης της χώρας. Τάξεις των 15, προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και εργαζόμενων καθαριότητας είναι μερικά από τα κεντρικά αιτήματα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Την ίδια ώρα οι καταλήψεις στα σχολεία πληθαίνουν, οι μαθητές διαμαρτύρονται για την απουσία σχεδίου αλλά και την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας εν μέσω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού. 

Ads

«Δε δεχόμαστε πως ότι διεκδικούμε δεν μπορεί να γίνει», λέει η συντονική επιτροπή των μαθητών. «Ξέρουμε να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως θα αγοράσει ΦΕΤΟΣ από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ… Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Τους πληροφορούμε πως αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο!». 

Στο πλευρό των μαθητών οι γονείς. «Τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την τραγική καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας», αναφέρει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ). 

«Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές όλοι στον αγώνα για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία», τονίζει η ΟΛΜΕ, στο κάλεσμα της για το συλλαλητήριο. «Την ώρα που φουντώνει η πανδημία και αυξάνεται με ταχύτητα ο αριθμός των σχολείων που κλείνουν η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πάρει την πολιτική απόφαση να μη δώσει ούτε 1€ προκειμένου να διασφαλίσει στοιχειωδώς τους όρους για την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους. Ακόμα και στις περιπτώσεις που εμφανίζεται κρούσμα covid -19 τα μέτρα που παίρνονται είναι ανεπαρκή, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ακόμα και τα τεστ από την τσέπη μας. Μέσα σε αίθουσες κλουβιά, με 25αρια τμήματα, ακόμα και 2ώρες συνεχόμενες στην τάξη με τη μάσκα, εκπαιδευτικοί και μαθητές παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς καμία στήριξη». 

Ads

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες από το συλλαλητήριο

Κύμα καταλήψεων στα σχολεία

Στα σχολεία όλης της χώρας επικρατεί αναβρασμός με την λίστα αυτών που προχωρούν σε κατάληψη καθημερινά να μεγαλώνει. Ενώ τα ΜΜΕ μιλούν αποκλειστικά για «αρνητές της μάσκας», τα αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών αφορούν σε ολιγομελή τμήματα, μέτρα προστασίας και κάλυψη των κενών καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας. Οι μαθητές κατηγορούν τα μίντια για διαστρέβλωση των θέσεων τους και τονίζουν ότι δίνουν απάντηση με τους αγώνες τους. 

Η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία δικαιώνει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σε 94 σχολεία έχουν κλείσει τμήμα λόγω κρουσμάτων κοροναϊου ενώ 10 σχολικές μονάδες έχουν αναστείλει τελείως τη λειτουργία τους, μέχρι αυτή τη στιγμή. Μεταξύ αυτών και τα σχολεία της Πέλλας στα οποία ακόμη δεν έχει χτυπήσει καν το πρώτο κουδούνι. Και αυτή η λίστα των σχολείων μεγαλώνει. 

Παράλληλα συνεχείς είναι οι καταγγελίες για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στα σχολεία, όπου η ιχνηλάτηση πάει «περίπατο». Τελευταίο «κρούσμα» στα Ιωάννινα, όπου σύμφωνα με τοπική ΕΛΜΕ, ενώ υπήρξαν κρούσματα σε σχολείο της περιοχής, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες απολύμανσης και ιχνηλάτησης. Αναφορικά με κρούσματα σε σχολείο της Νέας Ιωνίας, ο ΕΟΔΥ ζήτησε από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους καθαριότητας να διεκπεραιώσουν με δικά τους έξοδα το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση και τα τεστ στις επαφές του κρούσματος. 

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά και τέτοιου είδους καταγγελίες πληθαίνουν συνεχώς. «Όλοι οι γονείς έχουν και προβληματισμό και αγωνία, είναι για να το πω χαρακτηριστικά “στα κάγκελα”, καθώς σκάνε καθημερινά κρούσματα και δε βλέπουμε κανένα σχεδιασμό από πουθενά. Εκτός αυτού κλείνουνε σχολεία και δεν βλέπουμε να υπάρχει προγραμματισμός σχετικά με το τι θα γίνει στη συνέχεια» επισημαίνει μιλώντας στο tvxs η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και εκπρόσωπος Τύπου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Στέλλα Βαλαβάνη.

«Έχουμε συνεχή ενημέρωση, ακόμη κι από την περιφέρεια, ότι διαρκώς σκάνε κρούσματα. Το ζήτημα είναι πως δε λαμβάνονται μέτρα ενώπιον αυτής της κατάστασης, ότι δεν διεξάγονται επαναλαμβανόμενα τεστ. Δηλαδή εμφανίζονται κρούσματα σε μια τάξη, το θέμα της ιχνηλάτησης έχει γίνει “λάστιχο” και επιπλέον δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για διεξαγωγή τεστ στους καθηγητές αλλά και στους μαθητές, που μπορεί πχ να έχουν αδελφάκι σε άλλο τμήμα με το οποίο μπορεί να έχουν προαυλιστεί μαζί κλπ. Όλα αυτά αποτελούν κρατική ευθύνη, την οποία αρνείται να πάρει η κυβέρνηση» συνεχίζει. «Η κατάσταση είναι εκρηκτική» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ποινικοποιούν τον αγώνα των παιδιών» 

Παράλληλα με την διαστρέβλωση των θέσεων τους οι μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι και με προσπάθειες ποινικοποίησης του αγώνα τους. Στο Κερατσίνι, μαθητές προσήχθησαν από την αστυνομία λίγα μέτρα από το σχολείο τους την ώρα που συζητούσαν την οργάνωση των κινητοποιήσεων τους. Κι αυτό καθώς στο σχολείο τους είχε βρεθεί κρούσμα και δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως υγειονομικό μέτρο. 

Η αιτιολογία που δόθηκε στους γονείς για την προσαγωγή των παιδιών τους ήταν πως τους πήγαν στο τμήμα «για πιθανό βανδαλισμό σχολείου», «γιατί απαγορεύεται η κυκλοφορία ανηλίκων στις 6.00 το πρωί(!)», πως «η διαταγή ήρθε από τα κεντρικά της Αστυνομίας», ενώ ακούστηκε και το επιχείρημα πως «η συνάντηση των μαθητών αποτελούσε συνάθροιση άνω των 9 ατόμων, η οποία απαγορεύεται σύμφωνα με τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση». Αυτό την ώρα που οι ίδιοι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε αίθουσες των 22-25 και παραπάνω μαθητών ανά τάξη.

Στην Κρήτη διευθυντής σχολείο επιτέθηκε απειλώντας μαθητές του για να σπάσουν την κατάληψη ενώ πήρε έναν σιδερένιο κόφτη για να σπάσει τις αλυσίδες στην πύλη. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαριάς Ρηγάκης κατήγγειλε ότι δυο διευθυντές σχολείων του Ηρακλείου που ήταν υπό κατάληψη δέχτηκαν οχλήσεις από ένστολη υπηρεσία που τους ζήτησε στοιχεία για τις καταλήψεις και ονόματα μαθητών. 

Οι γονείς δίπλα στους μαθητές

Οι γονείς στέκονται δίπλα στις μαθητικές κινητοποιήσεις και καταγγέλλουν τις προσπάθειες ποινικοποίησης του αγώνα τους. «Οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια», τονίζει σχετικά η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ). 

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, διαμαρτύρεται για την κατασυκοφάντηση των μαθητικών αγώνων. «Τις τελευταίες ώρες διεξάγεται μια ανηλεής επίθεση κατά των μαθητών, κατά των παιδιών μας, που στοιβαγμένα στα 27μελή κλουβιά τους, σε συνθήκες -κατά τα άλλα- απαγόρευσης των συναθροίσεων περισσοτέρων των 9 ατόμων, αντιλαμβάνονται τον εμπαιγμό, αγανακτούν και αποφασιστικά διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την σχολική καθημερινότητα», τονίζει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: 

«“Κατηγορούν” τους μαθητές ότι κινούνται επιπόλαια, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και το περιβάλλον τους, “κατηγορούν” τους μαθητές ότι λειτουργούν ως “επιδημιολογική βόμβα”, τους ταυτίζουν με  τα αντιεπιστημονικά σενάρια συνομωσίας και “αρνητών της μάσκας”. Δεν είναι όμως η μάσκα που προσπαθεί να πνίξει τη φωνή των μαθητών. Είναι όλοι εκείνοι που με τις αποφάσεις τους, επέβαλαν την δίκαιη αντίδρασή τους. “Κατασυκοφαντούν” τους μαθητικούς αγώνες, αυτοί που δεν αξιοποίησαν το χρόνο που κερδήθηκε το προηγούμενο διάστημα, από την πειθαρχημένη στάση συνολικά του λαού, της νεολαίας, ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και την προστασία μαθητών κι εκπαιδευτικών. Αυτοί που συνεχίζουν να κλίνουν σε όλους του τόνους την ατομική ευθύνη, ξεχνώντας τη δική τους, την κρατική ευθύνη που περιμένουμε εδώ και 7 μήνες να εκφραστεί.

» Εκείνοι που κυνικά ομολογούν πως τα μέτρα για την προστασία των σχολείων από τον κορονοϊό “κοστίζουν”, την ώρα που  μοιράζουν  70 δις για σε  επιχειρηματικούς  ομίλους, παίζοντας  με την υγεία και την ζωή  την  δικιά  μας  και των παιδιών μας. Εκείνοι που επιχειρούν να καταστείλουν όποιον σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται για το δικαίωμά του στην υγεία, στην ισότιμη και ολόπλευρη μόρφωση, στην ζωή με δικαιώματα. Ήρθε λοιπόν  η ώρα να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα των σχολείων, είναι αυτά που “υποκινούν” τους αγώνες των μαθητών. Καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τον δίκαιο και ελπιδοφόρο αγώνα των μαθητών προκειμένου να παρθούν έστω και τώρα -καθυστερημένα- τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς να κινδυνεύει η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων και να εξασφαλίζεται η ποιοτική μόρφωση των μαθητών από κάθε άποψη», προσθέτει η ανακοίνωση. 

image

image

image

image

image

image

image