Μπορεί ο Πρωθυπουργός να τοποθετεί τις Εθνικές εκλογές στο τέλος της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης – ήτοι τουλάχιστον πέντε μήνες μακριά – ωστόσο το εκλογικό σώμα δείχνει ήδη σημάδια συσπείρωσης. Στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr για τις εθνικές εκλογές, η αδιευκρίνιστη ψήφος περιορίζεται σημαντικά σε σχέση με την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα και οι αναποφάσιστοι βρίσκονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (12,2%).

Ads

Τα δύο μεγάλα κόμματα  – ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – προσεγγίζουν πλέον αθροιστικά σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου το 50%, ενώ ανοδικά δείχνουν να κινούνται και το Κίνημα Αλλαγής αλλά και το ΚΚΕ. Η διαφορά των δύο κομμάτων βρίσκεται σήμερα στο 6,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο των μετρήσεων της Palmos Analysis από τον Μάρτιο του 2017, ενώ η σύνθεση της αδιευκρίνιστης ψήφου, όπου το 29% προέρχεται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και μόλις το 6% προέρχεται από ψηφοφόρους της ΝΔ, κρατάει ζωντανές τις ελπίδες του Κυβερνώντος κόμματος για μια εντυπωσιακή συρρίκνωση της διαφοράς στην Εθνική κάλπη.

Παράλληλα, η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο εντυπωσιακό – για μη προεκλογική περίοδο – 84%, έναντι του – ενισχυμένου αλλά ακόμα μικρού – 49% που επιτυγχάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, το 31% ή περίπου 1 στους 3 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015 επιλέγει σήμερα κάποιο άλλο κόμμα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετοί αμφιταλαντευόμενοι ψηφοφόροι, αρκετοί για να μειώσουν τη διαφορά με τη ΝΔ σε επίπεδα περιθωρίου σφάλματος. Ή για να εκτοξεύσουν τη διαφορά σε διψήφιο επίπεδο, αν αντί επανασυσπείρωσης επιλέξουν άλλους πολιτικούς χώρους, ειδικά την ΝΔ…

Μια προσεκτικότερη ματιά στην γεωγραφική κατανομή της πρόθεσης ψήφου, δείχνει με σαφήνεια το πολιτικό και εν τέλει εκλογικό πρόβλημα που δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία των Πρεσπών: στους 13 νομούς της Μακεδονίας η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 14,3 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι μόλις 4,2 μονάδων στους υπόλοιπους νομούς της χώρας. Φαίνεται, συνεπώς, ότι τυχόν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ θα έχει κυρίως τροφοδοτηθεί από τη δυσαρέσκεια των Μακεδόνων πολιτών για τη συμφωνία. Η συμφωνία των Πρεσπών αφήνει ακόμα πολύ έντονα το αποτύπωμά της στο πολιτικό σκηνικό και μένει να δούμε αν θα εκτονωθεί στην Ευρωκάλπη που έρχεται τις επόμενες εβδομάδες ή θα επηρεάσει τελικά καθοριστικά και τις Εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν πραγματοποιηθούν.

Ads

Τέλος, κρισιμότατος παράγοντας για την ανάδειξη της επόμενης Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή αυτοδυναμίας, φαίνεται να είναι η δυναμική εισόδου ή μη δύο τουλάχιστον κομμάτων: της Ένωσης Κεντρώων και της Ελληνικής Λύσης. Με την ταυτόχρονη είσοδο των δύο κομμάτων – που αυτή τη στιγμή φαίνεται να κινούνται οριακά περί το 3% – ο πήχυς της αυτοδυναμίας ανεβαίνει σημαντικά για την προπορευόμενη σήμερα ΝΔ (ίσως και πάνω από το 38%), ενώ σε αντίθετη περίπτωση η ΝΔ μπορεί να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία ακόμα και με ποσοστό περί το 35%.

Σε κάθε περίπτωση είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι περίπου 2 στους 5 ψηφοφόρους θεωρούν ότι, εφόσον κανένα κόμμα δεν πετύχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές με απλή αναλογική. Με δεδομένο ότι στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί μάλλον συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων ή η συμμετοχή περισσότερων των δύο κομμάτων για να υπάρξει μια σταθερή Κυβέρνηση, σηματοδοτεί ενδεχομένως και την πεποίθηση που έχει εδραιωθεί σε σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος: ότι στους βασικούς άξονες πολιτικής οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλες…

* Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis