Περαιτέρω μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr. Στο πρώτο μέρος παρουσιάσαμε τα στοιχεία της έρευνας για τις ευρωεκλογές. Το σημερινό δεύτερο μέρος αφορά στις εθνικές εκλογές.

Ads

Στην πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει, συνεχίζοντας την πτώση που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις από τον Μάρτιο του 2017 και φτάνοντας σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο.

Πλέον η διαφορά βρίσκεται στις 6,5 μονάδες με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 27,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20,7%. Όπως και στις μετρήσεις για τις ευρωεκλογές, έτσι και στις εκτιμήσεις για τις εθνικές εκλογές οι αναποφάσιστοι αναμένεται με την τελική στάση τους να καθορίσουν και το αποτέλεσμα, οδηγώντας ενδεχομένως και στην ανατροπή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται να προκαλεί πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα, καθώς  στους 13 νομούς της Μακεδονίας η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 14,3 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι μόλις 4,2 μονάδων στους υπόλοιπους νομούς της χώρας. 

Τρίτο κόμμα, στην πρόθεση ψήφου, έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7,3% και τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%. Η Χρυσή Αυγή, όπως και στις μετρήσεις για τις ευρωεκλογές, εμφανίζει πτώση στα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας 4,3%, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ενίσχυση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), το οποίο πιάνει πλέον το όριο του 3% για είσοδο στην επόμενη Βουλή. Αντίθετα εκτός Βουλής μένουν τρία κόμματα που σήμερα βρίσκονται στο κοινοβούλιο: Η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το ΠΟΤΑΜΙ (1,1%) και οι ΑΝΕΛ (0,3%). Ιδιαίτερα για τα δύο τελευταία η δημοσκοπική κατάρρευση είναι παταγώδης.

Ads

image

image

image

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η προέλευση της «μετέωρης ψήφου», το ποσοστό της οποίας ανέρχεται σε 22,3%, μέγεθος που μπορεί να αλλάξει ριζικά την τελική εικόνα. Το 29% είναι άνθρωποι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εξηγεί και την χαμηλή συσπείρωση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται στο 49%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ είναι 84%. Στην πίτα της «μετέωρης ψήφου» μόλις 6% προέρχεται από τη ΝΔ.

image

image

Με αυτά τα δεδομένα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (μέσος όρος πολλαπλών αναγωγών), η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις 5,5 μονάδες, 34% έναντι 28,5%. Το ΚΙΝΑΛ στον σχετικό πίνακα βρίσκεται στο 9%, το ΚΚΕ στο 7,5%, η Χρυσή Αυγή στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 3,5% και η Ένωση Κεντρώων στο 3%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 1,5% και οι ΑΝΕΛ με 1%.

image

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (36%) έχει ένα οριακό προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα (32%), ενώ αυθόρμητα «κανένας από τους δύο» απάντησε το 30%. Στην παράσταση νίκης, η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη καθώς το 70%, ανεξάρτητα από την κομματική του προτίμηση, εκτιμά πως πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι η ΝΔ.

image

Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα σχετικά με την προτιμότερη κυβερνητική λύση σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τις βουλευτικές εκλογές. Το 38% δηλώνει πως επιθυμεί νέες εκλογές με απλή αναλογική, το 26% θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 16% μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 3% δήλωσε πως θα επιθυμούσε μια οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

image

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένοι μεταξύ μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (35%) και στη διεξαγωγή νέων εκλογών με απλή αναλογική (38%). Αντίθετα η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ επιθυμεί πρωτίστως μια κυβέρνηση με κορμό της ΝΔ, όπως εξάλλου και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό μάλιστα 34%. Ένα 19% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ προτιμά κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα 14% κυβέρνηση με συμμετοχή και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ένα 19% προσφυγή σε νέες κάλπες με απλή αναλογική και μόλις 7% συμφωνεί με τον σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. 

image

Η Ταυτότητα της Έρευνας

image