Σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο αλλά και την «επόμενη μέρα» στα ελληνοτουρκικά τέθηκαν κατά τις πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως αποφεύγει επιμελώς να δώσει την παραμικρή απάντηση κατά τη δεύτερη τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας.

Ads

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στο ερώτημα που του έθεσε η Φώφη Γεννηματά σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συμφωνίας ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ενώ δεν έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με την επήρεια που θα έχουν τα νησιά με βάση τα συμφωνηθέντα, κάτι που είχε θέσει κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον δεν αναφέρθηκε στην περαιτέρω στρατηγική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, όπως και στο τι συνέβη τελικά με το Oruc Reis και της σχετικές δηλώσεις του παραιτηθέντος συμβούλου πρωθυπουργού, Αλεξανδρου Διακόπουλου.

Τέλος, δεν έδωσε εξηγήσεις σχετικά με την αλλαγή στάσης εκ μέρους της ΝΔ σε σχέση με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Ads

Μητσοτάκης: Η συμφωνία με Αίγυπτο καταρρίπτει το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας

Αντιθέτως, 0 πρωθυπουργός υποστήριξε ότι     «η συμφωνία η οποία υπογράψαμε με την Αίγυπτο καταρρίπτει μια και καλή το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας διότι αποδεικνύει στην πράξη ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Γι αυτό ενοχλείται η Τουρκία»

«Οι δύο συμφωνίες που έχουμε ενώπιόν μας επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών. Εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζοντας εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας. Και διεμβολίζουν, τέλος, άλλες παράνομες ενέργειες στην περιοχή» πρόσθεσε.

Όπως ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι δύο αυτές Συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο που δικαιούται: του εγγυητή των ανατολικών συνόρων και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου. Και του βραχίονα συνεργασίας σε αυτή την ταραγμένη πλευρά του χάρτη».

Αναφερόμενος σε σημεία της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι με βάση αυτά ουσιαστικά προσδιορίζεται η συμφωνία που έχει έρθει στο Κοινοβούλιο. «Εγείρεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το “παρών” ως προς την επίσημη θέση του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία» είπε.

«Μας κατηγορείτε ότι μιλάμε με δύο γλώσσες. Εσείς μιλάτε με δύο γλώσσες, διότι αυτή τη στιγμή υποκύπτετε στα δικά σας εσωτερικά διλήμματα και στις δικές σας εσωτερικές αντιφάσεις», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης», αντιπαραβάλλοντας τη στάση που τηρεί το ΚΙΝΑΛ, το οποίο θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Τσίπρας: «Ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» η συμφωνία με την Αίγυπτο

Από τη δική του μεριά, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό  για «υποκρισία» στην εξωτερική πολιτική, επαναλαμβάνοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Τον πατριωτισμό τον δείχνει κάθε παράταξη στην πράξη και όχι με λόγια και κορώνες εθνικοφροσύνης. Το λέω γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση, και με δική σας ευθύνη, δημιουργήσατε ένα τοξικό κλίμα στα εθνικά θέματα που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στο διχασμό του ελληνικού λαού σ’ ένα θέμα που υπήρχε εθνική γραμμή» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σχολίασε πως σε αυτά τα θέματα «έχετε λερωμένη τη φωλιά σας».

Όπως υποστήριξε, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση διατήρησε μια στάση «απολύτως απορριπτική» απέναντι σε «όποια διαπραγμάτευση» και «την εθνική γραμμή» που αποτελούνταν και από δικές της «θέσεις και τοποθετήσεις».

Αντιπαραβάλλοντας την τωρινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας την χαρακτήρισε «εποικοδομητική» και ότι «κάνει καλό» στην κυβέρνηση που δεν υπερψηφίζει τη συμφωνία με την Αίγυπτο καθώς και που, όπως είπε, «είμαστε εκεί και λέμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κάνοντας έρευνες όταν εσείς -κακώς- δεν τολμάτε να το πείτε».

Υποστήριξε, δε, πως η προηγούμενη κυβέρνηση ανήγγειλε τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τότε η επίσημη θέση της ΝΔ που σήμερα «πανηγυρίζει» ήταν ότι αυτό «υποσκάπτει τις θεμελειώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής διότι δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της Θάλασσας διότι αυτή είναι μια ειδική περίπτωση».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προετοιμασία της διαδικασίας επέκτασης από τον ίδιο σε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Νίκο Κοτζιά, και στην αναγγελία ότι θα το φέρουν στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι τότε «πέσατε να μας φάτε ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο». «Δηλαδή θα σας πούμε και εμείς σήμερα, γιατί πηγαίνετε μέχρι το Τέναρο, γιατί δεν πάτε λίγο πιο ανατολικά, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και νοτίως της Κρήτης και ανατολικά της Κρήτης;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση κάποια στιγμή.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο, αντέστρεψε το ερώτημα γιατί δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, παραπέμποντας στις κυβερνήσεις της ΝΔ 2005-2009 και 2011-2014, όταν όπως είπε η χώρα διαπραγματευόταν ΑΟΖ και με τη Λιβύη που τότε δεν είχε «φιλοτουρκικό καθεστώς». Συγχρόνως, εξέφρασε την άποψη ότι η «κυρίαρχη αντιλήψη» που επικρατούσε τότε και για πολλά χρόνια ήταν το «δόγμα Μολυβιάτη» της «ακίνησιας», του «μη συμβιβασμού», η «γραμμή που έλεγε 100% επήρεια σε όλα αλλιώς δεν συμφωνούμε».

«Τώρα εσείς μετατοπίζεστε από αυτό το δόγμα. Γιατί δε το λέτε όμως;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας «ενόχληση» από την «υποκρισία» της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

«Παριστάνετε τους χλαμυδοφόρους, αλαλάζοντες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά στα κρίσιμα ζητήματα και στα βαθιά νερά του Αιγαίου, κάνουμε πίσω», επανέλαβε χαρακτηριστικά, και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει “ναι” σ’ αυτήν την «υποχώρηση» από αυτό το δόγμα, καθώς «όταν πας να κάνεις έναν συμβιβασμό, πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις», καλώντας, όμως, τον πρωθυπουργό να βγει και να τις πει καθαρά.

Γεννηματά: Δεν πήραμε απαντήσεις, δεν ακούσαμε δεσμεύσεις, κ. Μητσοτάκη

Η Φώφη Γεννηματά έψεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ότι δεν έδωσε καμία απάντηση καθώς και για το γεγονός ότι δεν έκανε κάποια δεσμευτική δήλωση για «πολύ σημαντικά ζητήματα», όπως ανέφερε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον πρωθυπουργό για μυστική διπλωματία, ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής με βάθος χρόνου.