Η έκταση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και  τα ποσοστά αναπλήρωσης κρατούν ανοιχτή τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο μέτωπο του ασφαλιστικού.

Ads

Kαι τα τρία θέματα παραπέμπονται στη νέα συνάντηση που θα έχουν αύριο, Σάββατο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και οι επικεφαλής του κουαρτέτου, καθώς το χάσμα – κυρίως με το ΔΝΤ – δεν γεφυρώθηκε ούτε στο χθεσινό τρίωρο ραντεβού.

Υψηλοβαθμος κυβερνητικός παράγοντας επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι «καταγράφεται έντονη διαφωνία από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων» και πως υπάρχει ακόμη μια απόσταση στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων. Κατά την ίδια πηγή, έχει κλείσει οριστικά η συμφωνία για εθνική σύνταξη 384 ευρώ στα 20 χρόνια και 346 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης.

Οι μειώσεις στις επικουρικές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μέτωπο των επικουρικών η κυβέρνηση επιμένει στο μοντέλο που προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις από 10% έως και 40%, με «κόκκινη γραμμή» όμως να μην υπάρξει καμία μείωση για όσους έχουν συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύριες και επικουρικές) έως 1.400 ευρώ.

Ads

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, επιμένει στην εισαγωγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή χορήγηση επικουρικών συντάξεων μόνον όταν και όσο το επιτρέπουν τα αυτοτελή αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων, και απορρίπτει τον πιο ήπιο «κανόνα βιωσιμότητας» που περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

«Προοίμιο» συμφωνίας έως την Τρίτη με δύο ξεχωριστά κείμενα ΔΝΤ και Ε.Ε.

Μισή στροφή Λαγκάρντ για το χρέος και μήνυμα σε Μέρκελ – Αθήνα

Το τελικό μοντέλο για τις επικουρικές θα εξαρτηθεί άμεσα από το εάν θα προχωρήσει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (0,5% των εργοδοτών και 0,5% των ασφαλισμένων), όπου επίσης παραμένει αρνητικό το ΔΝΤ.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει επέλθει συμφωνία για συντελεστή 0,77% για κάθε έτος μέχρι τη 15ετία και για συντελεστή 2% για τα  39 έως 42 έτη ασφάλισης. Παραμένουν όμως ανοιχτές σοβαρές διαφωνίες για τους ενδιάμεσους συντελεστές.

Ανοιχτό θέμα παραμένουν και οι συντάξεις χηρείας, για τις οποίες οι δανειστές ζητούν να μην χορηγούνται πριν από το 57ο έτος της ηλικίας, με ειδικές εξαιρέσεις και προβλέψεις όταν υπάρχουν ανήλικα παιδιά.