Mε ένα ακόμη διπλό μήνυμα, προς Βερολίνο και Αθήνα, η Κριστίν Λαγκάρντ επιχειρεί… μισή στροφή στο θέμα του χρέους και δείχνει πως στο εγχείρημα του αναγκαστικού συμβιβασμού με τους ευρωπαίους το ΔΝΤ θα διεκδικήσει μέχρι τέλους σκληρά -και επώδυνα για την Ελλάδα- ανταλλάγματα στο ασφαλιστικό.

Ads

 
«Επιμήκυνση ή μείωση επιτοκίων»

Δύο ημέρες μετά το ραντεβού της με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και στο «παρά πέντε» της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ όπου θα γίνει και το τελικό, μεγάλο παζάρι για τον συμβιβασμό, η επικεφαλής του Ταμείου έδειξε χθες το βράδυ ως πιθανή λύση για το χρέος την «επιμήκυνση ή τη μείωση των επιτοκίων», συναινώντας – διακριτικά μεν, εμφανώς δε – την γραμμή της ήπιας ελάφρυνσης που προωθούν οι ευρωπαίοι και όχι της γενναίας απομείωσης που ζητούσε έως τώρα το ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα όμως, σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη, διαμήνυσε ότι απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ασφαλιστικό πηγαίνει προς τον τοίχο».

Ads

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων»» είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.
 
«Το ασφαλιστικό πάει στον τοίχο»

Το έτερο μήνυμα, όμως, της Κριστίν Λαγκάρντ απευθυνόταν στην Αθήνα και αφορούσε το ασφαλιστικό: «Από τη συμφωνία του Ιουλίου και μετά», είπε, «το ΔΝΤ λέει δύο απλά πράγματα: Ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και ότι το φορτίο του χρέους είναι πολύ μεγάλο… Για να σταθεί στα πόδια της, να είναι πλήρως ανεξάρτητη και κυρίαρχη, αυτά τα δύο θέματα πρέπει να λυθούν. Το ένα από αυτά επαφίεται στους ίδιους τους Έλληνες. Πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις, να δουν το ασφαλιστικό, που πάει προς τον τοίχο έτσι όπως είναι δομημένο τώρα, και το γνωρίζουν. Και αντί να επικεντρώνονται σε κάποια ζητήματα, πρέπει να αποκτήσουν ευρύτερη εικόνα της φορολογικής τους βάσης, πρέπει να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή, υπάρχει πολλή δουλειά εκεί που πρέπει να γίνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

«Προοίμιο» συμφωνίας έως την Τρίτη με δύο ξεχωριστά κείμενα ΔΝΤ και Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση είπε ότι συνεχίζονται και πρόσθεσε: «Εχουμε μια πολύ λογική άποψη για το τι μπορεί να επιτευχθεί και τι μπορεί να γίνει, και ελπίζουμε σε πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες».
 
Le Monde: Ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

Η πρώτη κρίσιμη εβδομάδα θα είναι η επόμενη, κατά την οποία οι δανειστές της Ελλάδας δίνουν ραντεβού στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον – εκεί όπου, όπως έγραψε χθες και ο Monde, θα συζητήσουν και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

​ «Οι πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να συζητήσουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους τις επόμενες ημέρες στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 15-17 Απρίλιου στην Ουάσιγκτον» , έγραψε η γαλλική εφημερίδα επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές.

 «Ναι, θα γίνουν κάποιες αρχικές επαφές, αυτό μπορεί να βοηθήσει το ΔΝΤ να πάρει θέση», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά στον Monde υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προκαταρκτικές αυτές συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν και στην Ολλανδία στις 22 με 23 Απριλίου, στην εκεί συνεδρίαση του Eurogroup.