«Δίνουμε μια μάχη, ώστε να αποτρέψουμε το σβήσιμο και ξαναγράψιμο της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, η οποία το ΄44 δεν απελευθερώθηκε μόνο από τα ναζιστικά στρατεύματα, αλλά και από τους ταγματασφαλίτες, οι απόγονοι των οποίων μας πολεμούν σήμερα» λέει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης στο tvxs.gr. Η συνέντευξη έγινε με αφορμή την εκδήλωση με τίτλο «Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ και οι αρνητές της» που πραγματοποιεί σήμερα στις 18.30 η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974 (ΕΔΙΑ) και η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά και από το tvxs.gr μέσω της ιστοσελίδας της ΕΔΙΑ (www.edia-makedonia.gr).

Ads

Όπως εξηγεί ο Τ. Μηταφίδης, πρώην βουλευτής, πρόεδρος της ΕΔΙΑ και μέλος του Σύνδεσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ),  επί δημαρχίας Γ. Μπουτάρη και με προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε μια αναθηματική στήλη στην πόλη (δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο) στην οποία αναγράφεται «Στη Μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944». Μάλιστα η λεωφόρος μετονομάστηκε σε 30ης Οκτωβρίου, γεγονός που εξαγρίωσε δεξιούς και ακροδεξιούς κύκλους της πόλης.

«Είναι casus belli η μέρα αυτή για όλο το ακροδεξιό κατεστημένο της πόλης γιατί είναι γνωστό πως μετά τον διωγμό των ναζιστικών στρατευμάτων, οι ταγματασφαλίτες και ιδεολογικοί -και σε πολλές περιπτώσεις και βιολογικοί- τους πρόγονοι κλείστηκαν στο μέγαρο της ΧΑΝΘ και μετά από διαπραγματεύσεις παραδόθηκαν. Θέλουν να καθαρίσουν την πόλη από τα τοπόσημα της τοπικής ιστορίας στα νεότερα χρόνια γιατί οι  πρόγονοι τους, πλούτισαν από την αρπαγή εβραϊκών περιουσιων και την συνεργασία με τα στρατεύματα κατοχής» λέει ο Τ. Μηταφίδης προσθέτοντας πως:

«Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από τον Κυριάκο Σιμόπουλο, βουλευτή και τέως υπουργό, ο οποίος λίγο πριν τις εκδηλωσεις του ’19 δήλωσε ότι δεν υπήρξε απελευθέρωση. Μετά μπήκαν στη μάχη της αναθεώρησης καθηγητές πανεπιστημίου… οι γνωστοί ακροδεξιοί κύκλοι της πόλης, που πρωταγωνιστούσαν στα μακεδονικά συλλαλητήρια».

Ads

Μετά την τοποθέτηση  της αναθηματικής στήλης, δεν άργησαν να έρθουν οι βανδαλισμοί από ακροδεξιά στοιχεία. Σήμερα οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ζητάνε να τους αποσταλεί από τον δήμο ο φάκελος με τα στοιχεία της ανάθεσης και της κατασκευής της πλάκας, καθώς και η δημοτική απόφαση για την κατασκευή της, αλλά και άλλα έγγραφα.

Όμως η προσπάθεια να εμποδιστεί η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης είχε ξεκινήσει νωρίτερα, λέει ο Τ. Μηταφίδης.

«Το 2008, κάναμε προσπάθεια να ενταχθεί η Θεσσαλονίκη στις μαρτυρικές πόλεις και αντιστεκόταν η δημοτική αρχή. Τελικά υπήρξαν αντιδράσεις από την Ισραηλιτική κοινότητα της πόλης και υποχώρησαν». 

Σήμερα, εκτός από την υπόθεση της αναθεματής πλάκας,  η «σύγκρουση» εκφράστηκε σε δύο ακόμα περιπτώσεις. Η μία αφορά την απόφαση να επαναλειτουργήσει πάρκινκ στην πλατεία Ελευθερίας, έχει ταυτιστεί στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων ως πλατεία που συμβολίζει την αρχή της εκστρατείας εξόντωσης του Εβραϊκού πληθυσμού της πόλης. Η δεύτερη τη μετονομασία της οδού Αθανάσιου Χρυσοχόου – Φρούραρχου σε οδό Αλβέρτου Ναρ.

«Οι απόγονοι του  στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου – Φρούραρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής,  έχουν κάνει αγωγή σε βάρος μου του Σπύρου Σακέτα και του Αλέκου του Γρίβα, επειδή με ανοιχτή επιστολή μας ζητήσαμε την αποκαθήλωση του ονόματος του πράγμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο. Αναμένεται η απόφαση του διοικητικου εφετείου για το αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Σας βεβαιώνω ότι τηρήθηκαν απολύτως» λέει ο Τ. Μηταφίδης. 

info

Για το ζήτημα θα μιλήσουν στη σημερινή εκδήλωση οι Σπύρος Κουζινόπουλος (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Μιχάλης Τρεμόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσ/κης), Δημήτρης Μαυροσκούφης (ιστορικός, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ). Με παρεμβάσεις θα συμμετάσχουν οι Νίκος Βούτσης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρ. πρόεδρος της Βουλής), Γιάννης Μπουτάρης (πρ. δήμαρχος Θεσ/κης) και Παναγιώτης Αβραμόπουλος (πρ. πρόεδρος Δ.Σ. Θεσ/κης).