Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη σύμβαση «717» στο σιδηροδρομικό δίκτυο και την τραγωδία των Τεμπών.

Ads

Σημειώνεται πως η συζήτηση διεξάγεται παρουσία συγγενών θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Καραγκούνης: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να στρέψουν αλλού την έρευνα

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, πρότεινε στην Ολομέλεια της Βουλής «την απόρριψη και των δύο προτάσεων για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής».

Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι η ΝΔ «ψήφισε την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή γιατί πραγματικά θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι αιτίες που μας οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και γενικά στην απαξίωση του σιδηροδρόμου. Να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες και όλες τις συνθήκες και παραμέτρους συνολικά και όχι αποσπασματικά». Αντίθετα, σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ, με τις δύο προτάσεις για σύσταση Προανακριτικών Επιτροπών που έχετε καταθέσει «θέλετε η έρευνα να φύγει από το πραγματικό πεδίο της εξέτασης και από τη συνολική διάσταση του ζητήματος και να μεταφερθεί στη σφαίρα της εξειδίκευσης ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων για αδικήματα οικονομικού συμφέροντος και δη σε συγκεκριμένα και αποσπασματικά ερευνώμενα χρονικά διαστήματα».

Ads

Ο βουλευτής της ΝΔ, αναλύοντας το σκεπτικό των προτάσεων, υποστήριξε ότι «το κατηγορητήριο είναι σαθρό, καθώς εύκολα και αναντίρρητα με όσα αναγράφονται σε αυτό προκύπτει ότι δεν τίθεται ζήτημα ποινικού ελέγχου υπουργού». «Προσπαθείτε να στρέψετε αλλού την έρευνα και όχι στην πραγματική διάσταση που επιβάλλεται», τόνισε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας: «Εμείς δεν αποδίδουμε εύκολα κατηγορίες, εμείς θα ψάξουμε σε βάθος την υπόθεση και να είστε σίγουροι θα το κάνουμε ψύχραιμα και συγκροτημένα στην Εξεταστική Επιτροπή». Όπως υποστήριξε, οι προτάσεις που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «είναι αντιγραφή η μία της άλλης».

Ανταλλαγή «πυρών» ανάμεσα σε Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έσπευσε αρχικά να απαντήσει στην κριτική του Δημήτρη Κουτσούμπα ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το μοναδικό κόμμα που δεν στήριξε την πρόταση του ΚΚΕ για την εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών, έκανε λόγο για εξεταστική “κοροϊδία”. «Πάτε να συγκαλύψετε, όχι για να ερευνήσετε», είπε και απευθυνόμενος προσωπικά στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ που τον αποκάλεσε «εκπρόσωπο της Κομισιόν», τόνισε: «Ήμουν εκλεγμένος εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυο φορές από τον λαό. Έχετε μπερδέψει τους θεσμούς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε σε υψηλούς τόνους, λέγοντας ότι το ΚΚΕ έδωσε σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση προκειμένου να συγκαλύψει τον Κώστα Καραμανλή αλλά και «γαλάζια» τέκνα στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ.

Με αφορμή δε, την καταψήφιση της πρότασης από την κυβερνητική πλειοψηφία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι σήμερα στη Βουλή θα παιχθεί η σκηνή ενός δεύτερου εγκληματικού έργου κάποιων που θέλουν να οδηγήσουν στην συγκάλυψη ευθυνών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα πυρά του και κατά της κυβέρνησης ότι απαξιώνει την έρευνα του ευρωπαίου εισαγγελέα που κάνει λόγο για συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες. «Γυρνάτε την πλάτη στο πόρισμα του ευρωπαίου εισαγγελέα. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπει τακτικισμούς και παιχνίδια στην τραγωδία των Τεμπών. Ούτε προσθέτουμε ούτε αφαιρούμε από το πόρισμα του εισαγγελέα, το ΚΚΕ θεωρεί υπεύθυνο την πολιτική της ΕΕ, εκείνη φταίει για το δυστύχημα. Λίγο έλεος», είπε και σχολίασε πως το ΠΑΣΟΚ δεν κατηγορεί ούτε τον κ. Σπίρτζη, ούτε τον κ. Καραμανλή, «ο ευρωπαίος εισαγγελέας το κάνει».

«Όλοι σας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ χρεώνεστε από κοινού την απόρριψή σας στην πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, είστε το τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης. Τα τρία συνεταιράκια και σε αυτό το ζήτημα», είχε πει νωρίτερα ο Δημήτρης Κουτσούμπας και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε την πρόταση του Περισσού για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Ακούσαμε τον κ. Ανδρουλάκη τις προάλλες. Σαν να ακούγαμε εκπρόσωπο της Κομισιόν, γνωστές οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ με διάφορα λόμπι Βρυξελλών. Δείτε ποιος ταυτίζεται με την ΝΔ. Μείνατε μόνοι σας μέσα στη Βουλή, αφού όλα τα κόμματα ψήφισαν την πρόταση μας για σύσταση εξεταστική. Γελάνε και τα τρία μνημόνια που ψηφίσατε παρεϊτσα με την ΝΔ και οι καρέκλες στις οποίες καθίσατε δυο φορές μαζί με την επάρατο», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Φάμελλος: Επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών Καραμανλή από την κυβέρνηση

Επιχείρηση συγκάλυψης των στοιχείων σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Σωκράτης Φάμελλος και με αφορμή την άρνηση της ΝΔ να στηρίξει την πρόταση για προανακριτική επιτροπή για τη σύμβαση «717» έκανε λόγο για παραδοχή ενοχής και χορήγηση αμνηστιας στον πρώην υπουργό της.

«Είναι τόσο ισχυρές οι πιέσεις και οι κόντρες των βαρόνων της ΝΔ;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε πως «εάν δεν θέλει να έχει τη ρετσινιά της συγκάλυψης ο κ. Καραμανλής να έρθει στη Βουλή να ζητήσει να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή».

Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε βαρύτατη προσβολή στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών, την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση, ενώ αναφέρθηκε και στο πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. «Η ΝΔ έχει επιλέξει να αγνοήσει την ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως, προσβάλλοντας βάναυσα τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία, τον Κοινοβουλευτισμό και την κοινωνία», είπε.

Στρεφόμενος στο ΠΑΣΟΚ και την πρόταση του για συγκρότηση προανακριτικής, βάζοντας στο κάδρο μόνον τους κκ Σπίρτζη και Καραμανλή, είπε ότι αυτή δεν εξετάζει την αφετηρία, ενώ κάλεσε όλους τους βουλευτές να υπερβούν τις κομματικές ταυτότητες και να ψηφίσουν υπέρ των προτάσεων, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Σπίρτζης: Θεωρώ χρέος μου να διερευνηθούν και να ακουστούν τα πάντα για να αποδοθούν ευθύνες
Στη συζήτηση παρενέβη, ως είχε δικαίωμα ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης για να υπογραμμίσει πως όλοι όσοι υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν να είναι υπέρ κάθε διερεύνησης. «Επιθυμώ να διερευνηθούν όλα τα έργα του υπουργείου την περίοδο της θητείας μου, θεωρώ χρέος μου να διερευνηθούν και να ακουστούν τα πάντα για να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν», ανέφερε, ζητώντας παράλληλα να ενεργοποιηθεί ο νόμος Καστανίδη για τη σύσταση τριμελούς δικαστικού συμβουλίου που θα εξετάσει τη βασιμότητα των κατηγοριών.

Στο βήμα αναμένεται αργότερα ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής, επί ημερών του οποίου συνέβη η σιδηροδρομική τραγωδία, ενώ οι κ.κ. Χατζηδάκης και Χρυσοχοίδης, τους οποίους βάζει στο κάδρο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει υπομνήματα.