Στη Βουλή συζητιούνται σήμερα, Παρασκευή 24/11, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, με αιχμή την καθυστέρηση υλοποίησης της λεγόμενης σύμβασης «717» που αφορούσε την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Ads

Η συζήτηση σε επίπεδο Ολομέλειας ξεκίνησε στις 10:00, με ένα κύκλο ομιλητών από τα 8 κόμματα της Βουλής και θα ακολουθήσουν ομιλίες των προσώπων κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις. Τα πρόσωπα αυτά έχουν δικαίωμα να υποβάλουν στη Βουλή έγγραφα υπομνήματα.

Στη συνέχεια, θα υπάρξουν ακόμα δύο κύκλοι των 15 ομιλητών – κατ΄αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων και των 14 ανεξαρτήτων βουλευτών.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 10 μ.μ., οπότε θα διεξαχθεί ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία σε τέσσερις κάλπες, στην οποία δεν μετέχουν εκείνοι κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις των δύο κομμάτων.

Ads

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, το αντικείμενο της οποίας θα ξεκινά από τη διενέργεια του διαγωνισμού για τη σύναψη της σύμβασης 717/2014 βάσει του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής.

Θα συμπεριλαμβάνει και τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών υπουργών και υφυπουργών για το έγκλημα των Τεμπών τον Φλεβάρη του 2023, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή ζητά με σαφήνεια τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τη σύμβαση 717/2014, οι οποίες μάλιστα όσον αφορά τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, έχουν τη μορφή της κακουργηματικής απιστίας.

Πράξη η οποία φέρεται να τελέστηκε κατά τα έτη 2020 και 2021 με ζημία του ελληνικού δημοσίου και των οργάνων της Ε.Ε. άνω των 10 εκατ. ευρώ, όπως λεπτομερώς περιγράφεται στο πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.

Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ

Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη σιδηροδρομική τραγωδία ζήτησε και το ΠΑΣΟΚ με 20σέλιδο αίτημα, για να διερευνήσει τυχόν ποινικά αδικήματα που έχουν τελεστεί κατά τη θητεία των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη:

α) της απιστίας «σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Δημοσίου» και

β) της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) από τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.