Σύστημα περιβαλλοντικής προστασίας της θαλάσσιας περιοχής της Σαντορίνης διαμορφώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, τις σχετικές δαπάνες του οποίου ανέλαβε η πλοιοκτήτρια εταιρεία Louis Hellenic Cruises. Η εταιρεία θα υλοποιήσει επίσης το σύστημα σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

Ads

Τρία χρόνια μετά ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, το σύστημα περιβαλλοντικής προστασίας του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

-Συνέχιση και συστηματοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ναυαγίου από το ΕΛΚΕΘΕ.

-Συστηματική συντήρηση των πλωτών φραγμάτων στην περιοχή του ναυαγίου, για όσο χρόνο αυτό είναι απαραίτητο.

Ads

-Μελέτη και εγκατάσταση πλωτού τηλεμετρικού σταθμού, ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα την ύπαρξη σημαντικής διαφυγής πετρελαίου και θα στέλνει τα αποτελέσματα σε κεντρικό υπολογιστικό σύστημα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

-Προμήθεια και ετοιμότητα ειδικού εξοπλισμού συλλογής πιθανών ρύπων.

-Διερεύνηση της σκοπιμότητας εγκατάστασης συστήματος βιοεξυγίανσης μέσα στην περιοχή με τα πλωτά φράγματα. Θα περιλαμβάνει αντλία διασκορπισμού «ειδικών θρεπτικών» και αυξημένες συγκεντρώσεις αυτόχθονων, θαλάσσιων μικροοργανισμών που διασπούν τα πετρελαιοειδή.

«Με τη σημερινή του ανακοίνωση για το ναυάγιο του Sea Diamond το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δείχνει ότι πάσχει από πολιτική αμνησία. Το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην Αντιπολίτευση διαρρήγνυε τα ιμάτιά του για την ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου του Sea Diamond, κατηγορούσε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για ολιγωρία και υποσχόταν στους κατοίκους της Σαντορίνης λαγούς με πετραχήλια. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα από το αρμόδιο Υπουργείο με στόχο την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών και την απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής της Σαντορίνης», σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να καταλάβει ότι σοβαρή περιβαλλοντική πολιτική χωρίς συνέπεια και αξιοπιστία δεν γίνεται. Και οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες και ειδικά στους κατοίκους της Σαντορίνης γιατί εγκατέλειψε την υπόσχεση που είχε δώσει για ανέλκυση του ναυαγίου. Με ανακοινώσεις – πυροτεχνήματα δεν δίνονται λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: in.gr