Είκοσι μέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το τοπίο δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει.

Ads

Ενώ οι τέσσερις σημερινοί υποψήφιοι (Αχτσιόγλου, Παππάς, Τζουμάκας, Τσακαλώτος) συνεχίζουν την εκστρατεία τους, πληροφορίες θέλουν τον Σωκράτη Φάμελλο να σταθμίζει την υποψηφιότητα του. Σε επικοινωνία με το Tvxs, ο προσωρινός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος δεν θέλησε να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα.

Ο κ. Φάμελλος έχει πάρει τελευταία πρωτοβουλίες, πέρα από το στενό πλαίσιο της «προσωρινότητας» του ρόλου του. Έκανε δική του ανάρτηση για τον φόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια, πέρα από την ανακοίνωση του γραφείου τύπου και τριών υποψηφίων, έστειλε συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα πόλο και επισκέπτεται συχνά δημόσιες υπηρεσίες που σχετίζονται με θέματα επικαιρότητας. Στις συχνές συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα και στη συνομιλία του με το Tvxs δεν θέλησε να προσθέσει τίποτα περισσότερο.

Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. / Το «ρεύμα» υπέρ Φάμελλου

Ads

Πληροφορίες θέλουν επίσης τους κ.κ. Πολάκη και Τεμπονέρα να εξετάζουν το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας τους, σε ένα κομματικό περιβάλλον που δεν έχει συνέλθει από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Η άμεση πρόκληση των αυτοδιοικητικών εκλογών και της επιλογής των υποψηφίων, που είχε ήδη καθυστερήσει, περιπλέκει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, που τάχθηκαν υπέρ της υποστήριξης του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη, γνωστού για τις ακροδεξιές, ξενοφοβικές του απόψεις και πρακτικές. Ορισμένοι από τους υπογράφοντες ανήκουν στο περιβάλλον του πρώην τοπικού βουλευτή κ. Μπουρνού.

Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ / «Άνω-κάτω» για τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές – Τι συμβαίνει σε Ιωάννινα και Λέσβο

Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ (Δημήτρης Μανιάτης) στα Νέα «είκοσι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Παλλήνης εξέφρασαν, με ανοιχτή επιστολή, την πρόθεσή τους να υποστηριχθεί ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Αηδόνης, τέως υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ», προκαλώντας εσωτερικές τριβές.

Παρατηρήθηκαν επίσης μεμονωμένες διαφωνίες, όπως του πρώην αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Καραμάνου που παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή και κατεβαίνει με τον Γιάννη Σγουρό στην Περιφέρεια Αττικής, διαφωνώντας με την υποστήριξη του κόμματος στον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Ιωακειμίδη. Επιστολή παραίτησης έστειλε και ο Δημήτρης Δουρής, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νομαρχιακής Ικαρίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι «εσωκομματικές διαδικασίες » είναι ξεκομμένες από την κοινωνία και κατακρίνει «την ανταλλαγή προσβολών και ύβρεων μεταξύ επώνυμων στελεχών».

Από την άλλη πλευρά, ανεξάρτητοι παρατηρητές σημειώνουν ότι πέρα από τα συνηθισμένα «παρατράγουδα» στα social media, οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν διατηρήσει την αντιπαράθεση τους σε ένα επίπεδο «που αποπνέει πολιτικό πολιτισμό, αντάξιο της ιστορίας της Αριστεράς».