Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε χθες, ως προτάσεις νόμου στη Βουλή, τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, επενδύει πολιτικά και επικοινωνιακά στην κυβερνητική Βαβέλ γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα επίμαχα πρωτόκολλα, που βρίσκονται καταχωνιασμένα στα συρτάρια του Μαξίμου.

Ads

Τα στελέχη του κόμματος, ειδικά εκείνα που ανήκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, την κυβερνητικής περιόδου 2015 – 2019, μεταφέρουν ως πληγή τα γεγονότα της εκείνης της περιόδου που Τσίπρας και Ζάεφ υπέγραφαν τη Συμφωνία. Μνημονεύουν ακόμα, στις δημόσιες και ιδιωτικές συνομιλίες τους, τις επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς που δέχονταν – ακόμα και κάτω από τα σπίτια τους – από τους «νεομακεδονομάχους με τις περικεφαλαίες». Σε αυτό το πλαίσιο, εξαπολύουν μύδρους για το γεγονός ότι, τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδαύλισε αυτές τις επιθέσεις βάζοντας νερό στο μύλο του εθνικισμού.

Στο έτερο κεφαλαιώδες θέμα της εξωτερικής πολιτικής ωστόσο – τα ελληνοτουρκικά – ο Στέφανος Κασσελάκης υπέπεσε σε αυτογκόλ, με αποτέλεσμα τα άλλα στελέχη του να επιχειρούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Η θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Action ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άκυρα έπρεπε να αναβληθεί – μετά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – προκάλεσε παγωμάρα στην Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τάσσεται, διαχρονικά, υπέρ του διαλόγου και των ανοιχτών διαύλων με την γειτονική χώρα, οπότε η άποψη του κ . Κασσελάκη «καταδεικνύει άγνοια θεμελιωδών αρχών» για τον πολιτικό χώρο, σύμφωνα με κομματικούς αξιωματούχους. Οι πιο αιχμηροί, μάλιστα υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους απόψεις εκπορεύονται από τους…τουρκοφάγους που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ούτε ο Κυριάκος Βελόπουλος – που δεν απέφυγε τις εθνικιστές και λαϊκίστικες κορόνες – έθεσε ζήτημα αναβολής ή ματαίωσης της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Άγκυρα.

Ads

Υπό αυτό το πρίσμα, και στη σκιά της δυσανεξίας που καταγράφηκε στα φιλοσυριζαικά κοινωνικά δίκτυα, επιχειρήθηκε να μεταδοθεί η το μήνυμα ότι τα λεγόμενα του προέδρου, δεν έγιναν αντιληπτά.

Οι επεξηγήσεις Κεχαγιά – Ζαχαριάδη

Η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά – όταν ρωτήθηκε σχετικά – απάντησε ότι «προφανώς ο πρόεδρος θέλει να πει ότι δεν έγινε σωστή προετοιμασία και προεργασία της συνάντησης. Και εκ του αποτελέσματος αυτό αποδείχθηκε. Και έκανε ακόμη πιο αναγκαία τη συζήτηση για το αν έπρεπε να γίνει η συνάντηση στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν. Όντως φάνηκε πως δεν υπήρξε προετοιμασία». Ο Κώστας Ζαχαριάδης, επίσης όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για την προεδρική θέση περί αναβολής, θύμισε με νόημα «ότι η πάγια θέση του πολιτικού συστήματος, είναι να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία». Νωρίτερα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είπε να μην πάει ο κ. Μητσοτάκης στην Άκυρα, αλλά ότι «ήθελε να ρίξει ένα βάρος παραπάνω, να σηκώσει τους τόνους περισσότερο”.

Το 55,6% αξιολογεί θετικά τη συνάντηση στην Άκυρα

Σε γενικές γραμμές, από χθες το βράδυ, έχει εδραιωθεί η αντίληψη εντός ΣΥΡΙΖΑ ότι τα ελληνοτουρκικά δεν αποτελούν προνομιακό πεδίο άσκησης κριτικής, όπως το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Ειδικά από τη στιγμή, που οι βολές του κ. Κασσελάκη αξιολογούνται ως «δεξιόστροφες». Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου τέθηκε, χθες, το εύρημα της δημοσκόπησης του MRB που καταγράφει ότι το 55,6% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ενώ το 32,9% αρνητικά. Κάποιοι από τους αναλυτές της Κουμουνδούρου εκτιμούν, μάλιστα, ότι ένα μεγάλο τμήμα – ίσως το μεγαλύτερο – από τους ερωτηθέντες που τοποθετούν αρνητικό πρόσημο στη συνάντηση, προέρχονται «από το υπερπατριωτικό ακροατήριο που πότε δεν θα προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τα δίχτυα που ρίχνει ο Κασσελάκης»…