«ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» λέγεται η νέα εβδομαδιαία στήλη, η οποία δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα. Mπορεί να μην έγιναν όλα καλά επί ΣΥΡΙΖΑ – και όσα καλά έγιναν να μην επικοινωνήθηκαν σωστά – αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την οικονομική, θεσμική, πολιτική και πολιτισμική λαίλαπα που συνοδεύει την κυβέρνηση της ΝΔ. Ιδού μια ματιά για την εβδομάδα που πέρασε.

Ads

Εκβιασμός και βάρβαρη επίθεση με ανθρώπινες βόμβες κατά Ελλάδος- Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ερντογάν, προκαλεί εθνικιστικό πυρετό στην Ελλάδα: το υποχρεωτικό κλείσιμο ενός συνοριακού φυλακίου στον Έβρο (το άλλο παρέμεινε ανοικτό σε όλη τη κρίση) και η φύλαξη των συνόρων παρουσιάζεται από κυβερνητικούς βουλευτές και προπαγανδιστές ως « έπος του 40».

Bαρυσήμαντες δηλώσεις στη Θράκη για τον ρόλο του στρατού στη φύλαξη των συνόρων από πρωθυπουργό-κυβέρνηση, που είχαν ξεχάσει, μετά τις πρόσφατες αλλαγές, να τοποθετήσουν Διοικητή στο -υπεύθυνο για την περιοχή- Δ’ Σώμα Στρατού. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας προχειρότητας, ειδικά σε τόσο κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά.

Πλήρης αποτυχία της ΕΥΠ που δεν είχε (ή μήπως δεν έδωσε;) καμία πληροφόρηση για μια τόσο μεγάλη επιχείρηση μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από το τουρκικό κράτος, με τους Έλληνες αστυνομικούς να φτάνουν μετά το τηλεοπτικό Russia Today που μετέδωσε ζωντανά το περιστατικό. Ο αμφιλεγόμενος διοικητής της υπηρεσίας, η οποία βρίσκεται σε πρωτοφανή επιχειρησιακή αποσύνθεση, απουσίαζε από τις κρίσιμες συσκέψεις των τελευταίων ημερών. Σημειώνεται επίσης ότι τους προηγούμενους μήνες, 80 συνοριοφύλακες είχαν μεταφερθεί στα Εξάρχεια.

Ads

Ρεπορτάζ για βραβείο Πούλιτζερ της ΕΡΤ, σύμφωνα με το οποίο «βρέθηκαν γυναικείες περούκες: Τα γυναικόπαιδα που βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν αληθινά αλλά μέρος του σχεδίου των Τούρκων».

Επιθέσεις κατά προσφύγων-μεταναστών, δημοσιογράφων και εθελοντών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλων ΜΚΟ, από αυτόκλητες παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν ανενόχλητες στα καυτά σημεία των προσφυγικών ροών. Ιδρύεται «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών» στο Βόλο, με τον Γιάννη Λασκαράκη, εκδότη της εφημερίδας «Γνώμη του Έβρου» να προειδοποιεί: «Ένα εθνικιστικό και μισαλλόδοξο τσουνάμι σαρώνει τον τόπο μας. Το δυστύχημα είναι ότι κάποιοι παρέσυραν και τον Πρωθυπουργό να φωτογραφηθεί μαζί τους, να αναπαράγει τα λόγια τους, και να υποσχεθεί νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους. Η Εκκλησία ευλογεί τα όπλα και οι αιρετοί φωτογραφίζονται με τους ένοπλους. Τζάμπα Μάγκες. Μέρες του 1897»(όταν και ο εθνικιστικός παροξυσμός κατέληξε σε ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας από την Οθωμανική αυτοκρατορία).

Ομάδα αποτελούμενη από κυνηγούς, εθνοφύλακες και άλλους αυτοαποκαλούμενους «πατριώτες», παρακολούθησε τις κινήσεις αστυνομικού και στη συνέχεια τον πυροβόλησε, θεωρώντας ότι πρόκειται για μετανάστη που έχει μπει στο ελληνικό έδαφος.

Πάρτι της διεθνούς ακροδεξιάς και του Χρυσαυγίτη Λαγού σε Λέσβο και Έβρο , με τους Γερμανούς νεοναζί να φωνάζουν στους κατοίκους: « θα σας κάνουμε ότι σας κάναμε στα Καλάβρυτα ». Ταξιδιωτική οδηγία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να αποχωρούν από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, καθώς και από περιοχές κοντά στα σύνορα του Έβρου. Πυρκαγιά στη προσφυγική δομή One Happy Family στη Λέσβο με τους νεοναζί παρόντες και στέλεχος της ΝΔ(που διεγράφη μετά τον σάλο) να σχολιάζει: «one happy night».

Βίντεο με πρόσφυγα χτυπημένο από σφαίρα και άλλο με σκάφος του Λιμενικού που προσπαθεί να βυθίσει βάρκα με πρόσφυγες, επώνυμες καταγγελίες Δανών αξιωματικών της Frontex που είχαν διασώσει βάρκα με 33 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, αλλά δέχθηκαν εντολή από τις ελληνικές αρχές να τους στείλουν πίσω στην Τουρκία κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, φωτογραφίες από Ολλανδό δημοσιογράφο με πρόσφυγες που αφού ξυλοκοπήθηκαν, τους αφαιρέθηκαν τα ρούχα και τα υπάρχοντά τους, πριν αφεθούν να επιστρέψουν γυμνοί στην Τουρκία.

Σιωπηρή συμφωνία Μητσοτάκη- ευρωπαϊκής ηγεσίας ύψους 700 εκατ, ευρώ, με την ελληνική κυβέρνηση να αλλάζει πορεία, αποφεύγοντας να ζητήσει όχι σύγκληση εκτάκτου συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά ούτε καν τα στοιχειώδη: «Σχετικά με την μετεγκατάσταση των προσφύγων, είναι ένα πιθανό σενάριο. Ακόµα δεν έχουµε λάβει τέτοιο αίτηµα από την Ελλάδα », δηλώνει η αρμόδια Επίτροπος της Κομισιόν.

Τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης αφαιρεί επιδόματα και παροχές από πρόσφυγες που έχουν άσυλο, οι οποίοι χάνουν και το δικαίωμα παραμονής στις ανοιχτές δομές και έχουν προθεσμία 30 μέρες να τα μαζέψουν και να φύγουν, χωρίς να τους λέει πού να πάνε. «Έχουν πάρει ήδη άσυλο και είναι σε δομές με παροχές 11.200 άτομα. Αυτά κόβονται μέσα στο Μάρτιο», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης. « Από εκεί και πέρα, έχουν την υποχρέωση να δουλέψουν για τα προς το ζην». Στις μεγάλες πόλεις θα φτάσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης πάνω από 11.000 άτομα που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, ανάμεσα τους και αυτά που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες. ‘Η θα ζητιανεύουν ή θα κλέβουν.

«Ακόμα χειρότερη είναι η απόφαση Μηταράκη αν σκεφτούμε ότι η οικονομία μας θα μπει σε ύφεση εξαιτίας της πτώσης του τουρισμού από τον κορονοϊό. Τα χρήματα των επιδομάτων έρχονται από το προϋπολογισμό της ΕΕ, εισρέουν στη χώρα και τονώνουν τη ζήτηση. Δεν μπορούμε να τα απεμπολούμε έτσι ελαφρά αυτή την εποχή», σχολιάζει ακόμη και ο νεοφιλελεύθερος φιλοκυβερνητικός Αρ. Δοξιάδης.

Εκτεταμένη προπαγανδιστική εκστρατεία από τη κυβέρνηση που ανακοινώνει ότι « από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης έχουν συλληφθεί 220 άτομα και έχει αποτραπεί η είσοδος σε 27.823 περιπτώσεις », λες και μπορούσαν να μετρήσουν έναν προς έναν αυτούς που ήταν στην άλλη πλευρά των συνόρων και ήθελαν να μπουν. «Ευχαριστούμε τον κ. Ερντογάν που κατήργησε τα προσχήματα, που μας έδωσε το δικαίωμα να επικαλεστούμε επιτέλους κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έδωσε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να δείξει το μέταλλο του», δηλώνει ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Μπογδάνος.

Μπορείτε να ακούσετε τo όγδοο επεισόδιο είτε από τον ακόλουθο player, είτε μέσω εφαρμογής αναμετάδοσης podcast στο κινητό ή και τον υπολογιστή σας ακόμη και εκτός σύνδεσης. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να επιλέξετε το κουμπί «Download file», που θα βρείτε κάτω από κάθε εκπομπή, στην διεύθυνση https://soundcloud.com/stelios-kouloglou

Μέσα στο παραλήρημα πέρασαν απαρατήρητα:

-Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νόμο Βρούτση για το ασφαλιστικό, στα 72 χρόνια θα «σκαρφαλώσει» το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, Από το 2024, το όριο αυξάνεται στα 68 χρόνια.

-Mε εκπρόθεσμη τροπολογία-προσθήκη που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Ανώνυμη Εταιρεία αναλαμβάνει τη «διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου». Πάνε και οι τζάμπα βόλτες.

-Τροπολογία απαλλάσσει νυν και πρώην υπουργούς και δημάρχους από πρόστιμα, συνολικού ύψους 800.000 ευρώ, που είχαν επιβληθεί σε 87 υποψηφίους των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών του 2010 επειδή δεν τήρησαν τον νόμο για την δήλωση των προεκλογικών τους δαπανών.

Επιβλήθηκαν ποινές αφαίρεσης βαθμών σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη για την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας στην φέρονται να εμπλέκονται οι δύο ΠΑΕ. Πρωταθλητής ανακηρύσσεται ο Ολυμπιακός.

Σοβαρές ευθύνες του ΕΟΔΥ για την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα καθώς το σύστημα ελέγχου του υπουργείου Υγείας αποδείχθηκε στην πράξη απολύτως διάτρητο και απροετοίμαστο, όπως εξάλλου είχαν προειδοποιήσει οι νοσοκομειακοί γιατροί. «Πήραμε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ και μας είπαν να πάμε σπίτι μας», δήλωσε μια εκ των ταξιδιωτών του γκρουπ από τους Αγίους Τόπους και είναι ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού..

«Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10-15% του πληθυσμού που θα νοσήσει, » ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. «Δεν υπάρχει λόγος πανικού», δηλώνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες είχε ισχυριστεί πως η χώρα είναι απολύτως θωρακισμένη.

Έντονες αντιδράσεις από τη δήλωση της λοιμωξιολόγου Ελένης Γιαμαρέλλου με αφορμή το ζήτημα της μετάδοσης του κοροναϊού μέσω της «θείας κοινωνίας»: «Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο», υποστήριξε η κ. Γιαμαρέλλου, που είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο!

Μία ακόμη απόδειξη ότι η νεολαία έχει άξιους δασκάλους: θεωρία συνωμοσίας από τον… αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Γιαννακουδάκη, ο οποίος «πιθανολογεί πως ο νέος κορονοϊός είναι κατασκευασμένος» και μάλιστα πως υπάρχει ήδη εμβόλιο το οποίο αναπτύχθηκε πριν από την εξάπλωσή του.

Αν δεν υπήρχε και η ενθαρρυντική περίπτωση του βουλευτή και αρχηγού κόμματος κ. Βελόπουλου, που πουλάει στο telemarketing αλοιφή η οποία προστατεύει από τον κορονοϊό, θα νομίζαμε ότι έχουμε επιστρέψει στον Μεσαίωνα.

ΥΓ. Βοήθεια! Περιμένω κι άλλες επισημάνσεις αναγνωστών για νεότερα κυβερνητικά κατορθώματα. Δεν τους προλαβαίνω!
Ηλεκτρονική διεύθυνση για τα κακώς κείμενα που μαθαίνετε: [email protected]
Facebook: Stelios Kouloglou
Twitter: #SteliosKoul