«Η αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην πραγματικότητα είναι κατώτερη του πληθωρισμού» τόνισε η βουλευτής και τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ads

«Αυτό που λένε οι ίδιοι οι πολίτες είναι η απάντηση στην κυβέρνηση για το αν η αύξηση ήταν δίκαιη. Ο μήνας δεν βγαίνει και το εισόδημα τελειώνει στα μέσα του. Η οικονομία δεν λειτουργεί όταν τα νοικοκυριά λεηλατούνται και δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα σε ένα σπίτι με δύο εργαζόμενους, πολύ περισσότερο αν υπάρχει και άνεργος» σημείωσε η ίδια μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σημείωσε, επίσης, ότι «η αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην πραγματικότητα είναι κατώτερη του πληθωρισμού. Κλείσαμε το 2022 με πληθωρισμό στο 9,6%. Η αύξηση που έγινε είναι στα μικτά, αν δούμε τον πραγματικό μισθό η αύξηση είναι περίπου 8,5%, άρα δεν πιάνει καν το επίπεδο του πληθωρισμού. Αυτό που μένει στην τσέπη του πολίτη δεν μπορεί να ακολουθήσει επ’ ουδενί την έκρηξη των τιμών, στην πραγματικότητα έχει χαμηλότερη αγοραστική δύναμη».

Η κυρία Αχτσιόγλου, υπενθύμισε ότι «σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ήδη από τον Σεπτέμβριο υπήρχε απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού περίπου κατά 20%. Η αύξηση που ανακοινώθηκε δεν αναπληρώνει καν τις απώλειες οι οποίες είχαν ήδη συντελεστεί. Γι’ αυτό έχει ψηφοθηρικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα».

Ads

Τόνισε, παράλληλα, ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 880 ευρώ, δηλαδή να υπάρχει κάλυψη του τιμάριθμου και μία επιπλέον αύξηση για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών» και πρόσθεσε πως «η ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».