Σε τροχιά διάσπασης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που ξεκινάει αύριο, Σάββατο 11/11, μετά τις αποχωρήσεις των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Βούτση, καθώς και την αιφνιδιαστική απόφαση του νεοεκλεγέντα προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις διαγραφές στελεχών.

Ads

Το εσωκομματικό δημοψήφισμα έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων εντός και εκτός πυρήνα Κασσελάκη, με πιο ηχηρή αυτή του Νίκου Παππά. Τη θέση του πρώην υπουργού και θερμού υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη μοιράζονται οι Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στέλνοντας «τελεσίγραφο» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι δημιουργεί διαλυτικές διαδικασίες στο κόμμα.

Πληροφορίες  αναφέρουν ότι ο Νίκος Παππάς συμμετείχε στην σύσκεψη των «προεδρικών», προκειμένου να διατυπώσει αυτή ακριβώς την άποψη.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλατφόρμα «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να καθορίσει τη στάση της, ενώ και η τάση που πρόσκειται στον Διονύση Τεμπονέρα έπραξε το ίδιο.

Ads

Με ανάρτησή του, ο Νίκος Μπίστης που βρίσκεται στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου, σχολιάζει σχετικά με την ανακοίνωση περί εσωτερικού δημοψηφίσματος:

«Λαοδικεία; Φτάνει. Ως εδώ. Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι».

Δρίτσας για δημοψήφισμα Κασσελάκη: «Θυμίζει ρωμαϊκή αρένα»

Το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Facebook, κάνει λόγο για πρακτικές που θυμίζουν ρωμαϊκή αρένα και κοινωνικό αυτοματισμό στην πολιτική ζωή, καλώντας παράλληλα τα στελέχη του κόμματος σε αντίσταση.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Δρίτσα:

«Το ακούσαμε κι αυτό!

Ο Στέφανος Κασσελάκης μας λέει ότι, δεν κάνει πίσω και γι’ αυτό θα καλέσει το λαό του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοψήφισμα, για να διαγράψει τον Βίτσα, τον Τζουμάκα, τον Σκουρλέτη, τον Φίλη και όποιον άλλον βρει μπροστά του!!!!!!

Εμένα αυτά μου θυμίζουν: α) ρωμαϊκή αρένα, β) ακραίο κοινωνικό αυτοματισμό στην πολιτική ζωή, γ) “ανάθεμα”, κάτι σαν αυτό που υπέστη ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο Κασσελάκης αυτό το θεωρεί δημοκρατία!

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παλιά και νέα όλων των τάσεων, θα το ανεχθείτε κι αυτό; Θα δώσετε ελεύθερο στην απόλυτη παραφροσύνη και στη γελοιότητα;

Δεν σας (μας) ταιριάζει.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!»

«Επιτέλους το κόμμα να ακούσει την κοινωνία»

Λίγο νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε στο Χαϊδάρι, το Αιγάλεω και το Περιστέρι συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου, Μπάμπη Παπαδάκη.

Περπατώντας στους δρόμους των δυτικών προαστίων, ο πρόεδρος του κόμματος ρωτήθηκε για το δημοψήφισμα που προτίθεται να ζητήσει, λέγοντας σε έντονο ύφος:

«Επιτέλους το κόμμα να ακούσει την κοινωνία, δεν είναι δύσκολο. Η κοινωνία έχει προβλήματα. Τα βλέπουμε. Εάν το ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτά ως πυξίδα του, αυτό θα είναι το πιο αριστερό πράγμα που θα κάνει. Είμαι εκλεγμένος πρόεδρος από τη βάση. Πρέπει επιτέλους να ακούσουμε τη βάση, και η βάση θέλει να γίνουμε κυβερνητική αριστερά με συντροφικότητα και ανεκτικότητα. Οι ύβρεις που δεν ανασκευάζονται είναι ύβρεις προς το κόμμα».