Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ads

Ο Στέφανος Κασσελάκης με μήνυμά του στα social media ζητά δημοψήφισμα από τα μέλη του κόμματος για τις 4 διαγραφές, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη (…) με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ”.

“Δε θα κάνω πίσω!” τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης και προσθέτει οτι αύριο “θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας”.

Διαβάστε:Κασσελάκης / Δημοψήφισμα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαγραφές

Ads

Υπενθυμίζεται οτι τα στελέχη της «Ομπρέλας» – στο πλαίσιο της χθεσινής πολύωρης διαδικτυακής τους σύσκεψη – διαφώνησαν, κυρίως, στο σκέλος που αφορά τη χρονική φάση της αποχώρησης. Ακούστηκαν και φωνές υπέρ της εξόδου πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Και ακριβώς αυτό έγινε. Ο Πάνος Σκουρλέτης σε επιστολή αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Παρασκευής (10/11) ανέφερε πως «οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή» και κάνει λόγο συνολικά για «ένα σχέδιο αποαριστεροποίησης που θα οδηγήσει στο τέλος της παρουσίας στην Ελλάδα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά από πάνω από μισό αιώνα παρουσίας».

Σε ό,τι αφορά στον ίδιο τονίζει, ότι «επιλέγω να συνταχτώ με τις δεκάδες των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά αποχωρούν υπερασπιζόμενοι την πολιτική τους αξιοπρέπεια και αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο».

Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ / Αποχώρησε ο Πάνος Σκουρλέτης – Τι λέει στην επιστολή του

Ακολούθησε, λίγο αργότερα  ο Νίκος Βούτσης ο οποίος στην δική του επιστολή για την αποχώρησή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ γιατί «δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος».

Επιπλέον, τονίζει οτι πήρε την απόφαση αυτή «με βάση τις αξίες της “ηθικής της ευθύνης” με την οποία προσπάθησα να συμπορευθούμε και να συμβάλω με απόψεις, πάντοτε μέσα στα όργανα του κόμματος».

Κλείνοντας την επιστολή τονίζει: «Ουδέποτε σιώπησα και στις σωστές και στις λάθος αποφάσεις ή και στις κριτικές ή ριζικές αντιπαραθέσεις, στις οποίες κατά καιρούς συμμετείχα. Όλοι και όλες κρινόμαστε».

Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ / Παραιτήθηκε ο Νίκος Βούτσης – Η επιστολή του

Νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο κόκκινο” έστειλε μήνυμα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του».

«Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Θα προχωρήσουμε. Να μην μας υποτιμούν. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο κόμμα με λύσεις με πολιτικές με την ανάδειξη του έργου της ομάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε: Στέφανος Κασσελάκης / «Ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του»

Μέσα σε αυτό το κλίμα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι θυελλώδης. Στην διαδικτυακή σύσκεψη που είχαν τα μέλη της Ομπρέλας, προκρίθηκε «ο δρόμος της καταγγελίας των πρακτικών της νέας ηγεσίας στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος», αναφέρει στέλεχος της τάσης στο TVXS.

Δεν πρέπει να παραληφθεί και το κείμενο των 1300 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ που αποτέλεσε το προανάκρουσμα των εξελίξεων που αναμένονται το Σαββατοκύριακο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη, με τη συναίνεσή του οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε ένα απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, οι συντάκτες.

Με όρους αριθμητικής, τα 41 (από τα 302 συνολικά) φτάνουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν το κείμενο. Πρόκειται για τους/τις:

Όλγα Αθανίτη
Ελένη Αυγουστάκη
Φωτεινή Βάκη
Δημήτρης Βίτσας
Νίκος Βούτσης
Ελένη Γερούκη
Μαρία Γιαννακάκη
Άγγελος Γκόγκογλου
Θοδωρής Δρίτσας
Βασίλης Ζωγράφος
Κατερίνα Ιγγλέζη
Αννέτα Καββαδία
Έφη Καλαμαρά
Ιφιγένεια Καμτσίδου
Μαρία Κανελλοπούλου
Βασίλης Καραγιάννης
Βασιλική Κατριβάνου
Παύλος Κλαυδιανός
Κατερίνα Κνήτου
Φάνης Κουρεμπές
Ερμίνα Κυπριανίδου
Πάνος Λάμπρου
Ερμίνα Μαγαλιού
Χρήστος Μαντάς
Χάρις Ματσούκα
Όλγα Μπαλαούρα
Γιάννης Μπασκόζος
Γιώργος Μπουγελέκας
Ανδρέας Ξανθός
Χριστόφορος Παπαδόπουλος
Ανδρέας Παπανδρέου
Άννα Ρογδάκη
Φωτεινή Σιάνου
Πάνος Σκουρλέτης
Όλγα Στέφου
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Μιχάλης Υδραίος
Νίκος Φίλης
Άννα Χατζησοφιά
Έλενα Χριστούλη
Στέλλα Ψαρρά