Η επίμονη σιωπή του επιτελείου Κασσελάκη για τις πιθανές κυρώσεις στους βουλευτές εκτός γραμμής στο νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οφείλεται στους σχεδιασμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το ερχόμενο διάστημα. Στο ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και ο κ. Όθων Ηλιόπουλος, που όπως και ο κ. Πολάκης απείχε από την ψηφοφορία (η τρίτη, η κ. Κασιμάτη, δήλωσε παρούσα).

Ads

Σε δήλωση του μετά την ψηφοφορία, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε την απερίφραστη υποστήριξή του στο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι η απουσία του από την ψηφοφορία «οφείλεται σε προσωπικό κώλυμα που δυστυχώς ανέκυψε την τελευταία στιγμή».

Το κώλυμα αυτό του κ. Ηλιόπουλου, που διαμένει στο εξωτερικό, μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα – ή την αφορμή- για την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου από τη βουλευτική ιδιότητα. Σε αυτή την περίπτωση την έδρα καταλαμβάνει, ως εκπρόσωπος της ομογένειας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης!

Διαβάστε: Κασσελάκης για ψηφοφορία για ομόφυλα ζευγάρια / «Το… προοδευτικό ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε σε συντήρηση τη ΝΔ».

Ads

Τα απόρρητα σχέδια Κασσελάκη για Πολάκη-Παππά

Ο τελευταίος επιθυμεί διακαώς τη βουλευτική ιδιότητα. Τον αναβαθμίζει στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, ενώ συγχρόνως εξυπηρετεί το στρατηγικό του σχέδιο για την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που, χωρίς τα σημερινά «βαρίδια», θα περιστρέφεται γύρω από τον αρχηγό του.

Τα βαρίδια-εμπόδια του προέδρου Στέφανου είναι βεβαίως πολλά. Το κυριότερο από αυτά δεν είναι ο Παύλος Πολάκης, τον οποίο κυριολεκτικά ξεδόντιασε με την πρόκληση στην ΚΕ («όποιος διαφωνεί με το νομοσχέδιο να σηκωθεί όρθιος») την οποία ο «αψύς Κρητικός» «κατάπιε σαν σφηνάκι ρακί», λένε οι εχθροί του στην Κουμουνδούρου.

Μάλιστα πριν την ψηφοφορία ο βουλευτής Χανίων έστελνε μηνύματα ότι ήταν διατεθειμένος για υποχώρηση, αλλά ο κ. Κασσελάκης έκανε ότι δεν πήρε το μήνυμα. Θεωρεί ότι ο κ. Πολάκης εμποδίζει τα ανοίγματα του προς τους κεντρώους ψηφοφόρους.

Για να μην χαθεί μία έδρα από τις 36 του ΣΥΡΙΖΑ και πλησιάσει επικίνδυνα το ΠΑΣΟΚ με τις 32, η κύρωση στον Π. Πολάκη, σχεδιάζεται να είναι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του υπερσυντονιστή των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ.  Ενα πρόσωπο που εξετάζεται να πάρει τη θέση του, είναι η βουλευτής Αθηνών Ραλλία Χρηστίδου. Με αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της ως τομεάρχης, θα τιμωρηθεί πιθανότατα και η κυρία Κασιμάτη.

Παππάς, ο κύριος εχθρός

Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην «Κασσελοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Πολάκης, αλλά ο Ν. Παππάς. Ο άλλοτε εξ απορρήτων του Α. Τσίπρα ελέγχει και την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και τις περισσότερες Νομαρχιακές και Τοπικές Οργανώσεις.

Παρότι το κάλεσμα Παππά μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, να ψηφίσουν Κασσελάκη στον δεύτερο, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται σήμερα μία βαθιά αντιπαλότητα για τον Παππά. Τον θεωρεί τον κύριο εσωκομματικό εχθρό του και υποπτεύεται ότι θα επιδιώξει να τον ανατρέψει μετά τις ευρωεκλογές.

Η έντονη διαμάχη που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες για τον τρόπο εκλογής των κομματικών οργάνων και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης φοβόταν ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα επικύρωναν την πλήρη κυριαρχία Παππά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να επιβάλλει την αναβολή τους- επρόκειτο να γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο- για μετά το Συνέδριο. Αν μετά από αυτό αισθανθεί ισχυρός, θα τις παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες.

Η καραμπόλα που θα χτυπήσει και άλλες μπίλιες

Όσο για τον στόχο περιθωριοποίησης του ίδιου του Παππά, αυτός θεωρείται ότι μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια μιας συνολικότερης «καραμπόλας» που στο καλό σενάριο θα ξεκινήσει από την στιγμή που ο κ. Κασσελάκης ορκιστεί βουλευτής. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Φάμελλος, ένας ακόμη δελφίνος που θα χάσει τη θέση του άτυπου προέδρου τον οποίο παίζει τώρα στη Βουλή, υπολογίζεται ότι θα «σπρώξει» τον σήμερα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν. Παππά σε υποδεέστερη θέση.

Στο ιδιότυπο κομματικό μπιλιάρδο, η «μπίλια» Παππά θα χτυπήσει με τη σειρά της και άλλες, όπως τη γραμματέα Ρ. Σβίγκου και τον αναπληρωτή Γ. Βασιλειάδη, τους οποίους ο κ. Κασσελάκης σχεδιάζει επίσης να αντικαταστήσει, με πρόσωπα δικής του επιλογής.

Στα κασσελακικά σχέδια, ο Δ. Τεμπονέρας δεν αποτελεί προτεραιότητα. Θεωρείται ότι συντηρεί ένα κάποιο ακροατήριο διαμαρτυρόμενου συριζαϊσμού που δεν φαίνεται να συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά επειδή δεν είναι βουλευτής δεν αποτελεί άμεση απειλή. Για ευνόητους λόγους, το ξεκαθάρισμα με το παρελθόν Τσίπρα θα γίνει αργότερα.

Ο κ. Κασσελάκης θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τα σχέδιά του. Αλλά το Συνέδριο του επόμενου Σαββατοκύριακου του επιβάλλει να προχωρήσει σε κάποιες από αυτές τις κινήσεις αμέσως πριν και μετά το Συνέδριο.

Δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει. Αλλά οι φωνές που έβαλε την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, έδειξαν ότι δεν θα το βάλει εύκολα κάτω. «Πρώτη φορά είδα και άκουσα τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε συντρόφους», λέει ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες. «Ο Στέφανος είναι αποφασισμένος για όλα».