Κάλεσμα προς το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ψηφίσουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή το ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών νόμων, απηύθυνε, σε συνέντευξη Τύπου η γ.γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πραγματικά να καταργηθεί το μνημόνιο να σταματήσει να πουλάει μούρη και να ψηφίσει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «έστω και καθυστερημένα» το ΚΚΕ παραδέχεται πως το μνημόνιο αποτέλεσε και αποτελεί «τη βασική διαχωριστική γραμμή της συγκυρίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιείται να εγκαλεί το ΚΚΕ για τη στάση του, ανταπάντησε το ΚΚΕ.

Ads

«Σήμερα η κατάργηση του Μνημονίου έχει πάει στις καλένδες και έχει γίνει “επαναδιαπραγμάτευση” και από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και από τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου του ΚΚE. «Μάλιστα», πρόσθεσε, «η “επαναδιαπραγμάτευση” έχει γίνει “επιμήκυνση”».
 
Σημείωσε ακόμη ότι η κατάθεση της πρότασης νόμου δεν είναι ενέργεια εντυπωσιασμού, αλλά υποχρέωση του ΚΚΕ, καθώς τηρεί την προεκλογική του δέσμευση.
 
Ανέφερε εξάλλου ότι είναι ουσιαστικό ζήτημα το γεγονός ότι τα κείμενα των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν έλθει ποτέ στην Βουλή, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή ή δεν ξέρουμε τι έχει υπογραφεί και εγκριθεί ή έχουμε κάτι υπό την μορφή σχεδίου».
 
«Δεν έχουμε ελπίδα για σχηματισμό πλειοψηφικής άποψης στην Βουλή, όμως πρέπει να γίνει συζήτηση για να ξέρει ο λαός τι είναι η “επαναδιαπραγμάτευση”, τι η “επιμήκυνση”, για να ξέρει πως ότι δάνεια δίνονται στην Ελλάδα αυτά πρέπει να πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ υποθηκεύεται και η ακίνητη δημόσια περιουσία και ο ορυκτός πλούτος και, μάλιστα, αυτά είναι γραμμένα», συμπλήρωσε.
 
Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες να ψηφίσουν την πρόταση νόμου και συνέχισε: «Ας έφερναν και αυτοί πρόταση, το θέμα δεν είναι ποιος ψηφίζει την πρόταση ποιου».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
 
Απαντώντας στην πρόταση του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η κατάθεση της πρότασης νόμου «αποτελεί παραδοχή εκ μέρους του, έστω και καθυστερημένα, ότι το μνημόνιο αποτέλεσε και αποτελεί τη βασική διαχωριστική γραμμή της συγκυρίας».
 
Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι «αν το ΚΚΕ είχε υιοθετήσει ανάλογη στάση προεκλογικά και είχε ανταποκριθεί στο ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ για τη διαμόρφωση ενός πλατιού ενωτικού αντινεοφιλελεύθερου – αντιμνημονιακού μετώπου, σήμερα η κυβέρνηση της αριστεράς θα ήταν πραγματικότητα. Η έστω και τώρα συνειδητοποίηση πως το δίλημμα μνημόνιο αντιμνημόνιο δεν είναι πλαστό αποτελεί ένα θετικό βήμα».
 
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ως εξής: «Θα πορευτούμε μετεκλογικά με την ίδια συνέπεια, μέσα και έξω από τη Βουλή, διεκδικώντας την ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του στo πλαίσιo μια ευρωπαϊκής συνολικής λύσης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιείται να εγκαλεί το ΚΚΕ»
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιείται να εγκαλεί το ΚΚΕ για τη στάση του, απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας. «Πάει πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ, που από την καταγγελία- κατάργηση του μνημονίου πέρασε στην επαναδιαπραγμάτευση, μετά στην ακύρωση και τώρα είναι κάπου μεταξύ επιμήκυνσης και Ραχόϊ, σε συνεννόηση με τους “εταίρους”, να εγκαλεί το ΚΚΕ ότι δεν έχει σταθερή θέση για την ανατροπή των μνημονίων», δήλωσε ο κ. Μεντρέκας
 
Σημείωσε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αποφεύγει να απαντήσει πώς γίνεται να είσαι κατά των μνημονίων χωρίς να είσαι κατά της ΕΕ» και έθεσε το ερώτημα αν «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ».
 
«Τα όσα λέει [ο ΣΥΡΙΖΑ] για την κυβέρνησή του, που δεν έγινε και το χρεώνει στο ΚΚΕ, ας εξηγήσει στους αριστερούς ψηφοφόρους του, πού διαφέρει η επιχειρηματολογία του απ’ όσα λέει η ΔΗΜΑΡ γι’ αυτόν και απ’ όσα, κατά καιρούς, λέει το ΠΑΣΟΚ κατά του ΚΚΕ», πρόσθεσε.

Ads