Ως εφαλτήριο για την εκλογική νίκη και το στόχο της πολιτικής αλλαγής λογίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του συμπύκνωσε το μήνυμα πως «το όχι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετουσιώνεται σε ναι στην αλλαγή. Ναι στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας». Αναφορικά δε με την συγκρότηση των ψηφοδελτίων, υποστήριξε ότι το κόμμα του αναγκάστηκε να κάνει δύσκολες επιλογές ανάμεσα σε πολύ δυνατές υποψηφιότητες.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι οι λίστες που εγκρίθηκαν χθες καθρεφτίζουν τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Ορισμένες, εντούτοις, επιλογές προσώπων μετρίασαν τα χαμόγελα αισιοδοξίας στους κόλπους των στελεχών – μελών του κόμματος.

Προσκόμματα στη σύγκλιση με ΠΑΣΟΚ

Η συμπερίληψη του Ευάγγελου Αντώναρου στο ψηφοδέλτιο της Ανατολικής Αττικής έγινε δεκτή με δυσπιστία, σε μεγάλο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού, αλλά και από τους ψηφοφόρους του κόμματος στα social media. Ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή θεωρείται, για πολλούς, μία επιλογή που θολώνει το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος και, κυρίως, προκαλεί προσκόμματα στη σύγκληση με το ΠΑΣΟΚ με στόχο την κυβερνητική συνεργασία.

Ads

«Αυτοί που πρωταγωνίστησαν στα λάθη, δεν μπορούν να είναι οι πρωταγωνιστές των λύσεων» τονίζεται, μεταξύ άλλων, από τη μεριά της Χ. Τρικούπη. Παράλληλα, από τη μεριά της «Ομπρέλας» εκπέμπεται το μήνυμα ότι η υπερπροβολή της υποψηφιότητας του κ. Αντώναρου από τα συστημικά ΜΜΕ θα δημιουργήσει εμπόδια στην προσέλκυση των αριστερών – προοδευτικών ψηφοφόρων που αμφιταλαντεύονται μεταξύ της Κουμουνδούρου και άλλων μικρότερων αριστερών σχηματισμών.

Μέση οδός για Καραμανλικούς 

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τους γνώστες του κομματικού παρασκηνίου, ακολούθησε τη μέση οδό στο σκέλος της διαχείρισης των καραμανλικών που «μετακόμισαν» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. Αξιοποίησε μόνο τον κ. Αντώναρο στα ψηφοδέλτια και τα άλλα στελέχη με κεντροδεξιά προέλευση θα ενταχθούν την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα.

Η επιστράτευση σύσσωμης της καραμανλικής πτέρυγας στη μάχη του σταυρού (Σπηλιωτόπουλος, Κρηνιώ Κανελλοπούλου) θα ανέβαζε κατακόρυφα τους τόνους εντός του κόμματος, σαράντα ημέρες πριν τις εκλογές. Στον αέρα ήταν ακόμα και η επιλογή του κ. Ευ. Αντώναρου στα ψηφοδέλτια ωστόσο – σύμφωνα με πληροφορίες- ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται είχε δεσμευτεί προς τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε και η ανακοίνωση της απόσυρσης της Ειρήνης Αγαθοπούλου από το ψηφοδέλτιο του Κιλκίς. Η αντίδραση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πηγάζει από την συμμετοχή στο ίδιο το ψηφοδέλτιο του Παύλου Τονικίδη, ο οποίος έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του νομού.

Μουρμούρες προκάλεσαν και οι επιλογές στον αυτοδιοικητικό στίβο. Στις γραμμές της Ανοιχτής Πόλης επικρατεί σιωπηλή δυσαρέσκεια για την έλλειψη συνεννόησης – διαβούλευσης πριν την ανακοίνωση στήριξης σε μία υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά για το Δήμο της Αθήνας. Μεγαλύτερη αίσθηση, χθες, έκανε η ανακοίνωση  στήριξης στον Ανδρέα Παχατουρίδη για τη μάχη στο Περιστέρι. Ήδη στα social media, φίλοι του κόμματος που έχουν κριτικές διαθέσεις, ανήρτησαν παλιές κομματικές ανακοινώσεις που ψέγουν «τον άριστο της Νέας Δημοκρατίας για στήσιμο φωτογραφικών διαγωνισμών».