Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ όπου επικρατεί πολεμικό κλίμα μετά και τη μαζική αποχώρηση από την Κεντρική Επιτροπή, της Ομπρέλας, της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου και της κίνησης του Διονύση Τεμπονέρα.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα συνεχιστεί την Κυριακή με την παρουσία της προεδρικής πτέρυγας, αλλά και στελεχών τα οποία αν και διαφώνησαν με την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για δημοψήφισμα, παρέμειναν στη διαδικασία.
Με ενδιαφέρον αναμένονται πλέον οι αποφάσεις για τα περαιτέρω βήματά τους από τις τάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά και παλαιών στελεχών, τα οποία ουδέποτε έχουν αμφισβητηθεί ως πρόσωπα της απόλυτου εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή την Όλγα Γεροβασίλη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη και εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στο κόμμα.
Κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών από μερίδα των μελών του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά έκανε ένα βήμα πίσω σε σχέση με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις διαγραφές.
Δεν είπε κουβέντα περί ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή της πρότασης του περί δημοψηφίσματος και σε αντίθεση με οτι είχε προαναγγείλει μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος μία μέρα νωρίτερα, έδωσε διορία έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην Επιτροπή Δεοντολογίας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αλλιώς θα απευθυνθεί στη βάση του κόμματος.
«Η Επιτροπή Δεοντολογίας οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό», είπε χαρακτηριστικά.
Ενδεικτική ωστόσο του κλίματος, ήταν η παρέμβαση του προέδρου της επιτροπής. Ο Αντώνης Κοτσακάς φέρεται να είπε πως η Επιτροπή δεν εντέλλεται από κανέναν και πως εκλέχθηκε από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και λογοδοτεί στο Συνέδριο, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς το τελεσίγραφο Κασσελάκη.
Οι αποχωρήσεις
Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, από την αίθουσα αποχώρησαν η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου, η κίνηση του Διονύση Τεμπονέρα και τα μέλη της «Ομπρέλας».
Είχε προηγηθεί ένα σκληρό μπρα ντε φερ, με το προεδρείο, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η πρόταση περί ψηφοφορίας αναφορικά με τη διεξαγωγή ή μη δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών.
Μάλιστα ο Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου, λόγω της άρνησης να γίνει σχετική ψηφοφορία.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε οτι «η πρόταση του προέδρου και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μία πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μία πρόταση αντιδημοκρατική».
Διαβάστε: Τεμπονέρας / Αυτή είναι η ομιλία που θα εκφωνούσα αν δεν ήταν διχαστικός ο Κασσελάκης
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου η οποία τόνισε οτι «δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας, πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό που θα έπρεπε οπωσδήποτε να έχει ξεκαθαριστεί από την αρχή».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγώντας από την πλευρά του τους λόγους της αποχώρησης από την Κεντρική Επιτροπή είπε πως «είπαμε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, ότι μπορεί να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση κι αν πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση, η βάση μέσα σε πολλά εισαγωγικά. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί, γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4/3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας στην ψηφοφορία, δηλαδή το προεδρείο αποφάσισε όλα αυτά να γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους, θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από την Κεντρική Επιτροπή, ότι μπορεί να αναιρεθεί όπου απόφαση παρθεί, γιατί μπορεί να την βραχυκυκλώσει και πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα, αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε».
Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ / Αναμένεται κείμενο αποχώρησης από την «Ομπρέλα»
Μέσα σε αυτό το κλίμα η απόφαση για αποχώρηση της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται θέμα χρόνου, ενώ τα μέλη και των άλλων δύο ομάδων (Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας) συνεδριάζουν για να καθορίσουν τη στάση τους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >