Τη σύγκληση της επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο του πόθεν έσχες ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με το θέμα τη λίστα του ΣΔΟΕ με τα ονόματα των 33 νυν και πρώην βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εμφανίζουν «περίεργο πλουτισμό». Προηγήθηκε την Τετάρτη παρέμβαση για το ζήτημα από τον αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή.
 

Ads

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης απέστειλε σήμερα στον πρόεδρο της επιτροπής Αθανάσιο Νάκο σχετική επιστολή στην οποία αναφέρει:
 
«Ζητώ την άμεση σύγκληση της επιτροπής του άρθρου 21 για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων προκειμένου να ζητήσει όλα τα αναγκαία στοιχεία και να εξετάσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει από τα δημοσιεύματα για τη λίστα του ΣΔΟΕ που περιλαμβάνει και πολιτικά πρόσωπα.
 
Η ενεργοποίηση της δικαιοσύνης για τη σχετική υπόθεση υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του θέματος. Επιβάλλει την ενεργοποίησή της κατά το νόμο αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου χωρίς την παραμικρή ολιγωρία. Απαιτείται να συζητηθούν και να αποφασιστούν, με ευθύνη, συλλογικότητα και κυρίως αποτελεσματικά, όλες οι δέουσες κατά τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής ενέργειες προκειμένου να ανταποκριθούμε στη πάνδημη απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη διαφάνεια και αυστηρές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν το νόμο και το περί δικαίου αίσθημα».
 
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η επίμαχη λίστα, που προέκυψε ύστερα από πολύμηνη έρευνα, που διενήργησε το ΣΔΟΕ, προκάλεσε την παρέμβαση του αρμόδιου για το οικονομικό έγκλημα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κ. Παντελής έδωσε εντολή στους συνάδέλφους του, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, να ερευνηθεί εάν όντως υπάρχει αυτή η λίστα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου.
 
Σε περίπτωση που έτσι είναι, επισήμανε ο αντεισαγγελέας, να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιους τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα το οποίο σχετίζεται με παράνομο πλουτισμό.
 
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ ερεύνησαν περίπου 500 νυν και πρώην βουλευτές. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των ποσών που δηλώθηκαν και των εισοδημάτων τους σε 33 βουλευτές εν ενεργεία και πρώην. Έτσι, τα όργανα του ΣΔΟΕ προχώρησαν στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών από όπου προέκυψε η λίστα των 33 υπόπτων βουλευτών.
 
Τελικά, έχουν προκύψει ερωτηματικά για πέντε εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι λέγεται μετ’ επιτάσεως ότι παράλληλα είναι και υπουργοί.