H μεταμεσονύχτια απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη – που ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ μέσω Twitter – για την παραπομπή των ηγετικών στελεχών της Ομπρέλας, Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, επιτείνει τις διαλυτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Νωρίτερα, ο Στέλιος Κούλογλου είχε ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – «λόγω έλλειψης σοβαρότητας και ανατροπής της μέχρι τώρα πολιτικής του κόμματος». Από την Παρασκευή «εκτός ΣΥΡΙΖΑ» βρίσκεται και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Διχασμός

Ουσιαστικά το κόμμα έχει εισέλθει σε τροχιά διάσπασης, η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι διχασμένη και η τοξικότητα ξεχειλίζει στα κοινωνικά δίκτυα από τους φανατικούς υποστηρικτές της κάθε πλευράς. Σύμφωνα με την προεδρική πλευρά, στους κ.κ. Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη δόθηκε το χρονικό περιθώριο να ανακαλέσουν τις τηλεοπτικές δηλώσεις τους «που υπονομεύουν την πορεία του κόμματος» χωρίς, ωστόσο, αυτό να καταστεί εφικτό.

Υπό αυτό το πρίσμα, η «ενεργοποίηση των διαδικασιών του καταστατικού κατέστη μονόδρομος ώστε να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια», τονίζουν κομματικές πηγές στο TVXS.

Ads

Η μάχη των συσχετισμών στα όργανα

Tα τρία στελέχη είναι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα συνεδριάσει και θα γνωμοδοτήσει για το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Ήδη, πάντως, έμπειρα κομματικά στελέχη εκφράζουν αμφιβολίες, αναφορικά με το αν οι αποφάσεις αυτές θα τύχουν της έγκρισης των κομματικών οργάνων.

Στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει η δεκαπενταμελής Επιτροπή Δεοντολογίας με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3). Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Αντώνης Κοτσακάς και μέλη, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Καλογήρου, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα ,  Μάκης Μπαλαούρας, Αναστασία Θεοδωρακοπούλου,  Ρεγγίνα Βαρτζελή.

Βίτσας: «Αν με καλέσουν σε κάποιο όργανο εγώ θα πάω»

Με μία λακωνική ανάρτηση αντέδρασε αρχικά ο Δημήτρης Βίτσας μετά την ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη. «Μην δίνετε σημασία, δεν αξίζει τον κόπο. Η αριστερά θα συνεχίσει με ή χωρίς αυτούς/ες…», γράφει ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας. Επεσήμανε αργότερα, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι «αν με καλέσουν σε κάποιο όργανο εγώ θα πάω».

Η τελευταία φράση αποκτά καίριο ενδιαφέρον καθώς – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – δείχνει τη διάθεση των στελεχών της Ομπρέλας να επιθυμούν να θέσουν σε δοκιμασία τους συσχετισμούς των οργάνων.

Νωρίτερα πάντως, ο κ. Βίτσας είχε αποκαλύψει τις διαβουλεύσεις στους κόλπους της Ομπρέλας, για τη δημιουργία νέου φορέα. Ο πρώην υπουργός και γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος αποκάλυψε και την ονομασία – «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά» – του κυοφορούμενου σχήματος.  Οπότε, μένει σήμερα ή τις επόμενες ημέρες να φανεί αν η Ομπρέλα θα δώσει τη μάχη επιβίωσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ ή θα αποχωρήσει ώστε να υλοποιήσει τους πολιτικούς της σχεδιασμούς.

Σκουρλέτης: Λυπάμαι, ο χώρος κινδυνεύει από απαξίωση

«Λυπάμαι, αυτός ο χώρος κινδυνεύει από απαξίωση και γελοιοποίηση» σχολίασε στο Kontra ο κ. Σκουρλέτης αμέσως μετά την ανακοίνωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι διαδικασίες είναι προβλεπόμενες στο Καταστατικό» ανέφερε, επίσης, ο πρώην υπουργός για την απόφαση του κ. Κασσελάκη. Ο Πάνος Σκουρλέτης – μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ANT1 – κατηγόρησε ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη ότι δεν επιδιώκει την ενότητα λέγοντας ότι «αντί να είναι ενωτικός αναρωτήθηκε αν δεν θέλουμε κάποιοι να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Φίλης: Υπάρχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ με εξωπολιτικούς παράγοντες

Για «αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ με εξωπολιτικούς παράγοντες» έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στο OPEN το πρωί της Τρίτης, τονίζοντας πως «αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα προκαλούν εκφυλισμό και γελοιοποίηση του κόμματος».

Είναι λυπηρός ο ρόλος που έχει αναλάβει ο κύριος Κασσελάκης, ένα μέλος ενός μηνός. Ένας πρόεδρος που ψηφίστηκε από 60.000 ανθρώπους και που θα έπρεπε να σέβεται το καταστατικό. Δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος. Το να ‘απολύει’ μέλη λες και είναι CEO σε εταιρεία, μέσω Twitter από την Αμερική, δεν είναι εικόνα κόμματος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ανάκληση διαγραφών

Την κάθετη αντίδραση της εκφράζει και η νεολαία του κόμματος που απαιτεί την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με σκοπό την ανάκληση των διαγραφών.

Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «τέτοιου είδους πρακτικές είναι άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες, καθώς δημιουργούν ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου υπερβαίνει κάθε δημοκρατική λειτουργία που το Κόμμα μας ασπαζόταν ιστορικά αλλά και αγωνιζόταν κοινωνικά».

Ομπρέλα: Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε απολιτικό σχηματισμό.

Νωρίτερα, η Ομπρέλα – σε κείμενο της – υποστήριζε ότι «η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα. Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς. Επισημαίνει, μάλιστα, πως ο «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη, που αποφαίνεται ‘όποιος διαφωνεί, να φεύγει’».

Σε άλλο σημείο, η τάση του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη, με τη συναίνεσή του οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε ένα απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Πολάκης: «Προχωράμε πρόεδρε»

Στον αντίποδα, ο Παύλος Πολάκης επικρότησε την κίνηση Κασσελάκη υιοθετώντας διθυραμβικούς τόνους: «Προχωράμε πρόεδρε. ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ (ΞΑΝΑ) ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!» έγραψε χαρακτηριστικά.

Η στάση της ομάδας Αχτσιόγλου

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην προσέγγιση των 6+6 που είχαν στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου, στη μάχη για την προεδρία. Οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος – που ανήκουν στην τάση – είχαν καταδικάσει στα κοινωνικά δίκτυα την αντιμετώπιση που επεφύλαξε ο Στέφανος Κασσελάκης στον Στέφανο Τζουμάκα. Έχουν αρνηθεί τις θέσεις Τομεαρχών που τους προτάθηκαν και κατηγορούνται για «λευκή απεργία».

Αποφεύγουν, ωστόσο, την έκθεση στη δημόσια σφαίρα και ασκούν κριτική στον πρόεδρο, μόνο εντός των κομματικών οργάνων. Ίσως με αφορμή το κύμα παραπομπών στην Επιτροπή Δεοντολογίας, υποχρεωθούν να διευκρινίσουν τις στοχεύσεις τους.