Ψυχρολουσία προκάλεσε στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, στην Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Ads

Τα στελέχη του κόμματος, ιδιαίτερα της παλαιότερης φρουράς, χτυπούν το καμπανάκι για τη μετάλλαξη της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας του πολιτικού φορέα. Οι διαφωνίες τους μάλιστα, για την πυξίδα του νέου ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης στο ακροατήριο των βιομηχάνων, θα εκφραστούν και στη δημόσια σφαίρα. Όπως επισημαίνουν άλλωστε, το πλαίσιο που περιέγραψε ο πρόεδρος δεν έχει εγκριθεί από το Συνέδριο, που η διεξαγωγή του μετατοπίζεται χρονικά, στους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Αποδαιμονοποίηση κεφαλαίου

Ο νέος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτοπροδιορίστηκε ως «αριστερός επιχειρηματίας», επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πλέον, δεν δαιμονοποιεί τη λέξη “κεφάλαιο” αλλά αναγνωρίζει το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Οι παραπάνω αναφορές αξιολογούνται ως σημείο τομής στην περαιτέρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και προμηνύουν το άνοιγμα νέων σελίδων εσωτερικών αντιπαραθέσεων.

Οι εσωκομματικοί επικριτές του κ. Κασσελάκη εστιάζουν στα εξής σημεία:.

  • Στηλιτεύουν το κεφάλαιο ΣΥΝ-εργασία που περιέγραψε ο νέος πρόεδρος. Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για την αναγκαιότητα θεσμικής παρότρυνσης της συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι σε ανάλογες προτροπές έχει επιδοθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πράγματι, ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας τον περασμένο Απρίλιο, έθεσε στο τραπέζι την πρόταση για “μετοχική συμμετοχή των εργαζομένων” στις επιχειρήσεις. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ελληνική εταιρεία Augmenta η οποία είχε δώσει μετοχές της σε εργαζομένους. Αυτή η μέθοδος «δημιουργεί νέα επιχειρηματική κουλτούρα και νέα γενιά υγιούς επιχειρηματικότητας» είχε τονίσει, τότε, ο κ. Μητσοτάκης. Ο καταγγελτικός λόγος του κ. Κασσελάκη έναντι της κατάργησης του βάσιμου λόγου απόλυσης, της αποδυνάμωσης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των απλήρωτων υπερωριών «δεν καλλωπίζουν την μεγάλη εικόνα», ισχυρίζονται οι ίδιοι κύκλοι.
  • Η αντιπολιτευόμενη όχθη του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τον νέο πρόεδρο διότι δεν έκανε καμία μνεία στην αναγκαία επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων – συλλογικών συμβάσεων καθώς και στην αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Παράλληλα, αξιώνει διασαφηνίσεις αναφορικά με τη φράση του  κ. Κασσελάκη ότι «ένα δημόσιο σύστημα Παιδείας πρέπει να παρέχει ανταγωνιστική επαγγελματική κατάρτιση». Οι πιο καχύποπτοι, εντός κόμματος, συνδέουν την ανωτέρω αναφορά με τη θέση υπέρ της ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που είχε εκφράσει τον Ιούλιο, ο θερμός υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς. Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τάχθηκε κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά υπέρ των συμπράξεων με διεθνή πανεπιστήμια

Το πλαίσιο που περιέγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης για την οικονομία και την εργασία, είναι βγαλμένο από την πλατφόρμα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους επικριτές του. Σημειώνουν δε ότι – σε σχέση με τα εργασιακά – οι θέσεις για συμμετοχή των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο μίας επιχείρησης, δεν έχουν εμφιλοχωρήσει ούτε καν στα σοσιαλιστικά – σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

Ads

«Προτάσεις με ρεαλιστικό πρόσημο»

Οι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη επισημαίνουν στο TVXS ότι παρουσιάστηκε ένα πλαίσιο θέσεων και προταγμάτων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων και – κυρίως – διαθέτει ρεαλιστικό πρόσημο. Κάνουν, μάλιστα, ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στην ανάγκη επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη στιγμή που  πολλές από αυτές είναι προμηθευτές των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας. «Αν αυτοί πέσουν ή βρεθούν σε δύσκολη θέση, τότε τα μέλη του ΣΕΒ θα βρεθούν σε δύσκολη θέση» προειδοποίησε, σχετικά, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Εκτός γραμμής για τις αυτοδιοικητικές ο Αποστολάκης

Σε παράλληλο επίπεδο, απόλυτη σύγχυση για την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ευ. Αποστολάκη περί στήριξης σε «αντάρτες» της Νέας Δημοκρατίας «όπου χρειάζεται». Σε αυτό το φόντο, πηγές της Κουμουνδούρου άδειασαν εμφατικά τον βουλευτή Επικρατείας και θερμό υποστηρικτή του νέου προέδρου επισημαίνοντας ότι «είναι προσωπικές απόψεις και εκτός γραμμής. Όχι στους γαλάζιους “αντάρτες”. Ναι στους προοδευτικούς υποψηφίους.