Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εξέφραζε την πεποίθηση – μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του οργάνου – ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας ήδη αποτελεί το αντίπαλο δέος του Στέφανου Κασσελάκη. Προεξοφλούσε μάλιστα, (σε συνομιλία με το TVXS) πως μετά διαφαινόμενες χαμηλές πτήσεις του κόμματος στις ευρωεκλογές, θα συσπειρώσει τα στελέχη που αξιώνουν αλλαγή στην κορυφή του κόμματος.

Ads

Ο Στέφανος Κασσελάκης, το μόνο που φέρεται να εξασφάλισε χθες, είναι μία περίοδος χάριτος 110 ημερών, μέχρι την κάλπη της 9ης Ιουνίου. Η συντριπτική πλειοψηφία του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου απέρριψε το τελεσίγραφο «ή πρόεδρος μέχρι τις εκλογές ή αναβάπτιση στο Συνέδριο» που έθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον εργατολόγο να αναλαμβάνει να σηκώσει το γάντι.

Τεμπονέρας: Είμαστε αριστεροί και δεν εκβιαζόμαστε

«Δεν συναινώ στη de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ… Είμαστε αριστεροί και δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή… Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος, έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά τη διαδικασία προεδρικής εκλογής» τόνισε χαρακτηριστικά συμβάλλοντας καταλυτικά, σύμφωνα με τα μέλη του οργάνου, στην άτακτη προεδρική υποχώρηση. Ο κ. Κασσελάκης, γνωρίζοντας προφανώς την απήχηση Τεμπονέρα στο ακροατήριο του χώρου, οπισθοχώρησε στο ζήτημα της αναβάπτισης της προεδρίας του από τη βάση και απέσυρε την πρόσκληση – πρόσκληση προς τον αντίπαλο που θα αντιπαρατεθεί μαζί του. Υποχρεώθηκε, μάλιστα, και στην ανάκληση της επιστολής, προς στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, μέσω της οποίας ασκούσε κριτική για τον τρόπο που αντιδρούν σε κάθε πρωτοβουλία του, αντικρίζονται χίμαιρες και σενάρια συνομωσιολογίας.

Νωρίτερα, βέβαια, ο κ. Κασσελάκης είχε αντικρίσει και τους δυσμενείς συσχετισμούς που διαμορφώνονταν στην Πολιτική Γραμματεία έναντι του…συμβολαίου τριετίας που διεκδικούσε στην κομματική κορυφή, ήτοι μέχρι την μάχη των εθνικών εκλογών.

Ads

Παππάς – Τελιγιορίδου – Τζάκρη υπέρ Κασσελάκη

Μόνο οι Νίκος Παππάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Θεοδώρα Τζάκρη έδειξαν διατεθειμένοι να δώσουν «λευκή επιταγή» στον επικεφαλής. Αντίθετα, τα υπόλοιπα μέλη όρθωσαν τείχος στις υπερφίαλες απαιτήσεις του κ. Κασσελάκη, που έθεσε τον στόχο να επανιδρύσει τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς. Τους πιο υψηλούς τόνους υιοθέτησαν, κατά πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Ζωή Καρκούλια. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη της ΠΓ απάντησαν στο τελεσίγραφο του κ. Κασσελάκη με τη φράση «θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές». Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ήταν εκείνος που έθεσε ρητά και με ποσοστά το όριο των ευρωεκλογών, όπου θα γίνει αποτίμηση. “Στις ευρωεκλογές όλοι κρινόμαστε. Άλλο το 7%, άλλο το 17% κι άλλο το 20%” είπε χαρακτηριστικά.

Σπάει η συμμαχία Παππά – Σπίρτζη

Η επαναπροσέγγιση, του Νίκου Παππά με το «κασσελάκειο» στρατόπεδο αποτελεί σημείο αναφοράς στην κομματική γεωγραφία, ενόψει του Συνεδρίου που ξεκινά αύριο. Ως γνωστόν, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ασκεί ισχυρότατη επιρροή στον κομματικό μηχανισμό, αλλά φαίνεται να απομακρύνεται από τον σταθερό συνοδοιπόρο του Χρήστο Σπίρτζη, που επίσης έχει ερείσματα στο μικρομεσαίο στελεχιακό δυναμικό. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών – κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) – χρέωσε στον κ. Κασσελάκη το «οργανωτικό χάος» και τη δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος λέγοντας ότι «οταν εμείς πλακωνόμασταν για να αποφασίζουν τα μέλη, ο Στέφανος Κασελάκης μιλούσε με τον Μητσοτάκη για να γίνει Υπουργός».

H πιο πιστή σύμμαχος του κ. Κασσελάκη, θεωρείται η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη που, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, απεύθυνε ευθέως πρόκληση σε όσους θέλουν να θέσουν θέμα ηγεσίας. «Οι προτάσεις να πάμε σε ΚΕ θέτοντας θέμα αναβολής του Συνεδρίου ή μομφής δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αν πείτε σε μια ΚΕ 300 ατόμων ή σε ένα συνέδριο 3500 ατόμων ότι αμφισβητείτε τον πρόεδρο επειδή έβαλε ερώτημα για την Κεντροαριστερά θα γελούν μαζί σας. Πολλώ δε μάλλον αν προσφύγετε στα μέλη για το ερώτημα αυτό» τόνισε.

Όπως ενημέρωσε η Κουμουνδούρου αμέσως μετά τη δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες και πολύωρη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, «εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, και επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο».

Έτσι, σύμφωνα πάντα με την Κουμουνδούρου, «το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την ‘‘ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ’’».

Το γενικό συμπέρασμα που αναδεικνύεται είναι ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου μέχρι τις ευρωεκλογές, όπου θα γίνει – ως φαίνεται – το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.