Νέο κύκλο αντιπαράθεσης ξεσηκώνει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για εξαγορά ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ, με τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Για ιστορική ευκαιρία που η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει αν δεν κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση προειδοποίησε σε διάγγελμα του ο Αντώνης Σαμαράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει πως η απόφαση της ΕΚΤ διαψεύδει όσους έσπειραν τον φόβο και τον πανικό.

Ads

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που εκτάκτως απηύθυνε μετά την ανακοίνωση Ντράγκι, ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων, ωστόσο προειδοποίησε πως χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός. «Είναι ώρα εθνικής ευθύνης, θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται. Η τελική επιλογή ανήκει στην κρίση του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Σαμαράς σε ύφος κινδυνολογικό, καταγγέλλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κρατά τη χώρα εκτός αφού δεν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις που έχει συνάψει η χώρα με τους εταίρους.

Από την άλλη πλευρά, σημαντική απόφαση που διαψεύδει όσους έσπειραν τον φόβο και τον πανικό, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την έναρξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης. «Ο κ. Ντράγκι με την σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς», σημείωσε η Κουμουνδούρου.

«Όλοι γνωρίζουν πως κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της ποσοτικής  χαλάρωσης στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Μερκελ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Σαμαράς κορύφωσε την κινδυνολογική προπαγάνδα  προσδοκώντας ότι έτσι θα μετριάσει το μέγεθος της επερχόμενης εκλογικής του συντριβής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του και καταλήγει: «Ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και ψυχραιμία θα προχωρήσει μπροστά. Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. η Ευρώπη προχωρά».

Ads