Θέμα «αδυναμίας» του Υπουργείου Εξωτερικών να επαναπατρίσει Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη ζώνη στο Ισραήλ «ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για διακριτική μεταχείριση γκρουπ προσκυνητών 81 ατόμων που επαναπατρίστηκαν από τις ελληνικές Αρχές» θέτουν –επικαλούμενοι ρεπορτάζ του tvxs-, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών Ρένα Δούρου.

Ads

«Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώνουν στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα tvxs ότι υπάρχει αδυναμία επαναπατρισμού των υπολοίπων Ελλήνων και Ελληνίδων στο Ισραήλ και το αποδίδουν στην έλλειψη πτήσεων και τα υψηλά κόστη των υπαρχόντων εισιτηρίων» σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτουν ότι «είναι υποχρέωση του ΥΠΕΞ να συνδράμει τους Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό, πολλώ δε μάλλον όταν βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε εμπόλεμες ζώνες».

 

Διαβάστε επίσης: Ελληνίδα στο Ισραήλ / Έπαιρνα την πρεσβεία και απαντούσε τηλεφωνητής – Πήρα το ρίσκο να φύγω μόνη

Ads

 

Ερωτούν, δε, για το αν και ποιες προσπάθειες καταβάλλονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών για να γίνει πράξη ο επαναπατρισμός, άμεσα και με ασφάλεια, των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες, καθώς και αν υφίσταται σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή τους. Τέλος, ζητούν να μάθουν αν επιβεβαιώνει το Υπουργείο την απάντηση που έδωσαν πηγές του σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδας, «πως υπάρχει αδυναμία επαναπατρισμού των υπολοίπων Ελλήνων».

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επιστροφή με πτήση της EL ΑL 90 Ελλήνων πολιτών που ήταν επισκέπτες στην περιοχή. Στην σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως αναφέρει ότι καταβάλλεται «κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιστρέψουν ασφαλείς στη χώρα μας όσοι Έλληνες της περιοχής το επιθυμούν».