Παρά τους χαμηλούς τόνους των τελευταίων ημερών, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη δίνη της εσωκομματικής κρίσης ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, μετά και την χθεσινή τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος με τη φράση ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψει η περηφάνεια στον κόσμο της Αριστεράς σε αυτό το κόμμα» άνοιξε τα σενάρια για την αποχώρησή του.

Ads

«Το ερώτημα είναι εάν με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το βράδυ της Δευτέρας, σημειώνοντας ότι «κανείς εδώ δεν θεωρεί ότι πρέπει να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει τις ιδέες μόνο τις δικές μας», καθώς και ότι είναι «πολύ μακριά από εμάς ότι δεν μας αρέσει πια αυτό το κόμμα γιατί δεν έχει τις δικές μας ιδέες».

Κορυφαίο θέμα στην Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα είναι η ενότητα και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των διαγραφών που έχει προαναγγείλει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος -για την ώρα- κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την κρίσιμη συνεδρίαση.

Ωστόσο, από τον τηλεοπτικό αέρα του Attica, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης, εκτίμησε ότι δύσκολα θα συζητηθούν οι διαγραφές στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ads

«Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2022 δεν προέβλεπε διαγραφές, είχε μια πολύ πιο αόριστη διαδικασία. Στο καταστατικό συνέδριο του 2022, φτιάξαμε την Επιτροπή Δεοντολογίας σαν ένα όργανο αντικειμενικό, ανεξάρτητο από όλα τα υπόλοιπα όργανα που εκλέγεται απευθείας από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή – άρα δεν υπάγεται πουθενά – καθώς και έναν συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας, πέραν όσων προβλέπει το καταστατικό» εξήγησε ο κ. Βασιλειάδης.

«Ο κώδικας αυτός λοιπόν προβλέπει για κάθε υπόθεση που πηγαίνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας να ορίζονται επιτροπές που εξετάζουν την υπόθεση, φέρνει εισήγηση και αποφασίζει η Ολομέλεια. Πλην της περίπτωσης που στην εισήγηση προβλέπεται η πρόταση για ποινή διαγραφής ή αναστολής ιδιότητας, οπότε τότε χρειάζεται και γνώμη από το ανώτερο όργανο στο οποίο συμμετέχει ο υπόλογος» συνέχισε.

«Αυτή τη στιγμή η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχει ξεκινήσει, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίας και αν στην εισήγηση υπάρχει πρόταση για διαγραφή ή αναστολή ιδιότητας τότε υα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Πολιτικά, αν με ρωτάτε, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κουβέντα» συμπλήρωσε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας» διευκρίνισε ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Κατά την κρίση του, καταλήγοντας,δεν θα υπάρξει μέχρι το Σάββατο 11/11 κάποια εισήγηση ώστε να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.