Η έννοια της «αριστείας» εμπεριέχει αρνητικό φορτίο την τελευταία τετραετία. Ο σχετικός όρος εισήχθη στο πολιτικό λεξιλόγιο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόλις ανέλαβε την προεδρία της Ν.Δ.

Ads

Επεδίωκε, κατά αυτό τον τρόπο, να πείσει για την ποιοτική διαφορά του στελεχιακού δυναμικού της παράταξης του σε σχέση με τους «ερασιτέχνες» -όπως ισχυριζόταν- του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. Έκτοτε, η «αριστεία» νόσησε στην πανδημία, κάηκε στις πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας, θάφτηκε στα χιόνια της Αττικής Οδού, χλευάστηκε με τις απευθείας αναθέσεις και τις άλλες υποθέσεις που γαλάζια στελέχη πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή του όρου επιλέγοντας για τα ψηφοδέλτια της «αριστεύσαντες» σε πολλαπλά επιστημονικά –και όχι μόνο – πεδία.

Η αριστεία του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο καθηγητής Ογκολογίας και Γενετικής στο Χάρβαρντ, Όθωνας Ηλιόπουλος είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο είναι η Νατάσα Ρωμανού (καθηγήτρια στο Columbia, ειδική στην κλιματική αλλαγή και ερευνήτρια της NASA), η Τζένη Λειβαδάρου (πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά των υποδομών στο Cambridge), ο Θανάσης Τσακρής (καθηγητής μικροβιολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών) και η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη (μοναδική γυναίκα της στρατηγός της Ελληνικής αστυνομίας), η Ζορζέτα Λάλη (νομικός, πρώην στέλεχος της ευρωπαϊκής επιτροπής). Τη μάχη του σταυρού θα δώσουν  ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας (καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή της Σορβόνης), η Διάνα Βουτυράκου (το «χρυσό κορίτσι της ρομποτικής» και ιδρύτρια της Unique Minds)  οι Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και Γιάννης Μυλόπουλος (αμφότεροι πρώην πρυτάνεις),η Σοφία Βιδάλη (καθηγήτρια Εγκληματολογίας) και ο Νικόλας Φαραντούρης (καθηγητής Δικαίου του Ανταγωνισμού).

Ads

Η ενσωμάτωση στα ψηφοδέλτια της «επιστημονικής αφρόκρεμας» – σύμφωνα με τη διατύπωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν αποτέλεσμα μίας στοχευμένης, πολύμηνης διαδικασίας.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να εμπλουτίσει το δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ με λαμπρά μυαλά – που εμπεριείχαν προοδευτική ταυτότητα – κατέστη ευδιάκριτη με τη συγκρότηση του Think tank,  στη δύση του 2021. Τέσσερις θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας (Νατάσα Ρωμανού, Ζωρζέτα Λάλη, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη,  Όθωνας Ηλιόπουλος) ήταν μέλη του Think tank. Από την ίδια δεξαμενή σκέψης προέρχονται οι Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Σοφία Βιδάλη, Νικόλας Φαραντούρης, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης,  Διάνα Βουτυράκου, Γιάννης Μυλόπουλος. H ομάδα προβληματισμού συνέβαλε στην επεξεργασία και τεκμηρίωση των θέσεων του κόμματος, δίνοντας τα απαραίτητα εχέγγυα προγραμματικής αξιοπιστίας ενόψει της μάχης της 21ης Μαΐου. 

Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο επόμενος προοδευτικός συνασπισμός – εφόσον επέλθει η πολιτική αλλαγή – θα στηριχθεί στις γνώσεις και την τεχνοκρατική επάρκεια αυτών των προσώπων. Η επιστημονική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. δεν έχει υποστεί, μάλιστα, την παραμικρή πολιτική φθορά. Και όπως λένε στην Κουμουνδούρου, πρόκειται για τα κατάλληλα πρόσωπα για να αποκαταστήσουν – πέρα από την «αριστεία» – και τον όρο «μεταρρύθμιση» που επίσης έχει κακοποιηθεί βάναυσα…