Ο κύβος ερρίφθη από τα ηγετικά στελέχη των «6+6» (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης) καθώς αναμένεται τις επόμενες ώρες να ανακοινώσουν, μέσω κειμένου, την απόσχισή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Ads

Tο «μπλοκ Αχτσιόγλου» μαζί με τους βουλευτές της «Ομπρέλας» αναμένεται να συγκροτήσουν ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, καθώς -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό των δέκα βουλευτών.

Οι εννιά ήταν διασφαλισμένοι εδώ και αρκετές ημέρες. Πρόκειται για τους επτά που ανήκουν στην τάση των «6+6» -Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη- και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πέτη Πέρκα που εντάσσονται στο ρεύμα της «Ομπρέλας». Το όνομα του δέκατου βουλευτή – κυκλοφορεί το σενάριο και…ενδέκατου – παραμένει επτασφράγιστο μυστικό από τα στελέχη που πρωταγωνιστούν στις διαβουλεύσεις.

Κοινοβουλευτικές πηγές, εντούτοις, επεσήμαναν ότι ασκούνταν πιέσεις στους μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθη) και Φερχάτ Οζγκιούρ (Ροδόπη). Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν ότι η πλευρά της «Ομπρέλας» διερεύνησε και τις προθέσεις του βουλευτή Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού.

Ads

Το τελεσίγραφο Κασσελάκη

Την οριστική έκδοση διαζυγίου φέρεται να επιταχύνει η κίνηση της προεδρικής ομάδας να συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, αύριο, Τετάρτη στις 4 το απόγευμα. Στο κομματικό όργανο συμμετέχουν κορυφαία στελέχη των λεγόμενων «6+6», ανάμεσά τους και η ίδια η Εφη Αχτσιόγλου. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρωτοβουλία Κασσελάκη ερμηνεύτηκε ως «τελεσίγραφο» προς την ομάδα των σαραντάρηδων του κόμματος, που κρατούσαν το κλειδί της πόρτας εξόδου, χωρίς να το βάζουν στην κλειδαριά.

Η διστακτικότητα αυτή, μάλιστα, προκάλεσε δυσανεξία στους υποστηρικτές της ομάδας καθώς έδινε χώρο στον κ. Κασσελάκη ώστε να τους «στριμώξει». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., δύο φορές, τους κάλεσε να μην παίζουν με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, ποντάροντας στο θυμικό του ακροατηρίου.

Η προσπάθεια συμβιβασμού

Οι «νεοπροεδρικοί» επιχειρούν να καταδείξουν ότι εξάντλησαν τις δυνατότητες να διασφαλίσουν την παρουσία των 6+6 στο κόμμα. Μεταδίδουν ότι μετά τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία είχε μιλήσει για τη δημιουργία Πολιτικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ακόμη μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Όπως αναφέρουν, επικοινώνησαν προς τους επικεφαλής της ομάδας των «6+6» για τη δημιουργία του συγκεκριμένου οργάνου που θα αποτελούσε ουσιαστικά μια διεύρυνση του Εκτελεστικού Γραφείου, στο οποίο εκτός από την Εφη Αχτσιόγλου θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, και αυτή η πρωτοβουλία βρήκε «τοίχο άρνησης».

Αθρόες αποχωρήσεις

Οι αποχωρήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Νωρίτερα, ανακοίνωσαν την έξοδος τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή δήλωση τους, 90 μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος, καθώς και 21 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά. Ανάλογη εικόνα επικρατεί στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη Μαγνησία, όπου αποχώρησαν από την τοπική οργάνωση του κόμματος 18 μέλη, καθώς θεωρούν πως “η κουλτούρα του αρχηγισμού, του μεσσιανισμού και της αναζήτησης εσωτερικού εχθρού είναι ξένη στις αξίες της Αριστεράς».