Δεν εντοπίστηκαν ραδιενεργά, χημικά ή βιολογικά στοιχεία, που να προκαλούν ανησυχία και τα οποία να βρέθηκαν από την ειδική ομάδα του στρατού που έφτασε στην Καβάλα για να ερευνήσει το σημείο συντριβής του αεροσκάφους Αντόνοφ, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ενώ η επιχείρηση ανάσυρσης έχει ολοκληρωθεί, αφού έχουν εντοπιστεί και οι 8 σοροί.

Ads

Πλέον έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης με συμμετοχή ειδικευμένου προσωπικού του Ελληνικού Στρατού και 30 πυροσβέστες, με σκοπό τη δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρους απολύμανσης.

Διαβάστε επίσης: Μαρτυρία στο Tvxs.gr από τη συντριβή: «Ήταν σαν να έπεσε ατομική βόμβα»

Σύμφωνα με το πόρισμα της αυτοψίας που έγινε από στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, δείχνει ότι δεν υπάρχουν ραδιενεργά στοιχεία, ούτε χημικά, ούτε βιολογικά, ώστε να υπάρχει υπάρχει ανησυχία από τους πολίτες.

Ads

Την ίδια στιγμή, απαντήσεις για την τραγωδία αναμένεται να δώσει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, το οποίο εντοπίστηκε νωρίτερα.

image

Αναφερόμενος ακόμη στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη μεταφορά των σορών, ο Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα γίνει ακολουθώντας τη σύμβαση που έχει το προξενείο της Ουκρανίας και θα παραληφθούν ώστε να μεταφερθούν στη Κομοτηνή για ιατροδικαστική εξέταση και στο γραφείο τελετών που έχει σύμβαση με την Ουκρανική κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Παγγαίου η επιχείρηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες για την απομάκρυνση των πολλών πυρομαχικών που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους και για αυτό τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αποκλεισμό της περιοχής θα παραμείνουν σε ισχύ. Ερωτηθείς σχετικά με την λευκή ουσία η οποία και προκάλεσε την ανησυχία νωρίτερα, δεδομένου ότι κανείς δεν είχε εικόνα για το τι ήταν, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν τελικά τίποτα ανησυχητικό.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας, ωστόσο για τον προορισμό του υπάρχει σύγχυση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ουκρανικής εταιρείας μεταφορών Meridian Air Cargo, Ντένις Μπογκντάρεβιτς, ο προορισμός του αεροσκάφος ήταν το Αμμάν της ΙορδανίαςΩστόσο, ο υπουργός υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ισχυρίστηκε πως το αερσοκάφος είχε προορισμό το Μπαγκλαντέςκάτι που επιβεβαιώνει και η Υπηρεσία Πόλιτικής Αεροπορίας, μέσω ενημέρωσής της το απόγευμα της Κυριακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Σερβίας έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του Antonov που έπεσε στην περιοχή δυτικά της Καβάλας.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, αυτήν η οποία ήταν ο εντολέας της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το Antonov.

Σύμφωνα με την εν λόγω ενημέρωση το Antonov μετέφερε:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.