Αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης του αεροσκάφους τύπου Antonov το βράδυ του Σαββάτου στην Καβάλα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, μίλησε στο Tvxs.gr, κάνοντας λόγο για μια σοκαριστική εμπειρία.

Ads

Όπως περιγράφει, βρισκόταν σε μια καφετέρια, σε σημείο της περιοχής όπου μπορεί κανείς να διακρίνει ολόκληρο τον κάμπο. Ξαφνικά είδε το αεροπλάνο αριστερά από το βουνό, το οποίο φαινόταν σαν να έχει έντονα φώτα, ενώ στην πραγματικότητα είχε πάρει φωτιά.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όπως αναφέρει, άρχισε να χάνει απότομα ύψος, σαν να προσπαθούσε να κάνει απότομη προσγείωση προς το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα, το οποίο όμως δεν λειτουργεί, καθώς έχει δοθεί προσφάτως για εκπαίδευση πιλότων σε μια εταιρεία. «Μου φάνηκε σαν να είχε πάρει φωτιά σε δύο σημεία, μπροστά και πίσω», λέει στο Tvxs.gr.

Το αεροσκάφος έπεσε περίπου 1μιση χιλιόμετρο μακριά από το σημείο που βρισκόταν, μαζί με την γυναίκα του. Μάλιστα, η ίδια παρατήρησε πως έγινε έκρηξη πριν ακόμη πέσει στο έδαφος, την ώρα που ο ίδιος ήταν σοκαρισμένος. «Ευτυχώς δεν έγινε έκρηξη στον αέρα, γιατί τα βλήματα θα είχαν πάει παντού στα χωριά που βρίσκονται τριγύρω». Όπως αναφέρει, την ώρα της πρόσκρουσης σηκώθηκε «μανιτάρι», «σαν να έπεσε ατομική βόμβα», και ο ουρανός είχε μαυρίσει.

Ads

Επίσης, όπως τον πληροφόρησε άνθρωπος που βρισκόταν στην παραλία εκείνο το βράδυ, το αεροσκάφος είχε πάρει ήδη φωτιά περνώντας από την παραλία, και βλέποντάς το, γύρισε και είπε στην παρέα του πως «αυτό θα πέσει».

Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν, ο κάτοικος του Παλαιοχωρίου δηλώνει στο Tvxs.gr πως όταν ο αέρας άρχισε να φυσά προς το χωριό, ένιωσε μια έντονη οσμή από το μπαλκόνι του, η οποία στη συνέχεια του δημιούργησε ένα κάψιμο στη μύτη και το στόμα.

«Σήμερα το πρωί υπήρχε μια οσμή μέσα από το σπίτι, που μπορεί να πέρασε από τις χαραμάδες, ωστόσο έξω δεν υπήρχε κάτι διάχυτο στην ατμόσφαιρα. Είχε καθαρίσει», προσθέτει, ενώ αναφορικά με την λευκή σκόνη που έβγαινε από το σημείο, την ώρα που υπήρχαν φόβοι για ραδιενεργά υλικά, στρατιωτικοί από το φιλικό του περιβάλλον τον ενημέρωσαν πως είναι αποτέλεσμα της έκρηξης ενός όλμου. Ακόμη όμως απαγορεύεται να προσεγγίσει κανείς το σημείο, αφού υπάρχουν και διάσπαρτα βλήματα.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν οι ελληνικές αρχές από τις αρμόδιες στη Σερβία, το αεροσκάφος μετέφερε εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Τέλος, σχετικά με την ενημέρωση που είχαν οι κάτοικοι, επισημαίνει στο Tvxs.gr πως μέχρι στιγμής δεν έχει βρει ούτε έναν άνθρωπο που να πήρε μήνυμα από το 112. Η ενημέρωση που είχαν ήταν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τη τηλεόραση, ενώ ενστικτωδώς είχαν κλείσει τα παράθυρα από τη στιγμή της πτώσης.