Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης μετά το «άδειασμα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την υπόθεση επαναφοράς των συντάξεων των δικαστικών στα επίπεδα του 2012 πριν τις μνημονιακές περικοπές έρχεται από τον Κωστή Χατζηδάκη, με υπουργό Οικονομικών να προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία που θα «προστατεύσει το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα».

Ads

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες. Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (4/10), πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έστειλαν το μήνυμα ότι «η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση». Ωστόσο οι επίσημες «ερμηνείες» της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου από πλευράς υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη οδήγησαν το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο να προβεί σε διευκρινίσεις, ξεκαθαρίζοντας πως η «επιστροφή» των εν λόγω συντάξεων δεν αφορά μεμονωμένους όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, καθώς πρόκειται για πιλοτικές αποφάσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο υπενθυμίζει εμμέσως στην κυβέρνηση ότι με τις πιλοτικές δίκες «επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων».

Ads

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο τονίζει επίσης πως η πιλοτική αυτή απόφαση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει την απόφαση του Μισθοδικείου και υπογραμμίζει ότι Μισθοδικείο «όταν δικάζει μεταξύ άλλων διαφορές από συντάξεις δικαστικών λειτουργών, συγκροτείται κατά πλειοψηφία από μη δικαστικούς λειτουργούς».