Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τα κρίσιμα πόστα στην ΕΕ,  οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες,  μετά το αποψινό δείπνο.

Ads

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες νωρίς την Δευτέρα,  είχε υπάρξει μία αρχική συμφωνία για να προταθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πορτογάλος Σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα προορίζόταν για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο κρίσιμο πόστο της υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική είχε προταθεί η “κεντρώα” Εσθονή Κάγια Κάλας. Η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα  θα διατηρούσε για ακόμη 2,5 χρόνια, τη θέση της προέδρου του  Ευρωκοινοβουλίου. Η Μέτσολα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), όπως και η φον ντερ Λάιεν. 

Σύμφωνα όμως με το Politico, το ΕΛΚ ζήτησε η θητεία του Σοσιαλιστή Κόστα να διαρκέσει για 2,5 χρόνια για να αντικατασταθεί στη συνέχεια από στέλεχος του ΕΛΚ. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τις άλλες πολιτικές ομάδες και δεν υπήρξε συμφωνία.

Δεν είναι σαφές αν την “πρόταση πλεονεξίας”, όπως ονόμασαν κύκλοι στις Βρυξέλλες τις νέες απαιτήσεις του ΕΛΚ, υποστήριξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογος του Ντόναλντ Τουσκ, που φέρονται ως διαπραγματευτές εκ μέρους του ΕΛΚ και υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

Ads

Σημειώνεται ότι ακόμη και αν υπάρξει τελικώς συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, η κυρία φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Το 2019, εξελέγη με μόλις 9 ψήφους και αυτή τη φορά ο συσχετισμός είναι πιο αρνητικός για την απερχόμενη πρόεδρο της Κομισιόν. Αυτός είναι ο λόγος που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναζητεί τις ψήφους της Ιταλίδας Τ. Μελόνι, που ανήκει στην ακροδεξιά πολιτική ομάδα.

Μητσοτάκης: Το ΕΛΚ δικαιωματικά διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

Την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υποστήριξε  προσερχόμενος στο χώρο της Συνόδου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ( ΕΛΚ ) προσέρχεται σε αυτήν την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της κυρίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από κει και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα, που θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την ερχόμενη 5ετία…

..Είμαι αισιόδοξος ότι το βράδυ της Δευτέρας θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν για να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».