Η Κύπρος κόβει τα… δώρα προς τον Ερντογάν, ο Γιούνκερ δηλώνει ευθέως ότι η Τουρκία δεν θα είναι έτοιμη να μπει στην Ε.Ε. ούτε σε δέκα χρόνια και η Γαλλία βάζει φρένο και αστερίσκους στη βίζα: Το ευρωτουρκικό deal που καλείται να κλείσει η νέα – πολλοστή ― σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό προδιαγράφεται κατώτερο των προσδοκιών και επιθυμιών της ‘Αγκυρας και η, όποια, συμφωνία επιτευχθεί δείχνει εκ προοιμίου θολή και αβέβαιη ως προς την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή της.

Ads

Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσαν να κατεβάσουν εξ αρχής τον πήχη των προσδοκιών, ενώ τα σημεία από το προσχέδιο συμφωνίας που δημοσιεύουν οι Financial Times δείχνουν και τα σημεία τριβής της συνόδου, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Δεν ανοίγουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Από το προσχέδιο της συμφωνίας, αλλά και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τις συναντήσεις του σε Λευκωσία και ‘Αγκυρα, προκύπτει σαφώς πως η σύνοδος δεν θα δεσμευτεί για άνοιγμα πέντε νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Ads

Με βάση το προσχέδιο, οι ηγέτες των «28» θα περιοριστούν απλά «σε μία δήλωση προετοιμασίας της απόφασης για να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Προκειμένου να συμβεί αυτό, δε, θα καθίσταται σαφές πως η Τουρκία θα πρέπει να πληροί τις προβλεπόμενες νομικές προϋποθέσεις – όπερ και τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου.

Στη συμφωνία θα επαναβεβαιώνεται μεν η απόφαση για χορήγηση οικονομικής βοήθειας 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία, θα υπάρχουν όμως και αυστηροί όροι για την άρση της βίζας. Συγκεκριμένα, προκειμένου να απελευθερωθεί το ταξιδιωτικό καθεστώς για τους Τούρκους πολίτες «τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου του 2016» η ‘Αγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει 72 προαπαιτούμενα.

Η «ανταλλαγή» προσφύγων

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται και η συμφωνία «ανταλλαγής» προσφύγων σε βάση «ένας προς έναν» – δηλαδή, η Τουρκία θα μπορεί να στέλνει έναν πλήρως αναγνωρισμένο Σύρο πρόσφυγα απευθείας στην Ευρώπη για μόνιμη μετεγκατάταση με αντάλλαγμα την αποδοχή ενός Σύρου πρόσφυγα που προσπάθησε να μπει στην Ελλάδα διασχίζοντας το Αιγαίο.

Με βάση το προσχέδιο, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα δώσουν συνολικά 72.000 θέσεις ανταλλαγών και μετεγκατάστασης, με προοπτική «επανεξέτασης» αν ο αριθμός ξεπεραστεί.

Εν συνεχεία, και αφού ο αριθμός των ροών «φτάσει στο τέλος ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά», τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα προχωρήσουν σε ένα εθελοντικό σχέδιο για την μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων απ’ ευθείας από την Τουρκία.

Γιούνκερ: Ούτε σε 10 χρόνια…

«Το πιο σημαντικό, όπου δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε, είναι η απόλυτη ανάγκη για σεβασμό τόσο του δικαίου της Ε.Ε. όσο και του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Χωρίς αυτό, η Ευρώπη δεν θα είναι πλέον Ευρώπη», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την ‘Αγκυρα για δύσκολες διαπραγματεύσεις το επόμενο διήμερο – διαπραγματεύσεις, που δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα καταλήξουν επιτυχώς.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη σημερινή Handesblatt, με την οποία εφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη της ευρωτουρκικής συμφωνίας και διαμηνύει: «Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να γίνει μέλος. Δεν θα είναι ούτε σε 10 χρόνια».